Fokkerij

Laatst gecontroleerd op:
11 juni 2024
Gepubliceerd op:
16 december 2022

Dieren kunnen zich door hun genetische diversiteit aanpassen aan een veranderende leefomgeving. Heeft u een fokkerijorganisatie? Zoals een stamboekvereniging of fokkerijgroepering? Dan kunt u een erkenning aanvragen en fokprogramma’s uitvoeren. Zo kunt u de bijzondere eigenschappen van een ras in stand houden of verbeteren.

In de video Introductie fokkerijverordening vertellen we u in het kort de regels over erkenning en fokprogramma's.

Alles over fokkerij

Heeft u een fokkerijorganisatie, zoals een stamboekvereniging of fokkerijgroepering? Dan kunt u een erkenning aanvragen en fokprogramma’s uitvoeren. Kijk of u aan de voorwaarden voldoet en hoe u een erkenning aanvraagt.

Wilt u erkenning aanvragen voor uw fokkerijorganisatie? Dan heeft u een goedgekeurd fokprogramma nodig. In het fokprogramma staat alle informatie over het ras waarvoor u een stamboek of fokregister bijhoudt. 

Is uw fokkerijorganisaties door ons erkend? Dan mag u zoötechnische certificaten uitgeven. Deze hebben fokkers bijvoorbeeld nodig als ze een dier verhandelen. In het certificaat staat onder andere dat een dier raszuiver is.

Wilt u meer weten over de controles, weten en regels bij de erkenning van een fokkerijorganisatie? En welke rechten heeft een fokker als die meedoet aan een fokprogramma? Wij hebben alles voor u op een rij gezet.

Belangrijke documenten

In het overzicht hieronder vindt u alle fokkerijorganisaties met een erkenning en goedgekeurd fokprogramma. Ook vindt u een overzicht van alle buitenlandse fokkerijorganisaties die in Nederland actief zijn. Ze zijn in hun eigen land erkend en mogen hun fokprogramma in Nederland uitvoeren.

Bij (internationale) hippische wedstrijden en evenementen mag er geen ongelijke behandeling zijn tussen raszuivere paarden, pony’s en ezels. In het overzicht hieronder ziet u voor welke hippische wedstrijden en evenementen een uitzondering geldt.

In opdracht van:
  • Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Bent u tevreden over deze pagina?