Water in ontwikkelingslanden

Gepubliceerd op:
21 juli 2021
Laatst gecontroleerd op:
4 januari 2022

Door de ligging aan zee en de vele rivieren heeft Nederland kennis en ervaring opgedaan op het gebied van waterzekerheid en veiligheid. We delen graag onze vakkennis, bijvoorbeeld over bescherming tegen overstromingen, droogte en watervervuiling. Veel ontwikkelingslanden hebben behoefte aan ondersteuning om hun kennis over mogelijke oplossingen te vergroten. Zo kunnen ze hun instellingen en infrastructuur versterken, en de toegang tot water verbeteren.

Krijg advies voor uw waterprojectidee

Helpt u mee om wereldwijd de waterzekerheid en waterveiligheid te vergroten? Heeft u een innovatief idee voor een waterproject? Bespreek uw idee met onze adviseurs, zij helpen u graag verder en geven u advies.

Financiering waterprojecten in ontwikkelingslanden

Er zijn veel mogelijkheden voor innovatieve en duurzame waterprojecten in ontwikkelingslanden. Denk bijvoorbeeld aan een project dat zorgt voor toegang tot drinkwater. Of uw project zorgt voor schoon water en zich richt op sanitaire voorzieningen, inclusief het verbeteren van de gezondheid van gebruikers.

Een project kan ook helpen met het oplossen of voorkomen van problemen bij te veel of juist te weinig water in een regio. Misschien bent u een expert in waterbeheer. Of u heeft u een innovatieve manier om water te zuiveren. In veel regio's is de prijs van water te hoog. En water is vaak onvoldoende beschikbaar voor de bevolking op het platteland.

Publiek-private partnerschappen

De Nederlandse overheid werkt steeds meer samen met marktpartijen. Deze zogeheten publiek-private partnerschappen (PPP's) tussen overheid, bedrijven, kennisinstellingen en ngo's vergroten de denk- en innovatiekracht van de markt door middel van projecten en ontwikkeling. Ontdek de waarde van partnerschappen en een breed netwerk.

Bijdragen aan duurzame ontwikkelingsdoelen

Waterprojecten dragen bij aan de volgende duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s):

  • SDG 6: schoon water en sanitair;
  • SDG 8: eerlijk werk en economische groei;
  • SDG 11: duurzame steden en gemeenschappen;
  • SDG 13: klimaatactie;
  • SDG 17: partnerschap om doelstellingen te bereiken.

Blijf op de hoogte

Bekijk het overzicht van projecten die wij uitvoeren op het gebied van ontwikkelingssamenwerking. U kunt onder meer filteren op locatie, sector en programma.

Wilt u op de hoogte blijven via onze nieuwsberichten en topverhalen van over de hele wereld? Meld u dan aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Watersector wereldwijd

Bent u actief in de watersector en heeft u internationale waterambities? Door uw netwerk uit te breiden, contact te leggen met wateradviseurs en gebruik te maken van de financieringsmogelijkheden vergroten we samen onze impact op de wereldwijde watercrisis. Kijk voor informatie op de pagina Watersector wereldwijd.

Benieuwd hoe u kunt bijdragen?

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
  • Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
Bent u tevreden over deze pagina?