Veelgestelde vragen over de registratieverplichting in China

Gepubliceerd op:
16 december 2021
Laatst gecontroleerd op:
5 oktober 2023

Voor buitenlandse voedselbedrijven die naar China exporteren geldt een registratieverplichting. Het gaat om de 'Registration and Administration of Overseas Producers of Imported Food', ook wel Decree 248 genoemd. Misschien roept deze maatregel vragen bij u op. Op deze pagina kunt u het antwoord vinden op de meestgestelde vragen over deze registratieverplichting.

Inhoud registratieverplichting

Wat houdt de registratieverplichting in?

Alle buitenlandse voedselproducenten, -verwerkers en opslagfaciliteiten moeten volgens de maatregel 'Regulations on the Registration and Administration of Overseas Producers of Imported Food (Degree 248)' geregistreerd zijn bij de Chinese autoriteiten om producten naar China te exporteren.

De maatregel is sinds 1 januari 2022 van kracht en heeft betrekking op levensmiddelen (maar niet op levensmiddelenadditieven), aardappelen en vers fruit en groente. Wilt u weten of uw product onder de maatregel valt? Bekijk het overzicht met HS-codes (Excel download) die onder Decree 248 vallen.

Wat zijn de labelingseisen onder de nieuwe registratieverplichting?

Sinds 1 januari 2022 gelden ook nieuwe regels voor de labeling van voedselproducten. De belangrijkste wijziging is dat het registratienummer van het bedrijf zowel op de binnen- als buitenverpakking moet staan. Met de buitenverpakking wordt de transportverpakking bedoeld, met de binnenverpakking wordt de consumentenverpakking bedoeld.

Op de consumentenverpakking moet het registratienummer in het Chinees staan. Op de buitenverpakking moet het registratienummer staan in het Chinees, het Engels of de nationale taal van de producent. Het label mag vooralsnog een sticker zijn.

Moet ik mij registreren?

De verplichting geldt voor producenten en voor pak-, koel- en vrieshuizen. Valt uw bedrijf hieronder, dan moet u zich registreren om naar China te kunnen exporteren. Er is wel een verschil tussen registratie van producten met een verhoogd voedselveiligheidsrisico, en van producten zonder verhoogd voedselveiligheidsrisico.

Registratie producten verhoogd voedselveiligheidsrisico

Welke producten vallen onder producten met een verhoogd voedselveiligheidsrisico?

Onder de categorie producten met een verhoogd voedselveiligheidsrisico vallen: vlees(producten), darmen, vis en visproducten, ei(producten), bijenproducten, zuivel, eetbare oliën en vetten, oliehoudende zaden, eetbare granen, gemalen graan(producten) en mout, gevulde tarweproducten, verse en gedroogde groenten, droge bonen, noten en zaden, specerijen, gedroogd fruit, ongeroosterde koffie- en cacaobonen, dieet- en gezondheidsvoeding.

Ik exporteer producten met een verhoogd voedselveiligheidsrisico. Hoe moet ik mij registreren?

U registreert uw bedrijf door enkele documenten aan te leven bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Hiervoor neemt u contact op met de NVWA via export@nvwa.nl.

Mijn producten hebben geen verhoogd voedselveiligheidsrisico. Hoe moet ik mij registreren?

Bedrijven kunnen zich zelf registeren via een Engelstalige website van GACC. De status van de registratie kunt u op de website volgen.

Vragen tijdens de registratie

Hoe lang duurt de registratie?

Het kan 2 dagen tot 4 weken duren totdat u een registratienummer krijgt. De status van de registratie kunt u op de website volgen.

Ik heb meerdere HS-codes, moet ik elke HS-code apart registreren?

Ja, u moet iedere HS-code per locatie registeren. Per locatie kunt u zowel producten met een verhoogd voedselveiligheidsrisico, als producten zonder verhoogd voedselveiligheidsrisico registreren. Let op: als u meerdere locaties heeft, dan moet u deze afzonderlijk registeren.

Ik exporteer mijn producten uit meerdere landen naar China. Heb ik een apart registratienummer nodig voor elke locatie?

Ja, per productieland is een zelfregistratie nodig.

Overige vragen

Kan iemand anders de registratie voor mij uitvoeren?

Wij adviseren u om de registratie zelf te doen. Verschillende websites bieden aan om de registratie voor u uit te voeren tegen een vergoeding. In het recente verleden hebben we echter geconstateerd dat er meerdere frauduleuze websites zijn die beweren deze diensten aan te bieden. Wees hier bewust van.

Ik ben alleen handelaar, moet ik me ook registreren?

Handelaren moeten zich op een andere website van de Chinese overheid registeren.

Ik heb een technisch probleem met het CIFER-systeem

Voor technische problemen kunt u ook contact opnemen met de GACC: eport@chinaport.gov.cn

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?