Kennisnetwerk Elektrische Aandrijfsystemen

Laatst gecontroleerd op:
4 januari 2022
Gepubliceerd op:
26 september 2017

Het Kennisnetwerk Efficiënte Elektrische Aandrijfsystemen (#KEEA) maakt praktische kennis toegankelijk en beschikbare technieken bekend bij beïnvloeders en beslissers bij eindgebruikers.

Industriële bedrijven raken zo beter bekend met de beschikbare efficiëntere technieken voor elektrische aandrijfsystemen. De Europese richtlijn EC 640/2009 van 22 juli 2009 stelt eisen aan de minimale efficiency van elektromotoren van 0,75 kW tot 375 kW. Deze richtlijn wordt per 1 juli 2021 opgevolgd door de Richtlijn EC 2019/1781, waarin strengere en breder geldende eisen zijn opgenomen voor elektromotoren en snelheidsregelaars.

Het kennisnetwerk bestaat uit vertegenwoordigers van de Federatie Aandrijftechniek (FEDA), Techniek Nederland, Holland Pompgroep (HPG), NL Digital en RVO.

Energieverbruik elektromotorsystemen

Elektromotorsystemen bepalen voor circa 70% het elektriciteitsverbruik in de industrie. Daar is op rendabele wijze 20% tot 30% energie-efficiencyverbetering op te realiseren. Voor industriële gebruikers is optimalisatie van motorsystemen zeer rendabel, kan men kostenbesparingen realiseren en de concurrentiekracht versterken. Een focus op duurzame aandrijfsystemen biedt het Nederlandse bedrijsleven commerciële kansen én de mogelijkheid zich (internationaal) te onderscheiden.

Meer weten?

Bent u tevreden over deze pagina?