Zakencultuur in Estland

Laatst gecontroleerd op:
21 juni 2022
Gepubliceerd op:
7 juni 2019

Zakendoen in X? Op deze pagina vindt u tips over de zakencultuur en zakelijke gebruiken in Estland. Lees meer op rvo.nl.

Tips over de Estse bedrijfscultuur

Begroet op de juiste manier

Houd oogcontact bij een begroeting, dit komt goed over. Iemand zittend begroeten wordt gezien als onbeleefd. Esten laten in besprekingen weinig emoties zien, maar observeren wel goed de gezichtsuitdrukkingen van anderen.

Overleg efficiënt

Vanwege efficiëntie vergaderen Esten het liefst zo weinig mogelijk. Zij vinden het daarom prima om veel via e-mail te communiceren. Vergaderingen vinden ook vaak plaats via videobellen om tijd te besparen.

Leer elkaar kennen

Netwerken is belangrijk in de zakencultuur van Estland. Voor de oudere generatie Esten zijn lunches en diners onderdeel van het aftasten en elkaar leren kennen. Jongeren doen graag zaken tijdens een lunch, terwijl het diner voor hen een sociale aangelegenheid is. Beiden zijn belangrijk om een goede zakenrelatie op te bouwen.

Houd het feitelijk

Esten houden van een duidelijke en doelgerichte werkwijze. Een informeel praatje is daarom niet nodig. Zorg juist voor een zakelijke toon in presentaties. Gebruik ook geen uitbundige verkooppraat, maar houd het feitelijk. Vermijd open vragen; heldere en gerichte vragen leveren een beter resultaat op.

Communiceer niet te krachtig

Esten spreken vaak op beleefde, zachte toon. Hoewel zij graag direct communiceren, beperken zij dit soms om iemand niet te kwetsen in lastige situaties. Bijvoorbeeld bij het afwijzen van een zakenvoorstel. Een gereserveerde, kalme communicatiestijl komt goed over. Val een Est nooit in de rede en gebruik niet te uitbundige gebaren.

Draag geen informele kleding

Esten vinden nette kleding belangrijk tijdens het zakendoen, zowel tijdens belangrijke overleggen als op de werkvloer. Vermijd daarom te informele kleding, zoals een T-shirt. Draag liever formele kleding zoals een donker pak met stropdas voor mannen en een mantelpak of nette broek met blazer voor vrouwen.

Gebruik geen voornamen

Aanspreken gebeurt met härra (meneer), proua (mevrouw) of preili (mejuffrouw), gevolgd door de achternaam. Spreek een zakenpartner niet met de voornaam aan, tenzij hij of zij aangeeft dat dit mag.

Geef geen dure relatiegeschenken

Esten verwachten geen relatiegeschenken, maar kleinigheidjes zoals typisch Nederlandse cadeautjes worden op prijs gesteld. Geef geen dure relatiegeschenken; Esten waarderen het gebaar meer dan de waarde van het geschenk.

Vragen over ondernemen in Estland?

Onze adviseurs helpen u graag persoonlijk verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?