Veelgestelde vragen over de registratieverplichting in China

Gepubliceerd op:
16 december 2021
Laatst gecontroleerd op:
24 februari 2022

Per 1 januari 2022 is er een nieuwe registratieverplichting voor buitenlandse voedselbedrijven in China. De maatregel Registration and Administration of Overseas Producers of Imported Food (ook wel Decree 248) kan vragen oproepen bij ondernemers. Hieronder kunt u het antwoord vinden op de meest gestelde vragen over de registratieverplichting.

Laatste stand van zaken

Handleiding CIFER-systeem en controle gegevens

Er is een nieuwe handleiding voor het CIFER-systeem (pdf) voor registratie beschikbaar. Controleer uw gegevens op ciferqery.singlewindow.cn. Het is van groot belang dat de gegevens in het CIFER-systeem overeenkomen met de gegevens die op de labels staan. Dit geldt zeker voor de bedrijfsnaam en het adres. Kijk goed naar het hoofdlettergebruik en of er wel of geen puntjes staan tussen bijvoorbeeld 'B.V.'. Leestekens als trema's zijn niet mogelijk in het CIFER-systeem.

Kloppen de gegevens niet en verloopt de registratie via de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NWVA)? Of gaat het om hoogrisicoproducten? Stuur dan een brief naar export@nvwa.nl en karel-van.bommel@minbuza.nl. Deze brief moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Welke voorwaarden dat zijn, leest u binnenkort op deze pagina. Houd deze pagina dus in de gaten.

In het geval van zelfregistratie kunt u zelf de gegevens aanpassen in cifer.singlewindow.cn. De aanpassingen worden daarna door de GACC (Chinese Douane) beoordeeld.

HS codes toevoegen of corrigeren

Bedrijven kunnen in het CIFER-systeem zelf HS-codes toevoegen en corrigeren. Wanneer de HS-codes tot de 18 productcategorieën behoren, moet dit gevalideerd worden. Als het om een correctie gaat, omdat GACC een verkeerde HS-code heeft overgenomen, dit graag via een brief naar export@nvwa.nl en karel-van.bommel@minbuza.nl laten weten. Zo kan dit ook aan GACC gemeld worden.

Technische problemen CIFER-systeem

Voor technische problemen kunt u nu ook contact opnemen met de GACC: eport@chinaport.gov.cn

Inhoud registratieverplichting

Wanneer gaat deze nieuwe registratieverplichting precies in?

The Regulations on the Registration and Administration of Overseas Producers of Imported Food (Degree 248) is sinds 1 januari van kracht. Sindsdien moeten alle buitenlandse voedselproducenten, -verwerkers en opslagfaciliteiten geregistreerd zijn bij de Chinese autoriteiten om producten naar China te exporteren. De maatregel heeft betrekking op levensmiddelen (behalve levensmiddelenadditieven), aardappelen en vers fruit. Wilt u weten of uw product onder de maatregel valt? Bekijk het overzicht met HS-codes die onder Decree 248 vallen.

Wat zijn de labelingseisen onder de nieuwe registratieverplichting?

Sinds 1 januari 2022 gelden ook nieuwe regels gelden voor de labeling van voedselproducten. De belangrijkste wijziging is dat het registratienummer van het bedrijf zowel op de binnen- als buitenverpakking moet staan. Met de buitenverpakking wordt de transportverpakking bedoeld, met de binnenverpakking wordt de consumentenverpakking bedoeld. Op de consumentenverpakking moet het registratienummer in het Chinees staan. Op de buitenverpakking moet het registratienummer in het Chinees of Engels of de nationale taal staan. Het label mag vooralsnog een sticker zijn.

Wie moet zich registeren?

De verplichting geldt voor producenten en voor pak-, koel- en vrieshuizen. U moet zich geregistreerd hebben om naar China te kunnen exporteren. Er is wel een onderscheid tussen registratie van producten met een verhoogd voedselveiligheidsrisico en producten zonder verhoogd voedselveiligheidsrisico.

Registratie producten verhoogd voedselveiligheidsrisico

Welke producten vallen onder producten met een verhoogd voedselveiligheidsrisico?

Onder de categorie producten met een verhoogd voedselveiligheidsrisico vallen: vlees(producten), darmen, vis en visserijproducten, ei(producten), bijenproducten, zuivel, eetbare oliën en vetten, oliehoudende zaden, eetbare granen, gemalen graan(producten) en mout, gevulde tarweproducten, verse en gedroogde groenten, droge bonen, noten en zaden, specerijen, gedroogd fruit, ongeroosterde koffie- en cacaobonen, dieet- en gezondheidsvoeding.

Hoe moeten bedrijven zich registreren als zij producten met een verhoogd voedselveiligheidsrisico exporteren?

Deze bedrijven kunnen zich registeren door enkele documenten aan te leven bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit/ het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Lees meer hierover in het nieuwsbericht over Decree 248 op Agroberichten Buitenland.

Ik exporteer producten die onder de categorie verhoogd voedselveiligheidsrisico vallen, maar ik ben te laat met de registratie. Wat nu?

U moet zich dan bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) melden: export@nvwa.nl. De NVWA moet de eerste controle doen voordat zij u bij GACC (Chinese Douane) kunnen aanmelden.

Hoe moeten bedrijven zich registeren als zij producten exporteren die niet onder het verhoogd voedselveiligheidsrisico vallen.

Bedrijven kunnen zich zelf registeren via een Engelstalige website van GACC. De status van de registratie kunt u op de website volgen.

Registratie uitvoeren

Hoe lang duurt de registratie?

Het kan 2 dagen tot 4 weken duren totdat u een registratienummer krijgt. De status van de registratie kunt u op de website volgen.

Ik heb meerdere HS-codes, moet ik elke HS-code apart registreren?

Ja, u moet iedere HS-code per locatie registeren. Op 1 locatie kunnen zowel producten met een verhoogd voedselveiligheidsrisico als producten zonder verhoogd voedselveiligheidsrisico worden geregistreerd. Let op: als u meerdere locaties heeft, dan moet u deze afzonderlijk registeren

Ik heb nog geen Chinese registratienummer ontvangen, maar alle producten die ik nu verstuur zullen na 1 januari 2022 aankomen in China. Wat nu?

U mag dan gebruik maken van uw KVK-nummer. Voor producten die na 1 januari 2022 in China worden ingevoerd, moet bij de douaneverklaring wel het Chinese registratienummer worden gebruikt.

Ik exporteer mijn producten uit meerdere landen naar China. Heb ik een apart registratienummer nodig voor elke locatie?

Ja, per productieland zal een zelfregistratie nodig zijn.

Het lukt mij niet om te registeren via de website. Wat moet ik nu doen?

Probeer het eerst een dag later nogmaals, aangezien de website nog niet volledig stabiel is. U kunt onze Engelstalige handleiding downloaden (xls). Mocht dit ook niet helpen, dan kunt u contact opnemen met Karel van Bommel, landbouw attaché op de Nederlandse ambassade in China: karel-van.bommel@minbuza.nl

Overige vragen

Kan iemand anders de registratie voor mij uitvoeren?

Dit adviseren wij niet. Er zijn websites die aanbieden om de registratie tegen een vergoeding uit te voeren. In het recente verleden hebben we echter geconstateerd dat er meerdere frauduleuze websites zijn die beweren deze diensten aan te bieden. Wees hier bewust van.

Ik ben alleen handelaar, moet ik me ook registreren?

Handelaren moeten zich op een andere website van de Chinese overheid registeren.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?