Zakendoen in Nieuw-Zeeland
Nieuw-Zeeland kennen we als populaire vakantiebestemming en als land van de kiwi. Een goed land voor wandelaars en vogelspotters, maar is het ook een goed land voor ondernemers? Hoe doet u er zaken en waar liggen uw kansen? Deze pagina helpt u op weg bij het zakendoen in Nieuw-Zeeland.

Heeft u na het lezen van het onderstaande nog vragen over het exporteren naar Nieuw-Zeeland? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Samen met het diplomatieke netwerk van ambassades, consulaten en NBSO's kunnen we u helpen om van uw export naar Nieuw-Zeeland een succes te maken.
Inwoners en maatschappij van Nieuw-Zeeland
Nieuw-Zeeland bestaat uit 2 grote eilanden (Noorder- en Zuidereiland) en wat kleinere eilandjes. Lange tijd waren de eilanden onbewoond, pas in de 13e eeuw landden Polynesische Maori aan de Nieuw-Zeelandse kust. Later voeren ook Europeanen en Australiërs naar de eilanden. Rond 1840 besloot Engeland om Nieuw-Zeeland te annexeren. Vanaf die tijd, onder verschillende bestuursvormen, werd het land onderdeel werd van het Britse Rijk. Pas in 1947 werd Nieuw-Zeeland echt onafhankelijk, hoewel het in de decennia ervoor ook al redelijk autonoom optrad.
Tegenwoordig is Nieuw-Zeeland een parlementaire democratie. De regering zetelt in hoofdstad Wellington. Het land heeft 5,1 miljoen inwoners (2021), waarvan driekwart op het Noordereiland woont. De grootste stad is Auckland (1,6 miljoen) gevolgd door Wellington met 415.000 inwoners. Engels is de meest gebruikte taal (96%) maar de officiële landstaal is Maori (4%). Bijna 40% van de bevolking is christelijk. De helft van Nieuw-Zeeland is niet religieus. Op de Human Development Index van de Verenigde Naties staat Nieuw-Zeeland op de 14e plaats.
Economie van Nieuw-Zeeland
De Nieuw-Zeelandse economie draaide tientallen jaren om de export van landbouwproducten naar Groot-Brittannië. Tegenwoordig speelt de agrarische sector een veel kleinere rol met nog maar zo'n 6% van het bruto binnenlands product (bbp). De dienstensector is nu veruit de grootste sector (73% van het bbp). De groei van het toerisme speelt daar een belangrijke rol in. De belangrijkste handelspartners zijn tegenwoordig Australië, Japan, de Verenigde Staten en China. Met verschillende landen heeft Nieuw-Zeeland handelsovereenkomsten.
Nieuw-Zeeland haalt zijn energie voor een flink deel uit hydro-elektriciteit. Ook geothermie en aardgas zijn belangrijke energieleveranciers. Nieuw-Zeeland heeft een goede infrastructuur, ondanks de uitdagingen die het veranderlijke landschap biedt. Het land kent een relatief hoge jeugdwerkloosheid.
Corona en de Nieuw-Zeelandse economie
De Nieuw-Zeelandse economie heeft een flinke klap gekregen door de coronapandemie. Het land ging een tijdje op slot, de belangrijke zakenstad Auckland zelfs 2 keer. De economie kende in eerste instantie een forse krimp, maar de verwachting is dat Nieuw-Zeeland daar relatief snel van herstelt.
De Nieuw-Zeelandse regering nam maatregelen om de ergste economische klap te verzachten. Daar vielen onder meer loonsubsidies, belastingmaatregelen en rentevrije leningen voor het mkb onder. Op de overheidswebsite Unite Against Covid-19 vindt u alle maatregelen terug. Op de website Stats NZ vindt u economische data over de effecten van de pandemie.
Handel Nederland – Nieuw-Zeeland
Voor Nederland staat Nieuw-Zeeland op nummer 62 wat betreft landen waar we goederen heen exporteren (cijfers 2019). In 2021 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar Nieuw-Zeeland € 684,0 miljoen. Een exportwaarde die vergelijkbaar is met die van landen als Chili, Koeweit en Algerije. Bekijk ook het rapport met handels- en investeringscijfers van Nederland en Nieuw-Zeeland hieronder voor een overzicht van de import- en exportcijfers.
Wilt u meer weten over het land Nieuw-Zeeland zoals het bruto nationaal product, economische groei of andere demografische gegevens? Bekijk dan het factsheet over Nieuw-Zeeland.
Handelsrelatie EU - Nieuw-Zeeland
In 2018 openden de EU en Nieuw-Zeeland onderhandelingen voor een vrijhandelsakkoord. Al in 2017 sloten de EU en Nieuw-Zeeland een partnerovereenkomst. Kijk voor meer informatie over het toekomstige handelsakkoord met Nieuw-Zeeland op de website van de Europese Commissie.
Zakelijke kansen in Nieuw-Zeeland
Nieuw-Zeeland biedt volop kansen voor Nederlandse ondernemers. Bijvoorbeeld in de watersector, luchthavenontwikkeling en technologie. Onder deze paragraaf vindt u rapporten over deze sectoren. Onderaan deze pagina vindt u nog meer rapporten, onder meer over tuinbouw, veeteelt en zuivel.
Naast de rapporten die hier beschikbaar zijn, heeft de ambassade nog meer sectorspecifieke documenten tot haar beschikking. Bent u hierin geïnteresseerd? Stuur dan een mail - het liefst in het Engels - naar WEL-EA@minbuza.nl.
Op de website New Zealand Trade & Enterprise vindt u de sectoren die de Nieuw-Zeelandse overheid zelf kansrijk vindt. Op zoek naar aanbestedingen? Die zijn te vinden op New Zealand Government Procurement.
Vragen? Neem contact met ons op
Heeft u vragen over zakelijke kansen in Nieuw-Zeeland? Of bent u op zoek naar zakenpartners? Neem dan contact op met onze landenadviseurs voor Nieuw-Zeeland. Zij kunnen u meer vertellen over de sectoren en u helpen met het voldoen aan de wet- en regelgeving. U kunt ook contact opnemen met de Nederlandse ambassade in Wellington, via WEL-EA@minbuza.nl.
Studie watersector Nieuw-Zeeland
Airport Development Opportunities in New Zealand
Dutch tech fact-finding mission to New Zealand Report 2017
Horticultuur Nieuw-Zeeland en Nederland
Rapport glastuinbouw Nieuw-Zeeland
Rapport Veeteelt Nieuw-Zeeland
NZ Seed Sector Profle
Sectorrapport Zuivel in Nieuw-Zeeland
Sectorrapport Water in Nieuw-Zeeland
Zakendoen in Nieuw-Zeeland
Ease of Doing Business
Bij de Wereldbank vindt u informatie over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in Nieuw-Zeeland. In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank vindt u informatie over bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingen. Nieuw-Zeeland staat op plaats 1 in de Ease of Doing Business 2020.
Let op: De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten om met de Doing Business-rapporten te stoppen. De Wereldbank werkt momenteel aan de nieuwe methode B-READY om een betrouwbare ranglijst te maken. Deze is nog niet beschikbaar. Kijk voor updates op de website van de Wereldbank.
Bekijk ook de Nieuw-Zeelandse overheidswebsites New Zealand Trade Enterprise en New Zealand Now. Hierop vindt u volop informatie over economie, import en export, wetgeving en zaken als immigratie en visa.
Nieuw-Zeeland heeft vele regionale kamers van koophandel. Bij die regionale kamers van koophandel kunt u ook vragen stellen over zakendoen in Nieuw-Zeeland. Ook vindt u bij hen agenda's met evenementen.
Hulp bij financiering
Wij helpen u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina hulp bij financiering hoe wij u kunnen helpen. Kijk ook in de subsidiewijzer welke subsidies er voor Nieuw-Zeeland mogelijk zijn.
Exportregels voor Nieuw-Zeeland
Access2Markets
De online portal Access2Markets (opvolger van de Market Access Database - MADB) van de Europese Commissie bevat de belangrijkste exportregels en praktische tips voor Nieuw-Zeeland. Heeft u niet eerder met Access2Markets gewerkt? Lees dan eerst ons stappenplan voor Access2Markets.
Documenten en procedures
De volgende bronnen bieden informatie over exportregels:
- De KVK heeft meer informatie over exportdocumenten.
- De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) geeft informatie over exportprocedures bij dierlijke producten en plantaardige producten.
- Bij de douane van Nieuw-Zeeland vindt u uitgebreide informatie over onder meer Nieuw-Zeelandse exportregels en tarieven.
Tijdelijke invoer
Nieuw-Zeeland is ondertekenaar van de ATA-conventie, dus u kunt bij tijdelijke invoer in de meeste gevallen een ATA-carnet gebruiken. Lees meer over het ATA-carnet op de website van de KVK.
Export strategische goederen
Op Rijksoverheid.nl vindt u informatie over de export van militaire en dual-use goederen (goederen die ook militair gebruikt kunnen worden).
Hulp van de ambassade
De ambassade in Wellington staat klaar om u te helpen bij al uw ondernemersvragen. De medewerkers ter plekke kennen de lokale markt, signaleren kansen en geven praktische tips. Bovendien kunnen zij deuren openen die voor anderen gesloten blijven.
Lijkt de plaatselijke overheid niet mee te willen werken of zijn er andere drempels? Vaak kent de ambassade de mensen die deze obstakels weg kunnen nemen. Bij zakelijke conflicten kunnen de ambassademedewerkers u in contact brengen met juristen en fiscalisten. Bekijk de contactinformatie van de ambassade op de website Nederland Wereldwijd. Op die site vindt u ook het reisadvies voor Nieuw-Zeeland.
Meer weten?
- Kijk bij World Integrated Trade Solution (een initiatief van de Wereldbank en UNCTAD) voor statistieken over Nieuw-Zeeland.
- Het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) biedt statistieken over onze handel met Nieuw-Zeeland.
- Ook op de website van het Nieuw-Zeelandse Stats NZ vindt u statistieken.
- Kijk wat handelsakkoorden en handelsbelemmeringen voor uw handel kunnen betekenen.
- Lees onze Do's-and-don'ts voor tips over de zakencultuur in Nieuw-Zeeland.
- Bekijk de brochure 'Communiceren & Onderhandelen in Nieuw-Zeeland' op de website NLinBusiness.