Informatie over MVO in het buitenland

Laatst gecontroleerd op:
12 oktober 2021
Gepubliceerd op:
31 mei 2011

De overheid verwacht van alle bedrijven in Nederland dat zij internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen (internationaal MVO). Onder andere door de OESO-richtlijnen voor Multinationale Ondernemingen en de UN Guiding Principles on Business and Human Rights na te leven.

De overheid bevordert internationaal MVO op verschillende manieren. Als een bedrijf bijvoorbeeld aanspraak wil maken op subsidies en leningen om hun internationale activiteiten te bevorderen, moet dat bedrijf laten zien dat zij de OESO-richtlijnen onderschrijft. Op deze pagina leest u meer over internationaal MVO en wat dat voor u kan betekenen.

Wat betekent MVO?

MVO staat voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dit betekent dat u de verantwoordelijkheid neemt voor de effecten die uw bedrijfsactiviteiten hebben op de omgeving. U houdt rekening met mens, dier, milieu en maatschappij.

U kunt dit op veel verschillende manieren doen. Zo kunt u bijvoorbeeld:

 • CO2-uitstoot verminderen;
 • mannen en vrouwen gelijk behandelen;
 • zorgen voor goede arbeidsomstandigheden;
 • zorgen voor transparantie;
 • uw keten betrekken bij MVO.

Het belangrijkste is dat uw bedrijfsactiviteiten geen negatieve invloed hebben op de lokale situatie. Nog beter is het wanneer u bijdraagt aan verbetering van de situatie.

Wilt u meer informatie over MVO? Bekijk dan onderstaande video of neem contact op met een adviseur.

Positieve gevolgen voor uw bedrijf

MVO heeft voordelen voor uw bedrijf. Het is een manier om een goede reputatie op te bouwen en u te onderscheiden van uw concurrenten. Daarnaast zorgt een prettig werkklimaat er vaak voor dat bedrijven innovatiever en productiever worden.

Bekijk de risico's

Risicochecker

De maatschappelijke risico's zijn niet altijd even duidelijk wanneer u over de grens onderneemt. De risicochecker van MVO Nederland geeft u een beeld van risico's in een land of sector. Hierdoor kunt u gericht een plan van aanpak maken.

Andere MVO hulpmiddelen

Wilt u weten of uw bedrijf MVO-proof is? De volgende hulpmiddelen geven u een goed beeld.

 • MVO-scan en wegwijzer ISO 26000
  Met de MVO-scan weet u binnen 10 minuten hoe ver u bent met MVO volgens de MVO-richtlijn ISO 2600 0.
 • CSR Passport (pdf) 
  Een overzicht van belangrijke begrippen, informatie en organisaties op het gebied van MVO (Corporate Social Responsibility).

MVO-organisaties die u ook kunnen helpen

 • MVO Nederland stuurt de overgang naar een duurzame economie met een groep van meer dan 2.000 duurzame ondernemers. MVO Nederland biedt IMVO-vouchers waarmee u korting krijgt op advies over uw bedrijf en product.
 • MVO Platform is een netwerk van MVO-organisaties.
 • Global Compact is een samenwerking tussen VN-organisaties, vakbonden, maatschappelijke organisaties, en bedrijven. Het doel is om een bijdrage te leveren aan MVO en aan bredere VN-doelstellingen, zoals de duurzame ontwikkelingsdoelen (Global Goals).

MVO-landeninformatie

Wilt u van gedachten wisselen met een van onze adviseurs over maatschappelijk verantwoord ondernemen in een bepaald land? Neem dan contact met ons op. Wij denken graag met u mee.

Meer weten?

Wilt u meer weten over MVO, kijk dan op de hoofdpagina Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) in het Buitenland. Hier vindt u informatie over alle thema's op het gebied van verantwoord ondernemen.

IMVO-steunpunt voor bedrijven

Wilt u advies over internationaal MVO en due diligence? Onze internationaal MVO-adviseurs denken graag met u mee.

In opdracht van:
 • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?