Versnellingskamers markt-overheid

Gepubliceerd op:
28 juni 2022
Laatst gecontroleerd op:
30 september 2022

Goede samenwerking tussen markt en overheid is heel belangrijk om de woningbouwopgave te versnellen. Toch loopt de samenwerking tussen projectontwikkelaars en gemeenten soms stroef of een woningbouwproject loopt vertraging op. Het Expertteam Woningbouw helpt het tegengaan van knelpunten in de samenwerking tussen projectontwikkelaars en gemeenten.

Nieuwe ronde versnellingskamers

In november 2022 organiseren wij een nieuwe ronde versnellingskamers markt-overheid. Tijdens de versnellingskamers kunnen projectontwikkelaars en gemeenten vragen stellen over een concreet woningbouwproject aan onafhankelijke experts van het Expertteam Woningbouw. Na deze korte vragensessie kunt u zelf aan de slag met de adviezen. Wij organiseren de versnellingskamers in samenwerking met de Vereniging van Nederlandse Projectontwikkeling Maatschappijen (NEPROM) en WoningbouwersNL.

De aanmeldtermijn liep op 1 oktober 2022 af.  Aanmelden voor de versnellingskamers is daarom niet meer mogelijk. 

Voorwaarden deelname versnellingskamers

Dit zijn de voorwaarden om mee te doen aan een versnellingskamer:

  • Een versnellingskamer vindt alleen plaats als de gemeente ook bereid is deel te nemen.
  • Projectontwikkelaars worden uitgenodigd zich aan te melden. De ontwikkelaar geeft bij aanmelding ook een contactpersoon bij de gemeente door. Een expert van het Expertteam Woningbouw neemt vóór de start van de versnellingskamer contact op met beide partijen voor een kort intakegesprek.
  • Tijdens de versnellingskamer zijn 2 experts aanwezig om de deelnemende partijen te adviseren.
  • Na de versnellingskamer is het aan de deelnemende partijen zelf om wel of niet aan de slag te gaan met het advies. Blijkt tijdens de versnellingskamer dat nadere advisering of ondersteuning gewenst is? Dan kunnen de partijen gebruik maken van een verdere trajectondersteuning door het Expertteam Woningbouw.

Podcasts

Na de 1e ronde versnellingskamers markt-overheid namen wij 3 podcasts op. In de podcasts delen we ervaringen en geleerde lessen uit de 1e ronde. Elke podcast heeft een ander thema.

Aflevering 1: Regels en procedures

Hoe kunt u binnen (en dankzij) wet- en regelgeving versnellen? En welke maatregelen van het Rijk kunnen de samenwerking tussen betrokkenen stimuleren, vergunningverlening makkelijker maken en capaciteit vergroten? Om antwoord te krijgen op deze (en meer) vragen, praat gespreksleider Jop Fackeldey (voorzitter van het programma Stedelijke Transformatie) met Jeroen Hatenboer (expert van het Expertteam Woningbouw) en Isabelle van de Geer (plaatsvervangend directeur directie Woningbouw bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties).

Aflevering 2: Samenwerking

Bij woningbouwprojecten spelen lange samenwerkingsprocessen tussen markt en overheid. Hoe zorgt u dat die samenwerking goed verloopt? Hoe creëert u een gedeelde ambitie? En hoe doet u recht aan ieders belangen? Om antwoord te krijgen op deze (en meer) vragen, praat gespreksleider Jop Fackeldey (voorzitter van het programma Stedelijke Transformatie) met Leontine de Koning (expert van het Expertteam Woningbouw) en Desirée Uitzetter (voorzitter NEPROM en directeur gebiedsontwikkeling bij BPD).

Aflevering 3: Capaciteit

Deze aflevering komt online op 29 september 2022.

In opdracht van:
  • Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Bent u tevreden over deze pagina?