Do's-and-don'ts in Nieuw-Zeeland

Gepubliceerd op:
14 oktober 2020

Bij het zakendoen in Nieuw-Zeeland moet u rekening houden met de lokale cultuur en gebruiken. Verdiep u in deze do's-and-don'ts, tips en tricks.

Zakelijke omgangsvormen in Nieuw-Zeeland

Spreek Engels

Engels is de voertaal. Naast Engels is Maori de taal die het meest gesproken wordt in Nieuw-Zeeland. Houd er rekening mee dat Maori tegenwoordig steeds vaker terugkomt in officiële overheidscommunicatie.

Kom op tijd

Nieuw-Zeelanders zijn over het algemeen punctueel. Wees daarom op tijd voor een afspraak. Toch te laat? Laat het weten aan uw businesspartner. In Nieuw-Zeeland kunnen processen soms trager verlopen dan in Nederland. Houdt er rekening mee dat het langer kan duren dan in Nederland voordat een afspraak is gepland.

Gebruik voornamen

Nieuw-Zeelanders spreken elkaar liever bij de voornaam aan. Vermeld daarom op visitekaartjes zowel uw voornaam als achternaam. Titels kunt u weggelaten. Functies worden over het algemeen wel vermeld.

Wees niet te direct

Nieuw-Zeelanders verkiezen een beleefde, vriendelijke houding boven een directe omgang. Hoewel het vriendelijke en open zakenpartners zijn, is het beter om indirect te zijn in het taalgebruik. Kritiek wordt vaak op een indirecte manier – of helemaal niet – gegeven.

Wees niet te formeel

Nieuw-Zeelanders kleden zich over het algemeen informeler dan Nederlanders. Business casual is een goede kledingkeuze. Zakenlunches en diners vinden meestal plaats in informele sfeer. Nieuw-Zeelanders staan graag op gelijke voet met hun zakenpartner. Ook is het eenvoudig om mensen op het hoogste niveau te spreken.

Geef geen cadeaus

Het geven van cadeaus is niet gebruikelijk in de Nieuw-Zeelandse zakencultuur. Wel is het goed om iets mee te brengen bij een lunch, diner of barbecue bij de zakenpartner thuis. Neem dan bonbons, een fles wijn of iets dergelijks mee.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?