Sancties Iran

Gepubliceerd op:
21 april 2016
Laatst gecontroleerd op:
7 november 2023

Er gelden verschillende EU-sancties tegen Iran. Deze hebben betrekking op bepaalde sectoren en op veel personen en entiteiten, waaronder de Iraanse Revolutionaire Garde (IRG). Bekijk ons overzicht en lees waar u meer informatie vindt.

De Iraanse Revolutionaire Garde (IRG) is een grote economische speler in Iran met wie het verboden is zaken te doen. Dit geldt ook voor bedrijven die aan de IRG geaffilieerd zijn. Nederlandse bedrijven moeten zich aan dit verbod houden.

Heeft u belangen in de Verenigde Staten of bevat uw product technologie of onderdelen van Amerikaanse oorsprong? Dan is het goed mogelijk dat ook de Amerikaanse sancties gevolgen hebben voor uw bedrijf als u zakendoet in Iran of met een Iraanse partij. Lees de tips van onze ambassade.

Welke sancties zijn er tegen Iran?

Wilt u weten welke sancties er gelden tegen Iran? Het handboek Iran op Rijksoverheid.nl biedt een overzicht van de sanctiemaatregelen die er zijn (pagina's 10 – 15).

Verder ziet u ook op de Sanctions Map van de Europese Unie welke sancties er op dit moment lopen tegen Iran. Bovenaan de pagina van Sanctions Map kunt u verschillende onderwerpen aanvinken voor meer informatie, waaronder:

  • 'Lists of persons, entities and items': dit laat u de lijst zien met personen, organisaties en goederen die onder de sancties vallen.
  • 'Legal acts': dit laat u zien waar u de officiële sanctiedocumenten vindt.

Met bovenstaande informatie kunt u bepalen of u een bepaald product mag exporteren naar Iran. Ook leest u of u zaken mag doen met bepaalde personen of organisaties.

Hulp bij sancties

Zoekt u informatie over wat de sancties in de praktijk betekenen? Wilt u bijvoorbeeld weten hoe het zit met betalingsverkeer, vergunningen en andere zaken waar u tegenaan kunt lopen, zoals de Amerikaanse sancties? Lees dan de onderstaande 2 documenten van Rijksoverheid.nl goed door:

Tips van de ambassade in Iran

Op 4 november 2018 stelden de Verenigde Staten opnieuw sancties in tegen het Iraanse regime. De Nederlandse ambassade in Iran legt uit wat dit voor uw bedrijf kan betekenen. Lees het Engelstalige document van de ambassade hieronder voor antwoorden op deze 4 vragen:

  • Wat is het standpunt van de Nederlandse regering als het gaat om handel met Iran?
  • Wat doet de EU om uw handel met Iran te beschermen?
  • Waar vindt u informatie over de Amerikaanse sancties, gehandhaafd door OFAC?
  • Welke andere kansen en uitdagingen zijn er in de handel met Iran?

Wat is het blokkadestatuut?

Het blokkadestatuut is een verordening die bedoeld is om de handelsbelangen van de Europese Unie te beschermen. Nederland en andere EU-landen hebben in augustus 2018 het zogeheten blokkadestatuut bijgewerkt. Dat is de Europese reactie op de nieuwe Amerikaanse sancties.

Lees meer over wat het blokkadestatuut voor uw bedrijf kan betekenen (Nederlandstalig).

Welke bedrijven en personen vallen onder de sancties?

De EU heeft reisbeperkingen opgelegd aan bepaalde bedrijven en personen. Ook zijn hun tegoeden binnen de EU bevroren.

Wilt u weten of een organisatie, persoon of bedrijf uit Iran onder de sancties valt? Download dan de actuele geconsolideerde sanctielijst van de EU op de website van de Europese Commissie. In deze lijst vindt u de personen, bedrijven en organisaties waarvoor wereldwijd vanuit de EU beperkingen gelden.

Tip: wilt u in deze lijst zoeken op bedrijven of personen? Download het pdf-bestand en gebruik CTRL + F om op naam te zoeken. Let hierbij goed op hoe de naam gespeld wordt.

Meer weten?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen over de sancties in Iran? Neem dan contact op met onze adviseurs.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?