Versnellingskamers markt-overheid

Gepubliceerd op:
28 juni 2022
Laatst gecontroleerd op:
1 december 2022

Goede samenwerking tussen markt en overheid is heel belangrijk om de woningbouwopgave te versnellen. Toch loopt de samenwerking tussen projectontwikkelaars en gemeenten soms stroef of een woningbouwproject loopt vertraging op. Het Expertteam Woningbouw helpt het tegengaan van knelpunten in de samenwerking tussen projectontwikkelaars en gemeenten.

Versnellingskamers

In november 2022 organiseerden wij een 2e ronde versnellingskamers markt-overheid. Tijdens de versnellingskamers konden projectontwikkelaars en gemeenten vragen stellen over een concreet woningbouwproject aan onafhankelijke experts van het Expertteam Woningbouw. Wij organiseerden de versnellingskamers in samenwerking met de Vereniging van Nederlandse Projectontwikkeling Maatschappijen (NEPROM) en WoningbouwersNL.

Podcasts

Na de 1e ronde versnellingskamers markt-overheid namen wij 3 podcasts op. In de podcasts delen we ervaringen en geleerde lessen uit de 1e ronde. Elke podcast heeft een ander thema.

Aflevering 1: Regels en procedures

Hoe kunt u binnen (en dankzij) wet- en regelgeving versnellen? En welke maatregelen van het Rijk kunnen de samenwerking tussen betrokkenen stimuleren, vergunningverlening makkelijker maken en capaciteit vergroten? Om antwoord te krijgen op deze (en meer) vragen, praat gespreksleider Jop Fackeldey (voorzitter van het programma Stedelijke Transformatie) met Jeroen Hatenboer (expert van het Expertteam Woningbouw) en Isabelle van de Geer (plaatsvervangend directeur directie Woningbouw bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties).

Aflevering 2: Samenwerking

Bij woningbouwprojecten spelen lange samenwerkingsprocessen tussen markt en overheid. Hoe zorgt u dat die samenwerking goed verloopt? Hoe creëert u een gedeelde ambitie? En hoe doet u recht aan ieders belangen? Om antwoord te krijgen op deze (en meer) vragen, praat gespreksleider Jop Fackeldey (voorzitter van het programma Stedelijke Transformatie) met Leontine de Koning (expert van het Expertteam Woningbouw) en Desirée Uitzetter (voorzitter NEPROM en directeur gebiedsontwikkeling bij BPD).

Aflevering 3: Capaciteit

Capaciteitstekorten bij overheden en marktpartijen kunnen een rem zetten op woningbouwprojecten. Waar vind je mensen met de juiste kennis en kunde en hoe bind je ze? Hoe kunnen gemeenten en ontwikkelaars omgaan met een gebrek aan menskracht? En hoe kunnen markt en overheid elkaar ontzorgen? Om antwoord te krijgen op deze (en meer) vragen, praat gespreksleider Jop Fackeldey (voorzitter van het programma Stedelijke Transformatie) met Frits Dinkla (Lid Expertteam Woningbouw RVO) en Hans ter Steege (CEO van de Ter Steege Groep).

In opdracht van:
  • Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Bent u tevreden over deze pagina?