Overgangsregeling voor handelaren in invasieve exoten

Gepubliceerd op:
15 februari 2022
Laatst gecontroleerd op:
27 juli 2022

Bent u een handelaar in planten of dieren? Of kweekt of fokt u deze? Dan mag u de soort per direct niet meer kweken of fokken als deze op de Unielijst komt.

U heeft nog één jaar de tijd om uw voorraad op te maken. In het 2e jaar mag u alleen aan ontheffinghouders uw voorraad overdragen. Dit betekent dat u de voorraad maximaal 2 jaar mag houden en verhandelen.

Hoe werkt de overgangsregeling?

Er gelden verschillende regels in het 1e jaar en het 2e jaar van de overgangsregeling.

Regels in het 1e jaar

U mag nog één jaar de invasieve exoot verkopen. U verkoopt alleen vanuit de voorraad die u al had voordat de soort op de Unielijst werd geplaatst. Dit mag via de reguliere verkooppunten binnen en buiten de Europese Unie (EU), zoals:

  • tuincentra
  • dierenwinkels
  • veilingen

Houd de soort in een gesloten omgeving. Zorg ervoor dat de invasieve exoot niet ontsnapt en zich niet voortplant.

Regels in het 2e jaar

Is het 1e jaar van de overgangsregeling voorbij? Dan kunt u de invasieve exoot alleen nog uitvoeren naar landen buiten de EU. Zorg ervoor dat u aan alle regels voldoet die daarvoor gelden. U kunt de soort ook nog overdragen aan een instelling met een geldige ontheffing. Bijvoorbeeld aan een wetenschappelijke instelling die de soort:

  •  gebruikt voor medicijnen;
  •  onderzoekt of;
  •  ex situ (buiten de natuurlijk omgeving) bewaart.

Als u uw voorraad niet binnen 2 jaar opmaakt

Lukt het niet om uw voorraad dieren of planten binnen 2 jaar op te maken? Bekijk wat u dan kunt doen. Voorkom schade aan de natuur en voorkom dierenleed. Laat de dieren nooit vrij en gooi planten niet zomaar weg, maar zorg dat u ruim op tijd uw voorraad vermindert. Bekijk wat u kunt doen als u een dier of plant heeft en wat u doet als het om een soort gaat die zichzelf voortplant.

Dieren

U laat de dieren op een diervriendelijke wijze doden door iemand die hiertoe bevoegd is. Bijvoorbeeld een dierenarts. Vervoert u het dier om het te laten inslapen? Zorg ervoor dat het dier niet ontsnapt of zich voortplant.

Planten

U laat uw planten vernietigen. Planten mogen zich ook niet kunnen verspreiden tijdens vervoer.

Soorten die zichzelf voortplanten

Bij sommige dieren en planten is voorplanting niet te voorkomen. Deze soorten planten zich voort zonder partner. Hierdoor blijft uw voorraad groeien. Daarom moet u nieuwe delen van de plant of de jongen van het dier doden. Dat doet u op tijd en op een diervriendelijke manier.

Bekijk Marmerkreeft als huisdier als voorbeeld voor hoe u omgaat met een ongeslachtelijke soort.

Meer weten?

Bekijk meer informatie over invasieve exoten op de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Vragen over de handel in invasieve exoten?

Neem contact met ons op

In opdracht van:
  • Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Bent u tevreden over deze pagina?