Europese Investeringsbank (EIB)

Laatst gecontroleerd op:
8 mei 2020
Gepubliceerd op:
14 maart 2011

De Europese Investeringsbank (EIB) is het instituut voor langetermijnfinanciering van de Europese Unie (EU. Het hoofdkantoor van de EIB staat in Luxemburg.

Wat doet de EIB?

De dienstverlening van de Europese Investeringsbank (EIB) bestaat uit leningverstrekking, 'blending' (samenvoeging van EU-subsidies met EIB-financiering) en advisering. De EIB is zowel binnen als buiten de EU actief. De financiële ondersteuning gaat voor het merendeel naar EU-landen en is gericht op de ontwikkeling en integratie van de unie. Buiten de EU verleent de EIB financiële ondersteuning bij de uitvoering van het EU-beleid voor ontwikkelingssamenwerking.

Producten

Voorbeelden van producten zijn:

  • leningen (aan bedrijven en instellingen)
  • technische assistentie
  • garanties
  • venture capital
  • microfinanciering

Europees Investeringsfonds

De EIB is onderdeel van de EIB-groep. Het andere onderdeel van de EIB-groep is het Europees Investeringsfonds (EIF). Dit fonds verleent risicokapitaal ter ondersteuning van investeringen in eigen middelen van het mkb in EU-lidstaten, kandidaat-lidstaten en ontwikkelingslanden. Hiervoor heeft het EIF 2 instrumenten:

  • Venturecapitalinstrument: het EIF investeert in venturecapitalfondsen die het mkb ondersteunen.
  • Garantie-instrument: het EIF staat garant voor financiële instellingen die kredieten verlenen aan mkb-bedrijven.

Bedrijven kunnen zelf projecten uitvoeren en leningen aanvragen bij de EIB. Maar ze kunnen ook meedingen naar aanbestedingen die voortkomen uit projecten van anderen. De EIF-instrumenten zijn beschikbaar via de EIF-intermediairs.

Hoe kom ik in aanmerking voor projecten van de Europese Investeringsbank?

Opdrachten voor projecten binnen de EU en in de kandidaat-lidstaten besteedt de EIB aan volgens de standaard openbare en niet-openbare aanbestedingsprocedures. De aanbestedingen worden gepubliceerd via Tenders Electronic Daily (TED).

Voor ontwikkelingslanden kunnen andere methoden gehanteerd worden. Uitvoerders van projecten moeten hiervoor toestemming vragen aan de EIB.

De volledige uitvoering van een project is in handen van de instelling of onderneming die een lening heeft afgesloten bij de EIB. Dit geldt ook voor het gehele inkoopproces: van het ontwerp van aanbestedingsdocumenten tot het tekenen van contracten. De EIB houdt toezicht op het traject en verleent eventueel assistentie.

Ziet u een project in TED en maakt u uit de beschrijving op dat er waarschijnlijk behoefte zal zijn aan goederen of diensten die u levert? Laat de lenende partij dan weten dat u interesse hebt.

Actuele projecten en aanbestedingen

Bekijk de actuele projecten en aanbestedingen op de website van de Europese Investeringsbank.

Vragen over de Europese Investeringsbank?

Neem contact met ons op

Bent u tevreden over deze pagina?