DPAW - Duwaal Proeftuin Amsterdam West (2017)

Laatst gecontroleerd op:
25 oktober 2023
Gepubliceerd op:
5 november 2018

Doel van de proeftuin is het aanbieden van een integraal waterstofconcept (van Wind tot Wiel) en experimenten te doen met waterstofvoertuigen in de binnenstad. Uiteindelijk is dit project onderdeel van een groter programma om binnen 5 jaar ca. 500 voertuigen van brandstofceltechnologie te voorzien. Bij 500 voertuigen is een belangrijke omslag voorzien waarbij waterstof goedkoper zal worden dan diesel. Het aantal is nodig om massaproductie op gang te brengen die de kostprijs zal drukken. In lijn met dit volume wordt gekeken naar concentratie, rondom de urban node Amsterdam. Er wordt een convenant voorbereid waarin belangrijke politieke en private spelers uit Noord West Nederland zullen aansluiten om een gezamenlijke waterstof strategie op te zetten.

Doel

Korte omschrijving van de activiteiten

In de scope van deze subsidie aanvraag wordt 1 hoge druk tankstation gebouwd, worden 3 voertuigen uitgerust met een brandstofcel. Buiten de scope van deze subsidie aanvraag, maar wel gekoppeld aan de de beoogde proeftuin zal 1 windmolen waterstof leveren (testterrein ECN) en wordt deze direct op druk gebracht om belangrijke voordelen in de keten te behalen. Er zal veel aandacht aan communicatie en disseminatie worden besteed vanuit verschillende invalshoeken. De partners in dit project zijn vooraanstaande partijen en prominenten op het gebied van waterstof die zich concentreren rondom Duwaal wind tot wiel.

Deelnemers / type organisatie / rol in het project

  • Hygro B.V. - Klein bedrijf - Penvoerder en systeem integrator
  • Ravo Holding B.V. - Groot bedrijf - Ontwikkelaar straatveegmachine
  • GP Groot B.V. - Groot bedrijf - Vervoerder en exploitant tankstation
  • Etrucks-Europe (Beukers Holding Westerhoven B.V. ) - Klein bedrijf - Ontwikkelaar voertuigen
  • Fleetcraft B.V. - Klein bedrijf - Onderzoek opschalingsplan
  • ECN – Stichting Energieonderzoek Centrum Nederland - Onderzoeks-organisatie - Onderzoeker CCH2, deelnemer JRC Hydrogen (EC)
  • Composite Agency - Klein bedrijf - Engineering & advies composiet tanks
  • Ontwikkelingsbedrijf Noord Holland Noord - Overheid - Communicatie en disseminatie, opschalingsplan

Locatie

Afvalservice West Amsterdam

Resultaten en doelstellingen

Bent u tevreden over deze pagina?