Hogere vastgoedwaarde door vergroening

Gepubliceerd op:
15 maart 2024

Baten van klimaatadaptieve maatregelen kunnen onder meer tot uiting komen in een hogere waarde van het te ontwikkelen vastgoed, met name als gevolg van de aanwezigheid van (meer) groen.

Werking

Uit studies blijkt dat groen onder meer een positief effect heeft op de vastgoedwaarde van woningen. Zo stelt de studie van Luttik (2000) dat de vastgoedwaarde met 8 tot 10% stijgt bij woningen met uitzicht op een park of water en met 6 tot 7% bij woningen in de nabijheid (<400 meter) hiervan. De waarde van woningen met een tuin aangrenzend aan water nemen het sterkst toe (11%), zoals weergegeven in de tabel

Procentuele stijging van vastgoedwaarde door groen
Situatie Percentage
Nabijheid <400 m van park/water 6-7%
Uitzicht op park 8%
Uitzicht op water 8-10%
Tuin aangrenzend aan water 11%
Open uitzicht 9%

Bron: Luttik 2000

Peter Göbel, CEO van ING Real Estate: onderzoek met de Universiteit van Maastricht naar de groenwaarde van bestaande panden. ze hebben 3,5 miljoen vierkante meter bekeken (dat is 7,5% van de totale kantorenvoorraad) en uit dat onderzoek blijkt dat groene panden een 9% tot 11% hogere waarde vertegenwoordigen. De bruto huuropbrengst van groene panden ligt bovendien 12% tot 18% boven die van bruine panden.

Rekenvoorbeeld bij aanleg groen dak

In opdracht van:
  • Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Bent u tevreden over deze pagina?