Exportregels Bangladesh

Gepubliceerd op:
6 november 2013
Laatst gecontroleerd op:
10 november 2023

U heeft uw kansen onderzocht en wilt nu uw product naar Bangladesh exporteren. Wat moet u allemaal regelen? Deze pagina helpt u op weg naar de Bengalese markt.

Let op: hieronder is slechts grofweg opgesomd waaraan u moet denken bij de export van goederen. Bovendien veranderen regels vaak. Laat u daarom altijd goed informeren. Heeft u vragen? Neem dan contact op voor een gesprek met een van onze regio-adviseurs. Samen met de Nederlandse netwerk ambassade in Dhaka helpen we u om van uw export naar Bangladesh een succes te maken.

Voldoen aan product- en verpakkingseisen

Voordat u uw producten naar Bangladesh vervoert, moet u ervoor zorgen dat zij aan alle verplichtingen voldoen. Dit kunnen zowel eisen aan uw product zelf zijn, als eisen aan de verpakking en etikettering van uw product.

In de Access2Markets portal leest u onder 'Packaging and Labelling Requirements' meer over de belangrijkste eisen voor verpakkingen in Bangladesh. Vul eerst de HS-code en het land in. 

In Bangladesh is de Bangladesh Standards and Testing Institution (BSTI) verantwoordelijk voor alle zaken over productnormen. Voldoen uw producten niet aan de Bengalese eisen? Dan mogen zij daar niet op de markt gebracht worden. Lees meer over normen en eisen in Access2Markets onder het kopje 'Standardisation'. Vul eerst de HS-code en het land in. 

Uw producten exporteren naar Bangladesh

De uitvoeraangifte

Als u uw producten gaat exporteren buiten de Europese Unie, moet u aangifte doen bij de Nederlandse douane. Deze aangifte geldt voor alle goederen die in Europa zijn gemaakt (of op de gemeenschappelijke Europese markt zijn gebracht) en die de gemeenschappelijke markt verlaten. Dit heet de 'uitvoeraangifte' of exportaangifte (EX-A).

Kijk verder op de website van de Douane hoe u de uitvoeraangifte doet.

Levering en Incoterms: het logistieke proces

Om de goederen daadwerkelijk bij uw klant te krijgen, moet u het logistieke proces regelen. Hierbij kunt u de internationaal bekende Incoterms gebruiken. Dat zijn afspraken over het transport, de verzekering en de plaats van aflevering van de goederen. Lees onze informatie over Incoterms.

Bekijk ook meer informatie over Incoterms op de website van de KVK en lees over het eventueel uitbesteden van logistiek (evofenedex).

Gebruik Access2Markets: de bron over exportregels

De online portal Access2Markets van de Europese Commissie is dé bron voor informatie als u wilt exporteren naar landen buiten de EU. Denk daarbij aan:

  • Producteisen
  • Registratie van de exportproducten
  • Benodigde exportdocumenten
  • Vergunningen
  • Invoerrechten

Heeft u niet eerder met Access2Markets gewerkt? Gebruik dan ons stappenplan Exporteren buiten de EU: Access2Markets.

Wilt u graag weten of er invoerrechten gelden voor uw product? Kijk dan op de speciale sectie over tarieven op Access2Markets. Vul dan ook eerst uw HS-code en het land in.

Exportdocumenten in Nederland

U moet ook uw exportdocumenten goed regelen. Veel exportdocumenten zijn niet verplicht, wel sterk aan te raden. Het kan ook zijn dat uw klant erom vraagt. Welke documenten u nodig heeft, ligt aan uw situatie en het soort producten dat u levert.

Certificaat van oorsprong

Voor sommige exportproducten is het belangrijk waar zij vandaan komen. Bijvoorbeeld omdat het land waarnaar u exporteert de invoer van producten uit bepaalde landen beperkt, blokkeert of juist stimuleert. Met een certificaat van oorsprong kunt u aantonen uit welk land uw product komt. Wilt u hierover meer weten, of wilt u een certificaat van oorsprong aanvragen? Kijk dan op de pagina van de KVK over het certificaat van oorsprong. Neem contact op met de KVK via telefoon of chat.

Geen ATA-carnet bij tijdelijke invoer

Voert u tijdelijk tentoonstellingsmateriaal, monsters of foto, video- of filmmateriaal in? Bij tijdelijke invoer van goederen moet u de goederen aangeven bij de douane en een importmanifest laten zien. U kunt in Bangladesh geen gebruik maken van het ATA-carnet.

Andere exportdocumenten

Kijk op de site van ondernemersvereniging evofenedex voor een overzicht van de meest voorkomende exportdocumenten.

Exportdocumenten in Bangladesh

Documenten voor inklaring

Zijn uw goederen bij de Bengalese douane aangekomen? Zorg dat de documentatie alvast klaarstaat. In het hoofdstuk 'Customs Procedures and Regulations' van de Access2Markets portal staat wat u moet regelen. Vul eerst het land en de HS-code in. Denk onder andere aan:

  • een handelsfactuur;
  • verzekeringspapieren;
  • het betreffende vrachtdocument (een Bill of Lading bij scheepvaart en een Air Waybill in het geval van luchtvracht);
  • een paklijst.

Op de website van de Bengalese douane staat ook meer informatie over verplichte exportdocumenten en het proces.

Halalcertificaat

Bij export van een aantal producten naar Bangladesh is een halalcertificaat vereist. Het productieproces en alle materialen die tijdens transport en opslag in aanraking komen met deze producten, moeten voldoen aan de vereisten van de islamitische wet.

Er zijn wereldwijd (nog) geen uniforme normen en certificeringsvereisten voor halalproducten. Het is belangrijk dat u onderzoekt welke specifieke eisen er in Bangladesh gelden voor uw product. Lees meer over halalcertificering.

In Bangladesh worden halalcertificaten uitgegeven door de Bangladesh Standards and Testing Institution (BSTI).

Handelsrelatie EU - Bangladesh

Ook al heeft u uw handel goed georganiseerd, economische ontwikkelingen kunnen hier invloed op hebben. Zo kunnen nieuwe handelsverdragen voordelig zijn voor u. Aan de andere kant kunt u ook handelsbarrières of andere maatregelen tegenkomen tijdens het exporteren. Kijk op de website van de Europese Commissie voor meer informatie over de handel met Bangladesh.

Handelsbelemmeringen

Als u gaat exporteren naar Bangladesh kunt u te maken krijgen met handelsbelemmeringen, waaronder sanitaire en fytosanitaire maatregelen.

Tot slot: wat mag u niet invoeren?

Sommige goederen zijn verboden om in te voeren in Bangladesh. Denk aan garnalen, tweedehands computers en producten uit Israël. In de Access2Markets portal (vul eerst het land en de HS-code in) vindt u onder het kopje 'Prohibited Imports' een lijst met goederen die u niet naar Bangladesh mag exporteren.

Meer informatie

Kijk op de website van de Bengalese douane voor meer informatie over import in Bangladesh.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?