Company check China

Laatst gecontroleerd op:
16 mei 2024
Gepubliceerd op:
27 juli 2020

Het Nederlands economisch netwerk in China kan op verzoek van Nederlandse bedrijven een zogenoemde company check van Chinese bedrijven uitvoeren. Hierbij wordt gecontroleerd of het bedrijf van uw Chinese zakenpartner goed geregistreerd staat.

AIC-registratie

Hierbij wordt nagegaan of het desbetreffende bedrijf geregistreerd staat bij de lokale Administration of Industry and Commerce (AIC), de Chinese tegenhanger van de Nederlandse Kamer van Koophandel. Indien u beschikt over een kopie van de bedrijfsvergunning en de identiteitskaart van de gemachtigde, dan kunnen we die vergelijken met de registratie in de AIC-database.

Naast het onderzoek in de database van de AIC, kunt u zelf letten op een aantal zaken:

  • Ziet de bedrijfswebsite er professioneel uit?
  • Beschikt het bedrijf over een vaste telefoonlijn en niet alleen over een mobiel nummer?
  • Welk soort e-mailadres wordt er gebruikt?

AEO-vergunning

Bedrijven die deelnemen aan het internationale handelsverkeer hebben vaak de status van Authorised Economic Operator (AEO) aangevraagd. Een AEO-vergunning biedt allerlei voordelen in het internationale handelsverkeer. Op de Authorised Economic Operators-website kunt u de AEO-status van EU-bedrijven checken.

BTW-identificatie

Een andere manier om bedrijven na te trekken, is door het BTW-nummer op echtheid te controleren. Dit kan door online het nummer op te zoeken in het systeem voor de uitwisseling van BTW-informatie (VAT Information Exchange System, VIES) van de Europese Commissie.

Diepgaand onderzoek

De company check geeft slechts uitsluitsel over de administratieve registratie van een bedrijf. Indien u een diepgaander onderzoek wenst, kunt u contact opnemen met een due diligence-bedrijf. De diplomatieke posten in China kunnen u een lijst verschaffen van zulke bedrijven met de middelen om een meer diepgaand achtergrondonderzoek in te stellen.

Contact

Voor een company check of gegevens van due diligence-bedrijven kunt u contact opnemen met de ambassade, consulaten-generaal of NBSO's in China.

Hulp bij zakendoen in China?

De economische experts ter plaatse helpen u graag verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?