Exportregels Indonesië

Laatst gecontroleerd op:
12 maart 2024
Gepubliceerd op:
15 mei 2013

Gaat u goederen exporteren naar Indonesië? Houd dan rekening met invoerrechten en stuur de juiste documenten mee.

Indonesische product- en verpakkingseisen

Zorg ervoor dat uw producten aan alle verplichtingen voldoen voordat u ze vervoert naar Indonesië. Dit kunnen eisen aan uw product zelf zijn, maar ook eisen aan de verpakking en etikettering van uw product. Voldoen uw producten niet aan de Indonesische eisen? Dan mag u ze daar niet op de markt brengen.

Op onze pagina Producteisen Indonesië leest u meer over de belangrijkste Indonesische eisen voor producten en verpakkingen.

Uw producten exporteren naar Indonesië

De uitvoeraangifte

Als u uw producten gaat exporteren buiten de Europese Unie, moet u aangifte doen bij de Nederlandse douane. Deze aangifte geldt voor alle goederen die in Europa zijn gemaakt – of op de gemeenschappelijke Europese markt zijn gebracht – en die de gemeenschappelijke markt verlaten. Dit heet de 'uitvoeraangifte' of exportaangifte (EX-A).

Kijk verder op de website van de Douane hoe u de uitvoeraangifte doet.

Levering en Incoterms: het logistieke proces

Om de goederen daadwerkelijk bij uw klant te krijgen, moet u het logistieke proces regelen. Hierbij kunt u de internationaal bekende Incoterms gebruiken. Dat zijn afspraken over het transport, de verzekering en de plaats van aflevering van de goederen.

Bekijk de informatie over Incoterms (KVK) en het eventueel uitbesteden van logistiek (evofenedex).

Gebruik Access2Markets: de bron over exportregels

De online portal Access2Markets van de Europese Commissie is dé bron voor informatie als u wilt exporteren naar landen buiten de EU. Denk daarbij aan:

  • producteisen
  • registratie van de exportproducten
  • benodigde exportdocumenten
  • vergunningen
  • invoerrechten

Heeft u niet eerder met Access2Markets gewerkt? Gebruik dan ons stappenplan Exporteren buiten de EU: Access2Markets.

Wilt u weten of er invoerrechten gelden voor uw product? Bekijk dan de speciale sectie over tarieven op Access2Markets. Vul dan ook eerst uw HS-code en land in.

Exportdocumenten in Nederland

U moet ook uw exportdocumenten goed regelen. Veel exportdocumenten zijn niet verplicht, wel sterk aan te raden. Het kan ook zijn dat uw klant erom vraagt. Welke documenten u nodig heeft, ligt aan uw situatie en het soort producten dat u levert.

Certificaat van oorsprong

Voor sommige exportproducten is het belangrijk waar zij vandaan komen. Bijvoorbeeld omdat het land waarnaar u exporteert de invoer van producten uit bepaalde landen beperkt, blokkeert of juist stimuleert. Met een certificaat van oorsprong bewijst u uit welk land uw product komt.

Meer weten over het certificaat van oorsprong, of wilt u er een aanvragen? Bekijk de informatie van de KVK.

ATA-carnet bij tijdelijke invoer

Voert u tijdelijk monsters, tentoonstellingsmateriaal of foto, video- of filmmateriaal in? Bij tijdelijke invoer van goederen kunt u een ATA-carnet gebruiken. Met dit internationale douanedocument heeft u minder kosten en zijn de douaneprocedures eenvoudiger. Waarvoor u het ATA-carnet precies kunt gebruiken, verschilt van land tot land.

Lees hoe u een ATA-carnet aanvraagt bij de KVK.

Andere exportdocumenten

Bekijk het overzicht van de meest voorkomende exportdocumenten op de website van ondernemersvereniging evofenedex.

Handelsakkoorden en handelsbemmeringen

Ook al heeft u uw handel goed georganiseerd, economische ontwikkelingen kunnen hier invloed op hebben. Zo kunnen nieuwe handelsverdragen voordelig zijn voor u. Aan de andere kant kunt u ook handelsbarrières of andere maatregelen tegenkomen tijdens het exporteren. 

Er is geen handelsverdrag tussen de EU en Indonesië; wel wordt erover gesproken. Op de website van de Europese Commissie vindt u meer informatie over de voortgang en status van deze EU-Indonesia Free Trade Agreement

Lees meer over handelsakkoorden en handelsbelemmeringen.

Tot slot: wat mag u niet invoeren?

Sommige producten, zoals voedermaïs, dieren en groenten, zijn verboden om in te voeren in Indonesië. De invoer van alcoholisch dranken zoals wijn en sterke drank is beperkt mogelijk. De Amerikaanse website voor internationale ondernemers export.gov heeft een overzicht van de producten die niet of beperkt toegestaan zijn om naar Indonesië te exporteren.

Meer weten?

De Indonesia National Single Window (INSW) geeft informatie over import en export, zoals regels, heffingen en tarieven. Lees meer hierover op de INSW-website (Engels).

Vragen over exporteren naar Indonesië?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?