IMVO-steunpunt voor bedrijven

Gepubliceerd op:
24 augustus 2022
Laatst gecontroleerd op:
2 november 2022

Bent u een Nederlandse ondernemer? En doet u zaken in het buitenland, of is (een deel van) uw waardeketen internationaal? Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (IMVO) wordt minder vrijblijvend door verwachte wetgeving en EU-richtlijnen na 2023. Dit brengt mogelijk ook veranderingen voor úw bedrijf. Het IMVO-steunpunt helpt u met praktische informatie en denkt met u mee.

Het IMVO-steunpunt helpt u op weg

Wij helpen u op weg met advies en informatie om IMVO en due diligence (gepaste zorgvuldigheid) toe te passen in uw bedrijfsprocessen. Zo houdt u rekening met de gevolgen voor mens en milieu. Wij kunnen u ook koppelen aan onze netwerkpartners. Het steunpunt werkt samen met bedrijven, maatschappelijke organisaties en vakbonden.

Informatie

Wat is Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (IMVO)? Waar moet je als bedrijf aan voldoen? En welke kansen biedt dit?

Hoe pakt u IMVO en due diligence als bedrijf goed aan?  We hebben de 6 stappen voor u op een rij gezet, op basis van de OESO-richtlijnen.

Deze internationale richtlijnen helpen uw bedrijf om goed om te gaan met het milieu en met thema's als mensenrechten, kinderarbeid en corruptie.
De overheid verwacht dat u deze richtlijnen volgt. Dit moet u ook laten zien als u subsidie of financiering wilt ontvangen voor uw project.

Wat weet u over uw leverancier?
Besteedt uw leverancier wel eens werk uit, en zo ja aan wie? Hoeveel werkuren omvat een normale werkweek bij die leverancier, en wat is het salaris van de arbeiders?

EU-vlag

Nieuwe Europese IMVO-richtlijnen en wetgeving zijn in voorbereiding. Wilt u meer weten over aankomende en bestaande wetten en regels op het gebied van IMVO?

Heeft u een verschil van inzicht met een maatschappelijke organisatie, bedrijf of vakbond over het toepassen van de OESO-richtlijnen? Het NCP kan bemiddelen bij het vinden van een oplossing, om escalatie en reputatieschade te voorkomen.

Inspiratie

"Investeerders gaan voor groei, maar ik geloof dat eerlijkheid het langst duurt. Bij Arkive willen wij niet meedoen aan ‘greenwashing’." (podcast)

no harm do good podcast

In deze podcastserie hoort u inspirerende verhalen en tips van ondernemers én RVO-experts over internationaal verantwoord ondernemen.

Benieuwd hoe andere ondernemers IMVO toepassen in hun projecten? Wat ging goed, wat moest er anders? Welke tips hebben ze voor andere ondernemers?

"Kijk niet alleen in je eigen sector. Haal er verschillende specialisaties bij. Mensen met hetzelfde gedachtegoed, maar met heel andere kennis en kunde." (podcast)

Meer weten over IMVO?

Wilt u advies over IMVO en due diligence? Onze IMVO-adviseurs denken graag met u mee.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?