Marktrapport China: kansen in de voedselafvalverwerking

Laatst gecontroleerd op:
28 juni 2023
Gepubliceerd op:
26 augustus 2021

Hoe ziet de markt voor voedselafvalverwerking eruit in China en welke kansen biedt dat voor Nederlandse bedrijven met oplossingen op dit gebied? Op deze pagina vindt u een samenvatting van het rapport 'Food Waste in the Yangtze River Delta'. Vraag het rapport gratis aan door het formulier op deze pagina in te vullen.

Rapport 'Food Waste in the Yangtze River Delta'

In het voorjaar van 2021 is onderzoek gedaan naar de kansen in China voor Nederlandse bedrijven die voedselafval verwerken. Er is specifiek gekeken naar de kansen in de verwerking van voedselafval in de regio rondom de Yangtze-rivier. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van RVO en het consulaat-generaal in Shanghai.

Voedselafvalverwerking in China

China produceert jaarlijks 17 tot 18 miljard ton voedselafval, wat overeenkomt met 49.000 ton afval per dag. Het afvalverwerkingssysteem in China kan deze grote hoeveelheid niet aan. De Chinese regering heeft daarom plannen geformuleerd om dit probleem aan te pakken.

De Yangtze-regio is aangewezen als een pilotzone. Hier worden innovatieve oplossingen uitgetest om het afvalprobleem aan te pakken. Dit biedt kansen voor Nederlandse ondernemers. China kijkt met veel interesse naar Nederlandse technologische oplossingen.

Kansen voor Nederlandse bedrijven in de Chinese afvalverwerking

Geavanceerde technieken

Chinese bedrijven en overheden zijn onder andere op zoek naar geavanceerde technieken voor het ophalen en sorteren, en het verbranden of composteren van afval.

Oplossingen voedelverspilling

Daarnaast is China geïnteresseerd in oplossingen die voedselverspilling tegengaan. In China wordt jaarlijks veel voedsel verspild. Hier wil de overheid verandering in brengen. Nederlandse bedrijven kunnen hieraan bijdragen.

3 tips voor de Chinese markt

1. Bereid u goed voor

Een advies voor Nederlandse bedrijven is om de markt goed te onderzoeken voor zij de eerste stappen zetten. Bijvoorbeeld met de Quickscan voor afvalstromen in de voedselverwerkingsindustrie (Engelstalig). Deze quickscan toont de 4 grootste voedselcategorieën in China, met informatie over hun afvalstromen, uitdagingen en mogelijke zakelijke kansen. 

Daarnaast is het belangrijk om een goede zakenpartner te kiezen. U kunt meer te weten komen over de markt voor voedselafvalverwerking in China door het onderzoeksrapport 'Foodwaste in the Yanghtze Delta' (in het engels) aan te vragen.

2. Neem deel aan evenementen

Deelname aan internationale beurzen en handelsmissies kan een goede eerste springplank zijn naar de Chinese markt voor voedselafvalverwerking. 

3. Neem contact op met de ambassade

De ambassade in China kan u ondersteunen. Maak gebruik van elke gelegenheid om contact te leggen met belangrijke relaties en vergroot uw kansen in China door contact op te nemen met de ambassade in Peking.

Ontvang direct het gratis rapport

Vul het onderstaande formulier in en ontvang het volledige marktrapport direct gratis in uw mailbox.

Wij gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens. Lees meer over ons privacybeleid.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Meer weten?

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?