Do's-and-don'ts in Ghana

Gepubliceerd op:
12 juni 2019
Laatst gecontroleerd op:
27 september 2022

Bij het zakendoen in Ghana moet u rekening houden met de lokale cultuur en gebruiken. Verdiep u in deze do's-and-don'ts, tips en tricks. De ambassade in Accra draagt bij aan deze pagina.

Wilt u meer weten over de cultuur en omgangsvormen bij het zakendoen in Ghana? Samen met de Nederlandse ambassade in Ghana helpen we u verder.

 

Zakelijke omgangsvormen in Ghana

Spreek Engels

Voer besprekingen in het Engels. Ghana is een veeltalig land. De officiële taal is weliswaar Engels, maar er worden ongeveer 80 talen gesproken.

Respecteer de hiërarchie

Ghana is sterk hiërarchisch ingesteld. De beslissingen zijn doorgaans top-down. Leeftijd speelt hierbij een belangrijke rol. Oudere zakenpartners worden als wijzer beschouwd en nemen vaak ook de belangrijke beslissingen binnen een organisatie.

Houd het contact persoonlijk

Besteed veel tijd aan persoonlijk contact. Dit is onmisbaar bij het zakendoen en is soms belangrijker dan de prijs. Een lokale handelsagent kan persoonlijke relaties onderhouden met klanten en andere betrokken partijen.

Voorkom directheid

Wees niet te direct

Praat eerst over gewone, alledaagse dingen alvorens over te gaan tot het zakendoen. Houd er rekening mee dat Ghanezen niet direct zijn in hun communicatie. Oogcontact is daarom belangrijk in de Ghanese cultuur.

Toon geen frustratie

Toon geen frustratie als bij een afspraak een zakenpartner te laat komt. Dit hoort bij de Ghanese zakencultuur. Belangrijk is om de rechterhand te gebruiken in het contact met anderen. Zorg er ook voor dat de houding respect uitstraalt.

Geef geen dure geschenken

Het geven van dure relatiegeschenken is niet gebruikelijk in Ghana. Bij relatiegeschenken gaat het in Ghana niet om de waarde maar om het gebaar.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?