Over MVO en due diligence
Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) betekent dat bedrijven zich inspannen om negatieve gevolgen van hun activiteiten op mens en milieu te voorkomen en aan te pakken, in hun eigen bedrijfsvoering en in hun (internationale) waardeketen.
Due diligence
De kern van internationaal MVO is dat ondernemingen due diligence (gepaste zorgvuldigheid) toepassen. Due diligence is een doorlopend proces. Ondernemingen brengen de (potentiële) negatieve gevolgen op mens en milieu in kaart van de activiteiten in hun eigen bedrijfsvoering en hun (internationale) waardeketen om deze te voorkomen, aan te pakken en hierover te communiceren. Dit proces bestaat uit 6 stappen.
Het toepassen van due diligence heeft voordelen voor de toekomstbestendigheid van uw bedrijf. Door informatie over uw productieketen te verzamelen kunt u betere besluiten nemen. Ook krijgen stakeholders zoals consumenten, werknemers, buren en investeerders meer vertrouwen in uw bedrijf. Due diligence helpt uw bedrijf te voldoen aan belangrijke wetten en regels en u beter voor te bereiden op toekomstige MVO-wetten.
Op de pagina Due diligence in 6 stappen leest u meer over due diligence.
Advies en sparren over MVO en due diligence
Wilt u weten hoe u kunt starten met due diligence? De adviseurs van het MVO-steunpunt helpen u graag op weg. Stuur uw vraag per e-mail, dan nemen de adviseurs van het MVO-steunpunt contact met u op voor advies op maat.
OESO-richtlijnen voor maatschappelijk verantwoord ondernemen
Een onderneming die aanspraak wil maken op Nederlandse overheidssteun voor internationaal zakendoen moet verklaren dat zij zich houdt aan de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen voor maatschappelijk verantwoord ondernemen (OESO-richtlijnen). Deze internationale standaard vormt, samen met de UN Guiding Prinicples on Business and Human Rights, de basis van het Nederlandse beleid op het gebied van internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen.
De OESO-richtlijnen zijn aanbevelingen van overheden aan ondernemingen over maatschappelijk verantwoord ondernemen. Ze bieden bedrijven houvast bij het omgaan met thema’s als ketenverantwoordelijkheid, mensenrechten en klimaat. Deze richtlijnen helpen ondernemingen bij het toepassen van due diligence bij het voorkomen en aanpakken van negatieve gevolgen op mens en milieu die verband houden met hun activiteiten, (internationale) waardeketen en andere zakelijke relaties.
Wilt u aan de slag met due diligence? Bekijk de due diligence handreiking van de OESO.
MVO wet- en regelgeving
MVO is steeds minder vrijblijvend door toenemende wetgeving en EU-richtlijnen. Doet u zaken in het buitenland of is (een deel van) uw waardeketen internationaal? Dan krijgt u mogelijk te maken met MVO wet- en regelgeving. Lees meer op de pagina Internationaal MVO wetten- en regels.
- Ministerie van Buitenlandse Zaken