Marktrapport Duitsland: Kansen bij duurzaam bouwen

Laatst gecontroleerd op:
25 april 2024
Gepubliceerd op:
8 juni 2021

De Duitse bouwsector moet verduurzamen! Hoe u daar als Nederlandse ondernemer een rol in kunt spelen, leest u in deze studie. U krijgt antwoord op uw vragen naar de belangrijkste spelers in deze sector (Wie?), over het soort gebouwen en technologieën (Waar?) en over de kansen om de Duitse markt te betreden (Hoe?).

Rapport 'Sector study - Sustainable Construction in Germany'

De Engelstalige studie 'Sector study - Sustainable Construction in Germany' is in opdracht van RVO en het Consulaat-Generaal te München door het Berlijnse consultancybureau Adelphi uitgevoerd. Aan bod komt een uitgebreid overzicht van het Duitse bouwbestand, de regelgeving en de situatie op de bouwmarkt. Daarnaast worden de trends voor verschillende technologieën geschetst, waarbij ook de kansen en uitdagingen worden benoemd. De conclusies worden vervolgens in een overzichtelijke tabel gepresenteerd.

De studie is bedoeld voor Nederlandse bedrijven die bijdragen aan de transitie naar een energie-neutrale bouweconomie. De focus ligt hierbij op producten en diensten op het gebied van:  

  • Klimaatregeltechniek
  • Energiebesparing door datagebruik, datadeling en gebouwautomatisering
  • Energiesystemen

Kansen voor Nederlandse bedrijven

De meeste kansen voor Nederlandse bedrijven liggen op het gebied van digitale producten en diensten in het bouwproces. Ook op de renovatiemarkt kunnen Nederlandse bedrijven profiteren van hun ervaring met industriële renovatieprocessen. Door standaardisering en digitalisering zijn hierbij grote kostenbesparingen mogelijk.

In het algemeen zijn de omstandigheden voor energie-efficiënte nieuwbouw en renovatie in Duitsland aantrekkelijker dan ooit. Zo staan energie-efficiënte gebouwen bijvoorbeeld in het herziene financieringsprogramma (BEG). De BEG is in overeenstemming met de ambitieuze klimaatdoelstellingen van Duitsland, ook voor de bouwsector opgesteld.

In de komende 10 jaar moeten de emissies van gebouwen met 43% dalen ten opzichte van 2020. Verwacht wordt dat de BEG zal leiden tot meer bouw- en renovatieactiviteiten in de woonsector. De randvoorwaarden creëren een groot groeipotentieel dat verschuift richting meer duurzame technologieën, en weg van minder duurzame oplossingen.

Vraag direct het rapport aan

Vul het formulier in en ontvang het rapport direct gratis in uw mailbox. 

 

Wij gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens. Lees meer over ons privacybeleid.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Meer weten?

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?