Do's-and-don'ts in Colombia

Laatst gecontroleerd op:
29 augustus 2022
Gepubliceerd op:
31 mei 2019

Bij zakendoen in Colombia moet u rekening houden met de lokale cultuur en gebruiken. Verdiep u in deze do's-and-don'ts, tips en tricks. De ambassade in Bogotá draagt bij aan deze pagina.

Wilt u meer weten over de cultuur en omgangsvormen bij het zakendoen in Colombia? Samen met de Nederlandse ambassade helpen we u verder. 

Zakelijke omgangsvormen in Colombia

Gebruik aanspreektitels

Bij zakelijke bijeenkomsten spreekt men elkaar aan met 'señor' of 'señora'. Mensen met een hogere of academische opleiding spreekt u aan met 'doctor' of 'doctora'. Als u het gesprek in het Spaans voert, gebruikt u de beleefde 'usted'-vorm. Neem visitekaartjes in het Spaans mee, net zoals promotiemateriaal, een prijslijst, brochures en eventueel offertes en contracten van de producten die u aanbiedt.

Bezoek conferenties

Colombiaanse handelsorganisaties, overheid en private organisaties houden jaarlijks een groot aantal conferenties en seminars. Dit zijn uitstekende gelegenheden om Colombiaanse zakenpartners te ontmoeten. Omdat het niveau van het gesproken Engels uiteen loopt, is het zeker een voordeel als u Spaans spreekt. U legt er gemakkelijker nieuwe contacten mee en u maakt zo een goede indruk.

Waardeer de koffie

Zakelijke afspraken vinden meestal buitenshuis plaats. Vaak tijdens een werkontbijt, -lunch of diner. Ook cocktails en recepties zijn goede gelegenheden voor het leggen van contacten en om zaken te bespreken. Als uw gesprekspartner u een kopje koffie aanbiedt, vergeet hier dan niet een complimentje over te maken. Colombianen zijn heel trots op hun uitstekende koffie.

Vermijd gevoelige onderwerpen

Colombianen zijn prettige gesprekspartners en praten graag over familie, voetbal, muziek en cultuur. Begin zelf liever niet over onderwerpen als drugsproblematiek.

Probeer niet te overhaasten

Tijdens de eerste afspraken gaat het er vooral om om elkaar te leren kennen en vertrouwen op te bouwen. Neem hier de tijd voor. Colombianen zijn daarnaast niet altijd even punctueel. Als zakenpartners van elkaar verwachten dat een afspraak ook echt op het afgesproken tijdstip plaatsvindt, gebruiken ze de term 'hora inglesa', 'alemana' of 'holandesa'.

Let op de kledingstijl

Zoals het klimaat in Colombia per regio verschilt, verschillen ook de kledingvoorschriften. In Bogotá en de berggebieden kleedt men zich formeler dan in de tropische gebieden zoals Medellín en Cartagena. Daar is de kledingstijl wat losser. Ga niet te informeel gekleed; u kunt beter kiezen voor een formele kledingstijl.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?