Marktrapport Duitsland: kansen in de blockchainsector

Laatst gecontroleerd op:
25 april 2024
Gepubliceerd op:
19 oktober 2021

In 2021 is in opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland een onderzoek uitgevoerd naar kansen binnen de Duitse blockchainsector. Deze is uitgevoerd voor BerChain. Zij hebben een diepgaand overzicht en analyse van het Duitse blockchain-ecosysteem opgesteld. Op deze pagina vindt u meer informatie over deze boeiende studie en kunt u het volledige rapport direct aanvragen. 

BerChain is een non-profit organisatie uit Berlijn, Duitsland. Zij heeft als doel het verbinden en het promoten van de Duitse blockchaingemeenschap in het hele (internationale) blockchain-ecosysteem.

De studie over het blockchain-marktlandschap in Duitsland heeft als doel om Nederlandse blockchainbedrijven te informeren over deze dynamische sector. In het onderzoek worden de huidige en toekomstige marktkansen en uitdagingen van de Duitse blockchainsector belicht.

Rapport 'A Study on the German Blockchain Market Landscape'

De studie over het blockchain-marktlandschap in Duitsland is verdeeld in 3 onderdelen:

Hoofdstuk 1: Overzicht van het Duitse blockchain-ecosysteem

Hoofdstuk 1 biedt een volledig overzicht van het Duitse blockchain-ecosysteem, de belangrijkste kenmerken, ontwikkelingen en stakeholders (onder meer relevante hubs, kennisinstellingen en bedrijven). Ook krijgt u inzicht in de Duitse blockchainstrategie. Een belangrijke ontwikkeling in de strategie is om de positie van Duitsland als toonaangevende blockchain technologie hub, te versterken. Hoofdstuk 1 behandelt ook de wet- en regelgeving over dit onderwerp.

Hoofdstuk 2: De Duitse blockchainmarkt

Hoofdstuk 2 toont een analyse van de huidige staat van de Duitse blockchainmarkt. Daarnaast bevat het een gedetailleerd overzicht van de belangrijkste belanghebbenden, sectoren, trends en bedrijfsmodellen van de markt. Dit hoofdstuk is bedoeld om Nederlandse stakeholders te informeren over effectieve ontwikkelingsstrategieën.
Daarnaast biedt hoofdstuk 2 een diepgaande blik op de meest prominente blockchain use cases, R&D-initiatieven en proefprojecten in Duitse regio's.

Hoofdstuk 3: Samenwerken in de EU

Hoofdstuk 3 is gewijd aan de Duitse inspanningen om te voldoen aan de blockchaintechnologie routekaart op EU-niveau. Dit hoofdstuk gaat in op de blockchaintrends en debatten op EU-niveau in Duitsland. Geselecteerde stakeholders uit diverse Duitse marktsectoren geven algemene aanbevelingen voor het betreden van de Duitse bockchainmarkt en het vaststellen van samenwerking.
Hoofdstuk 3 wordt aangevuld met een subhoofdstuk met concrete aanbevelingen voor het betreden van de Duitse blockchainmarkt. Verder bevat het een overzicht van blockchain stakeholders, zoals bedrijven, kennisinstellingen, projecten, use cases en publieke spelers.

Kansen voor Nederlandse bedrijven

Nederland wil wereldwijd koploper zijn en blijven op het gebied van blockchain. Internationale samenwerking is hierbij essentieel. Blockchain heeft het potentieel om traditionele industrieën te veranderen. Duitsland is onze belangrijkste handelspartner en heeft – net als Nederland – dit potentieel al vroeg erkend.

Samenwerking is de sleutel voor succes. De afgelopen jaren zijn Amsterdam en Berlijn populaire hotspots geworden voor blockchain start-ups. Hierdoor zijn er veel mogelijkheden voor samenwerkingen. Beide blockchain-ecosystemen kunnen al hun mogelijkheden benutten als ze verbonden zijn door samenwerking. Voor beide landen is de samenwerking tussen bedrijven, publieke organisaties en kennisinstellingen de sleutel voor succesvolle toepassing van blockchaintechnologie. Er zijn veel mogelijkheden voor verdere samenwerking, uitwisseling van ideeën en best practices.

Vooral voor Nederlandse ondernemers zijn er veel kansen in het dynamische en snelgroeiende Duitse blockchain-ecosysteem. Uit het onderzoek is gebleken dat Nederlandse ondernemers zakelijke kansen hebben voor blockchain-marktentree in met name Noordrijn-Westfalen en Berlijn-Brandenburg in de volgende sectoren:

  • Fintech
  • Services
  • Energie
  • Mobiliteit
  • Supply chain
  • SSI

Vraag gratis het volledige rapport aan

Het marktrapport gaat uitgebreid in op de kansen in de blockchainsector in Duitsland en hoe u deze markt kunt benaderen. Vul het formulier in en ontvang het rapport direct gratis in uw mailbox.

Wij gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens. Lees meer over ons privacybeleid.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Meer weten?

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?