Do's-and-don'ts in Hongkong SAR

Gepubliceerd op:
1 november 2021
Laatst gecontroleerd op:
22 februari 2024

In ieder land zijn er gedragsregels waarmee u rekening moet houden tijdens het zakendoen. Hieronder vindt u enkele gedragsregels bij de zakencultuur van Hongkong SAR. Hongkong is een van de meest open economieën ter wereld. Er zijn weinig handelsbelemmeringen en de bevolking is assertief en ondernemend.

Wilt u meer weten over de cultuur en omgangsvormen bij het zakendoen in Hongkong SAR? Samen met de Nederlandse ambassade helpen we u verder. 

Zakelijke omgangsvormen in Hongkong SAR

Weet welke taal men spreekt

Hongkong-Chinezen, oorspronkelijk vooral afkomstig uit de zuidelijke kustprovincies van het vasteland, spreken Kantonees. Hongkong SAR is een internationaal zakencentrum. Er wordt dan ook veel Engels gesproken.

Ken de naam van zakenpartners

In Hongkong SAR gebruikt men eerst de familienaam, dan pas de voornaam. Spreek zakenpartners met hun achternaam en titel aan. Ken van tevoren de achternaam van de zakenpartner en spreek hem/haar met titel aan, dus: Mr Li of Director Li.

Overweeg een introductie

Afspraken met bedrijven maakt u rechtstreeks zonder introductie. Toch kan een introductie, bijvoorbeeld door het Nederlandse consulaat-generaal in Hongkong SAR, een voordeel zijn. Dit geldt vooral bij contacten met de overheid. Afspraken worden in het algemeen goed nagekomen. Snel ter zake komen is gebruikelijk in het bedrijfsleven en bij de overheid in Hongkong SAR.

Pas op met geschenken

Relatiegeschenken zijn niet gebruikelijk. Mocht u dit toch willen, houd dan rekening met 4 als getal. 4 is het ongeluksgetal en heeft een associatie met de dood. Alleen het getal 8 staat voor geluk en rijkdom. Geef ook geen scherpe voorwerpen en klokken. Verpak uw geschenk in kleurrijk papier.

Wees niet informeel

Wees niet te informeel en voorkom dat u onbeleefd overkomt. Zakelijke contacten verlopen formeel en zakelijke kleding is gebruikelijk. Wees daarnaast stipt en reageer snel op e-mails, desnoods met een ontvangstbevestiging. In Hongkong SAR betekent 'ja' niet altijd overeenstemming; nee zeggen wordt namelijk als onbeleefd gezien.

Kom niet te laat

Kom niet te laat bij zakelijke bijeenkomsten. Zorg ook dat u een visitekaartje bij u heeft. Dat is in Hongkong SAR belangrijk. Het overhandigen van documenten gebeurt met beide handen. Boosheid en kritiek in het openbaar is ongepast en betekent gezichtsverlies.

Vragen over zakendoen in Hongkong SAR?

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?