Do's-and-don'ts in Burkina Faso

Gepubliceerd op:
5 juli 2019

Bij het zakendoen in Burkina Faso moet u rekening houden met de lokale cultuur en gebruiken. Verdiep u in deze do's-and-don'ts, tips en tricks. De ambassade in Ouagadougou in Burkina Faso draagt bij aan deze pagina.

Zakelijke omgangsvormen in Burkina Faso

Respecteer de hiërarchie

De organisator van de vergadering opent normaal gesproken het gesprek. Is er een persoon aanwezig met een hogere rang, dan opent die de vergadering. Oudere mensen hebben in Burkina Faso meer aanzien dan jongere. Het is dan ook handig om oudere teamleden in te zetten, bijvoorbeeld bij onderhandelingen.

Doe aan ‘small talk’

Omgangsvormen zijn formeel. Spreek Burkinezen aan op hun zakelijke titels, totdat er een goed zakelijk contact is opgebouwd. Burkinezen waarderen small talk. Informeren naar hoe het gaat met de gezondheid en de familie kan geen kwaad.

Gebruik de rechterhand

Gebruik bij het overhandigen of ontvangen van een kaartje de rechterhand. Er bestaat verder geen protocol voor het uitwisselen van visitekaartjes.

Kom niet te laat

Kom op tijd op een afspraak. Houd er rekening mee dat de zakenpartner wel wat later kan komen. Flexibiliteit hoort bij het opbouwen van een zakenrelatie in Burkina Faso.

Wees niet te gehaast

Houd er rekening mee dat onderhandelingen niet altijd snel verlopen. Aangezien de top de besluiten neemt, kunnen die wel eens op zich laten wachten. Spreek een Burkinees ook niet publiekelijk aan op gemaakte fouten, dit om gezichtsverlies van een zakenpartner te voorkomen.

Vermijd witte kleding

Er zijn geen regels als het gaat om de dresscode. Houd echter wel rekening bij het kiezen van kleding dat het stoffig kan zijn in Burkina Faso. Het dragen van wit wordt daarom ook afgeraden. Draag kleding van katoen in plaats van polyester.

Vragen over ondernemen in Burkina Faso?

Onze experts helpen u graag verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?