Exportregels Bangladesh

Gepubliceerd op:
6 november 2013
Laatst gecontroleerd op:
23 juli 2020

U heeft uw kansen onderzocht en wilt nu uw product naar Bangladesh exporteren. Wat moet u allemaal regelen? Deze pagina helpt u op weg naar de Bengalese markt.

Let op: hieronder is slechts grofweg opgesomd waaraan u moet denken bij de export van goederen. Bovendien veranderen regels vaak. Laat u daarom altijd goed informeren. Heeft u vragen? Neem dan contact op voor een gesprek met een van onze regio-adviseurs. Samen met de Nederlandse netwerk ambassade in Dhaka helpen we u om van uw export naar Bangladesh een succes te maken.

 

Access2Markets

Exporteren naar landen buiten de EU

De Access2Markets portal van de Europese Commissie is dé bron voor informatie als u wilt exporteren naar landen buiten de EU. Denk daarbij aan:

 • producteisen;
 • registratie van exportproducten;
 • benodigde exportdocumenten;
 • vergunningen;
 • invoerrechten.

Heeft u niet eerder met de Access2Markets portal gewerkt? Gebruik dan ons stappenplan op de pagina Exporteren buiten de EU: de Access2Markets portal.

Invoerrechten voor uw product?

Wilt u graag weten of er invoerrechten gelden voor uw product? Bekijk dan de tarieven op de Access2Markets portal. Voer eerst uw HS-code en uw land in.

Komt u er toch niet uit of heeft u andere vragen over de export naar Bangladesh? Neem dan contact op voor een afspraak met een van onze regio-adviseurs. Zij helpen u graag verder.

Lees meer over handelsakkoorden en handelsbelemmeringen.

Voldoen aan product- en verpakkingseisen

Zorg dat uw product aan alle regels voldoet, voordat u dat naar Bangladesh laat vervoeren. Denk aan regels voor uw product, de verpakking en het etiket. Zolang uw product niet aan de regels voldoet, mag u dat niet op de Bengalese markt brengen.

In de Access2Markets portal leest u onder 'Packaging and labelling requirements' meer over de belangrijkste eisen voor producten en verpakkingen in Bangladesh. Vul eerst de HS-code en het land in.

Uw producten exporteren naar Bangladesh

De uitvoeraangifte

Omdat u producten wilt exporteren naar een land buiten de Europese Unie (EU), moet u aangifte doen bij de Nederlandse douane. Dit heet de 'uitvoeraangifte' of exportaangifte (EX-A). Deze aangifte geldt voor alle goederen die:

 • in de EU zijn gemaakt;
 • hier op de markt zijn gebracht;
 • de EU verlaten.

Kijk verder op de website van de Douane hoe u de uitvoeraangifte doet.

Levering en Incoterms: het logistieke proces

Om de goederen bij uw klant te krijgen, moet u ook de logistiek regelen. Hierbij kunt u de internationaal bekende Incoterms gebruiken. Dat zijn afspraken over het transport, de verzekering en de plaats van aflevering van de goederen.

Bekijk de informatie over Incoterms en het eventueel uitbesteden van logistiek.

Exportdocumenten in Nederland

U moet ook uw exportdocumenten goed regelen. Veel exportdocumenten zijn niet verplicht, wel sterk aan te raden. Het kan ook zijn dat uw klant erom vraagt. Welke documenten u nodig heeft, ligt aan uw situatie en het soort producten dat u levert.

Certificaat van oorsprong

Voor sommige exportproducten is het belangrijk waar zij vandaan komen. Bijvoorbeeld omdat het land waarnaar u exporteert de invoer van producten uit bepaalde landen beperkt, blokkeert of juist stimuleert. Met een certificaat van oorsprong kunt u aantonen uit welk land uw product komt. Wilt u hierover meer weten, of wilt u een certificaat van oorsprong aanvragen? Kijk dan op de pagina van de KVK over het certificaat van oorsprong. Neem contact op met de KVK via telefoon of chat.

Importmanifest bij tijdelijke invoer

Voert u tijdelijk tentoonstellingsmateriaal, monsters of foto, video- of filmmateriaal in? Bij tijdelijke invoer van goederen moet u de goederen aangeven bij de douane en een importmanifest laten zien. U kunt in Bangladesh geen gebruik maken van het ATA-carnet.

Andere exportdocumenten

Kijk op de site van ondernemersvereniging evofenedex voor een overzicht van de meest voorkomende exportdocumenten.

Exportdocumenten in Bangladesh

Documenten voor inklaring

Zijn uw goederen bij de Bengalese douane aangekomen? Zorg dat de documentatie alvast klaarstaat. In het hoofdstuk 'Customs Procedures and Regulations' van de Access2Markets portal staat wat u moet regelen. (Vul eerst het land en de HS-code in.) Denk onder andere aan:

 • een handelsfactuur;
 • een Declaration of Customs Value (bij een zending met een hogere 'free on board' waarde dan $ 5.000);
 • het betreffende vrachtdocument (een Bill of Lading bij scheepvaart en een Air Waybill in het geval van luchtvracht);
 • een paklijst.

Tot slot: wat mag u niet invoeren?

Sommige goederen zijn verboden om in te voeren in Bangladesh, zoals garnalen, motorfietsen ouder dan 3 jaar en goederen met een oorsprong uit bepaalde landen. In de Access2Markets portal (vul eerst het land en de HS-code in) vindt u onder het kopje 'Prohibited imports' een lijst met goederen die u niet naar Bangladesh mag exporteren.

Meer informatie

Kijk op de website van de Bengalese douane voor meer informatie over import in Bangladesh.

In opdracht van:
 • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?