Do's-and-don'ts in Finland

Gepubliceerd op:
1 april 2019
Laatst gecontroleerd op:
29 maart 2023

Bij het zakendoen in Finland krijgt u te maken met de lokale cultuur en zakelijke gebruiken. Kom bijvoorbeeld snel ter zake, wees op tijd en bereid u goed voor. Lees meer over de do's en don'ts in Finland. 

Zakelijke omgangsvormen in Finland

Wees op tijd

Finnen houden zich aan afspraken en gaan ervan uit dat een overleg precies op tijd begint. Geef annuleringen of wijzigingen in de planning of levertijd meteen door. Ook bij privéafspraken komen Finnen altijd op tijd.

Bevestig mondelinge afspraken

Finnen vinden mondelinge afspraken belangrijk. Zij verwachten dat u zich daaraan houdt. Het kan helpen om na het gesprek mondelinge afspraken via de mail te bevestigen. 

Communiceer rustig

De communicatiestijl van de Finnen vindt zijn basis in luisteren, bescheidenheid en feitelijkheid. Finnen gebruiken weinig lichaamstaal. Een handdruk aan het begin en einde van een overleg of ontmoeting is gebruikelijk.

Ken de keuken

In Finland 'dekt de natuur de tafel'. Denk aan bessen, paddenstoelen, wild (rendier, eland, sneeuwhoen) en vis. Visspecialiteiten zijn: 'graavi kirjolohi' (gemarineerde regenboogforel) en 'graavi lohi' (gemarineerde zalm). 

Bereid u goed voor

Wees goed voorbereid bij onderhandelingen. Leidinggevenden zijn vaak experts in hun vakgebied. Zij kennen alle technische details van hun product.

Geef geen dure geschenken

Bent u van plan om een relatiegeschenk te geven aan uw Finse zakenpartner? Hou het dan klein en bescheiden. Met te grote of dure geschenken kunt u als een uitslover overkomen.

Wees niet te hiërarchisch

Gelijkwaardigheid is belangrijk in Finland. Zowel tussen mannen en vrouwen als tussen managers en ondergeschikten. De hiërarchie in de meeste bedrijven is dan ook minimaal. De manager heeft wel het laatste woord.

Drink met mate

Tijdens zakelijke afspraken wordt er niet stevig gedronken. Tijdens zakelijke aangelegenheden drinkt men meestal water, soms ook een glas bier of wijn.

Vragen over ondernemen in Finland?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?