Overgangsregels voor handelaren in invasieve exoten
Handelt u in planten of dieren? Komt een soort die u koopt of verkoopt, kweekt of fokt op de Unielijst? Dit heeft gevolgen voor u. U moet stoppen met kweken of fokken en er gelden regels voor de handel. Hiervoor geldt een overgangsperiode.
Hoe werken de overgangsregels?
Komt een dier dat u bezit op de Unielijst? Dan gelden er overgangsregels. Er gelden verschillende regels in het 1e jaar en het 2e jaar van de overgangsregels.
In het kort
U heeft nog één jaar de tijd om uw voorraad op te maken. In dit jaar mag u de soorten verhandelen. In het 2e jaar mag u uw voorraad alleen overdragen aan houders die hier toestemming voor hebben. Handelen is dan niet meer toegestaan. Na het 2e jaar moet uw voorraad weg zijn.
Bij sommige soorten gaan de overgangsregels later in. Bijvoorbeeld bij de Afrikaanse klauwkikker (Xenopus laevis) en de boomwurger (Celastrus orbiculatus). Bekijk de Unielijst voor uitzonderingen op de overgangsregels.
Regels in het 1e jaar
U mag de invasieve exoot nog één jaar verkopen. Dit mag alleen vanuit de voorraad die u al had voordat de soort op de Unielijst kwam. De verkoop kan via verkooppunten binnen en buiten de Europese Unie (EU), zoals:
- tuincentra
- dierenwinkels
- veilingen
Houd de soort in een gesloten omgeving. Zorg ervoor dat de invasieve exoot niet ontsnapt en zich niet voortplant. Zorg er ook voor dat u de koper uitleg geeft over de overgangsregels. En dat de koper het aankoopbewijs bewaart. Hiermee kan de koper laten zien dat hij of zij de soort heeft gekocht volgens de overgangsregels.
Regels in het 2e jaar
Is het 1e jaar van de overgangsperiode voorbij? Dan mag u de soort niet meer verhandelen. U kunt de soort nog wel overdragen aan een instelling met een geldig maatwerkvoorschrift. Dit geeft de instelling toestemming om met de exoot te werken. Bijvoorbeeld aan een opvangcentrum of een wetenschappelijke instelling die de soort wilt gebruiken.
Als u uw voorraad niet binnen 2 jaar opmaakt
Lukt het niet om uw voorraad dieren of planten binnen 2 jaar op te maken? U mag de dieren en planten niet meer houden. Voorkom schade aan de natuur en voorkom dierenleed. Laat de dieren in ieder geval nooit vrij en gooi planten niet zomaar weg. U kunt op verschillende mogelijkheden verantwoord van uw planten en dieren afkomen.
U kunt het dier naar een opvang brengen dke toestemming heeft voor het houden van invasieve exoten. U kunt dieren ook op een diervriendelijke manier laten doden door bijvoorbeeld een dierenarts. Vervoert u het dier om het te laten inslapen? Zorg ervoor dat het dier niet ontsnapt of zich voortplant.
U kunt uw planten ook (laten) vernietigen. Gooi deze bij het restafval of laat ze verbranden. Planten mogen zich ook niet verspreiden tijdens vervoer.
Soorten die zichzelf voortplanten
Bij sommige dieren en planten is voorplanting niet te voorkomen. Deze soorten planten zichzelf voort zonder partner. Een voorbeeld hiervan is de marmerkreeft. Door ongeslachtelijke voortplanting blijft uw voorraad groeien. Daarom moet u nieuwe delen van de plant doden. Bij dieren kunt u het beste de eitjes vernietigen of de jongen van het dier doden. Dat doet u op tijd en op een diervriendelijke manier.
Bekijk voor meer informatie Ongeslachtelijke voortplanting.
Meer weten?
Bekijk meer informatie over invasieve exoten op Algemene regels invasieve exoten.
- Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur