Do's-and-don'ts in Bangladesh

Laatst gecontroleerd op:
21 december 2023
Gepubliceerd op:
27 mei 2019

Bij het zakendoen in Bangladesh moet u rekening houden met de lokale cultuur en gebruiken. Verdiep u in deze do's-and-don'ts, tips en tricks. De ambassade in Dhaka draagt bij aan deze pagina.

Zakelijke omgangsvormen in Bangladesh

Gebruik aanspreektitels

Gebruik de aanspreektitel van Bengalese gesprekspartners. Bijvoorbeeld dokter, minister, meneer of mevrouw gevolgd door de achternaam. Op deze manier toont u respect naar uw gesprekspartners.

Wees formeel

De omgangsvormen zijn strikt en formeel. Handen schudden is in de zakelijke omgang gebruikelijk. Mannen geven vrouwen geen hand, behalve als zij eerst haar hand uitsteekt. Anders volstaat een lichte buiging van het hoofd. Bengalezen zeggen verder niet graag nee. Ze gebruiken liever uitdrukkingen als "misschien", "dat wordt moeilijk" of "we gaan het proberen".

Respecteer de hiërarchie

Communicatie is formeel en heeft een hiërarchische structuur. De persoon met de hoogste positie binnen het bedrijf leidt meestal de vergaderingen. Hij of zij stelt de agenda samen en bepaalt de inhoud en het tempo van de vergadering. Behandel ouderen en mensen met een hogere positie respectvol en met voorrang.

Probeer niet te overhaasten

Een persoonlijke band is essentieel bij het zakendoen in Bangladesh. Neem daarom de tijd om de persoonlijke relatie met zakenpartners op te bouwen en probeer dat niet te overhaasten. Er kunnen enkele ontmoetingen overheen gaan voor een Bengalees zich voldoende op zijn of haar gemak voelt om de onderhandelingen naar een volgend niveau te tillen.

Draag geen korte broek

Mannen dragen een pantalon en een overhemd met korte of lange mouwen. Bij formele gelegenheden, zoals het bezoeken van een overheidsvertegenwoordiger of een congres, wordt een jasje met stropdas gedragen. Vrouwen kleden zich business casual, met een lange rok of broek en een ruimvallend overhemd. Draag geen korte broeken of rokken boven de knieën bij formele gelegenheden.

Let op bij relatiegeschenken

Bij de eerste ontmoeting zijn relatiegeschenken niet gebruikelijk, maar een geschenk met het logo van uw organisatie of bedrijf is altijd welkom. In het sociale leven is het geven van cadeaus gebruikelijk.

Vragen over ondernemen in Bangladesh?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?