Klimaatadaptatie gebouwde omgeving

Laatst gecontroleerd op:
29 augustus 2024
Gepubliceerd op:
31 januari 2022

De invloed van klimaatverandering op de gebouwde omgeving en ruimtelijke ordening wordt steeds groter. Zo krijgen we steeds meer te maken met hevige buien, extreme hitte of droogte. Dit kan van invloed zijn op uw woningbouwproject. Werkt u als gemeente of woningcorporatie aan een woningbouwopgave en wilt u zich goed voorbereiden op de gevolgen van klimaatverandering? Wij helpen u klimaatadaptief te bouwen.

Voor wie?

We bieden ondersteuning aan gemeenten, regio’s provincies, woningbouwcorporaties en marktpartijen.

Welke instrumenten bieden wij?

Het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) biedt ondersteuning bij het klimaatbestendig en natuurinclusief maken van de gebouwde omgeving. RVO heeft in samenwerking met landelijke experts instrumenten ontwikkeld die helpen bij de meest voorkomende problemen waar men in de praktijk tegenaan loopt.

Welke procesondersteuning bieden wij?

Voor al uw vragen over klimaatadaptatie kunt u terecht bij onze helpdesk die te bereiken is door een email te versturen naar klimaatadaptatie@rvo.nl. Wij proberen u dan zo goed mogelijk te helpen en in sommige gevallen kunnen wij ook met behulp van experts en adviseurs (gratis, óf onder co-financiering óf met behulp van eigen bekostiging) bij u om ondersteuning op locatie bieden.

Wij bieden hulp bij:

Landelijk Beleid Klimaatadaptatie en gebouwde omgeving

Om de gebouwde omgeving klimaatadaptief te maken werken de ministeries van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO), Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) en Infrastructuur en Waterstaat (IenW) samen. Hieruit zijn 2 belangrijke ontwikkelingen ontstaan:

  1. De ‘Nationale aanpak Klimaatadaptatie gebouwde omgeving fase 1’ . Dit programma beschrijft wat het Rijk de komende jaren gaat doen om te zorgen dat de gebouwde omgeving in 2050 waterbestendig en klimaatrobuust is ingericht. RVO ondersteunt de uitvoering van dit programma.
  2. In 2023 is de ‘Landelijke Maatlat voor een groene klimaatadaptieve gebouwde omgeving’ gepubliceerd. Deze maatlat laat zien aan welke doelen, prestatie-eisen en richtlijnen klimaatadaptief bouwen moet voldoen. Wil je de maatlat gebruiken voor een project? Ga dan naar het hulpmiddel ‘Maatlat groene klimaatadaptieve gebouwde omgeving’. Hier vind je de overzichtstabel, factsheets en bouwstenen om zelf met de maatlat aan de slag te gaan. 

Vragen over klimaatadaptatie?

Benieuwd of RVO uw gemeente, provincie, woningbouwcorporatie of onderneming kan helpen? Mail dan naar klimaatadaptatie@rvo.nl.

In opdracht van:
  • Ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening
Bent u tevreden over deze pagina?