Handelsakkoorden: welke bewijsstukken zijn nodig?

Laatst gecontroleerd op:
20 februari 2024
Gepubliceerd op:
2 maart 2020

Wilt u profiteren van handelsakkoorden? Bekijk dan het onderstaande overzicht. Daarin ziet u welke bewijsstukken u nodig heeft voor een handelsakkoord.

De bewijsstukken kunnen van akkoord tot akkoord verschillen. Bekijk hieronder welke bewijsstukken u mag gebruiken bij het handelsakkoord waar u van wilt profiteren.

Bent u eigenlijk op zoek naar wat meer algemene informatie over wat handelsakkoorden zijn en wat u ermee kunt doen?

Hoe werkt het bewijsstukkenoverzicht?

Hieronder ziet u een uitklapbaar overzicht. Per handelsverdrag geven we toelichting op 4 vragen:

  • Om welk EU-akkoord gaat het? Soms heeft een akkoord een bekende naam – bijvoorbeeld CETA – en soms staat alleen het land/de landen vermeld waarmee een handelsakkoord bestaat.
  • Welke bewijsstukken moet u meesturen? Dat verschilt van akkoord tot akkoord.
  • Wat is de geldigheidsduur van de bewijsstukken? Die is beperkt en verschilt ook per akkoord.
  • Waar vindt u meer informatie over de handelsakkoorden? Die staat in de documenten van de Douane. U vindt daar ook aanvullende voorwaarden, als die er zijn.

Bewijsstukkenoverzicht

Toelichting bij bewijsstukken

  • Is de totale waarde van alle producten van oorsprong van de zending niet hoger dan € 6.000? Dan hoeft u als exporteur niet te beschikken over een REX-registratie of vergunning Toegelaten Exporteur (TE). U mag dan gewoon een factuurverklaring/oorsprongsverklaring opstellen volgens de voorgeschreven tekst in het akkoord.
  • Bekijk de pdf TE, REX en voorbeeldteksten factuurverklaringen op de website van KVK voor een overzicht van wat u gebruikt en in welke situatie.

Vragen over handelsakkoorden? Onze adviseurs helpen u graag verder.

Bent u tevreden over deze pagina?