Zakendoen in Nieuw-Zeeland

Laatst gecontroleerd op:
5 december 2023
Gepubliceerd op:
16 oktober 2020

Nieuw-Zeeland kennen we als populaire vakantiebestemming en als land van de kiwi. Een goed land voor wandelaars en vogelspotters, maar is het ook een goed land voor ondernemers? Hoe doet u er zaken en waar liggen uw kansen? En waar vindt u informatie over IMVO? Deze pagina helpt u op weg bij het zakendoen in Nieuw-Zeeland.

Handelsakkoord tussen EU en Nieuw-Zeeland

Op 1 mei 2024 is het handelsakkoord tussen de Europese Unie (EU) en Nieuw-Zeeland in werking getreden. Naar verwachting groeit hierdoor de handel tussen de EU en Nieuw-Zeeland de komende 10 jaar met 30%. Dat biedt nieuwe zakelijke kansen voor ondernemers.

Lees meer over het handelsakkoord op de website van de EU.

Inwoners en maatschappij van Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland bestaat uit 2 grote eilanden (Noorder- en Zuidereiland) en wat kleinere eilandjes. Lange tijd waren de eilanden onbewoond, pas in de 13e eeuw landden Polynesische Maori aan de Nieuw-Zeelandse kust. Later voeren ook Europeanen en Australiërs naar de eilanden. Rond 1840 besloot Engeland om Nieuw-Zeeland te annexeren. Vanaf die tijd, onder verschillende bestuursvormen, werd het land onderdeel werd van het Britse Rijk. Pas in 1947 werd Nieuw-Zeeland echt onafhankelijk, hoewel het in de decennia ervoor ook al redelijk autonoom optrad.

Tegenwoordig is Nieuw-Zeeland een parlementaire democratie. De regering zetelt in hoofdstad Wellington. Het land heeft 5,1 miljoen inwoners (2021), waarvan driekwart op het Noordereiland woont. De grootste stad is Auckland (1,6 miljoen) gevolgd door Wellington met 415.000 inwoners. Engels is de meest gebruikte taal (96%) maar de officiële landstaal is Maori (4%). Bijna 40% van de bevolking is christelijk. De helft van Nieuw-Zeeland is niet religieus. Op de Human Development Index van de Verenigde Naties staat Nieuw-Zeeland op de 14e plaats.

Economie van Nieuw-Zeeland

De Nieuw-Zeelandse economie draaide tientallen jaren om de export van landbouwproducten naar Groot-Brittannië. Tegenwoordig speelt de agrarische sector een veel kleinere rol met nog maar zo'n 6% van het bruto binnenlands product (bbp). De dienstensector is nu veruit de grootste sector (73% van het bbp). De groei van het toerisme speelt daar een belangrijke rol in. De belangrijkste handelspartners zijn tegenwoordig Australië, Japan, de Verenigde Staten en China. Met verschillende landen heeft Nieuw-Zeeland handelsovereenkomsten.

Nieuw-Zeeland haalt zijn energie voor een flink deel uit hydro-elektriciteit. Ook geothermie en aardgas zijn belangrijke energieleveranciers. Nieuw-Zeeland heeft een goede infrastructuur, ondanks de uitdagingen die het veranderlijke landschap biedt. Het land kent een relatief hoge jeugdwerkloosheid.

Recente economische ontwikkelingen

De coronacrisis had een groot effect op de economische situatie in Nieuw-Zeeland. Pas halverwege 2022 ging het land weer helemaal open. Sindsdien trekt het toerisme weer aan, net als de arbeidsmigratie en de werkgelegenheid in Nieuw-Zeeland. Inflatie nam in 2022 toe tot 7,2%, maar daalde in 2023 tot 5,6%.

Lees de analyse op de website van de OESO voor meer informatie over Nieuw-Zeeland. Op de website Stats NZ vindt u de meest actuele cijfers van het bruto binnenlands product.

Handel Nederland – Nieuw-Zeeland

Voor Nederland staat Nieuw-Zeeland op nummer 62 wat betreft landen waar we goederen heen exporteren (cijfers 2019). In 2021 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar Nieuw-Zeeland € 684,0 miljoen.

Meer weten? De volgende bronnen bieden meer handelscijfers van Nieuw-Zeeland:

Handelsrelatie EU - Nieuw-Zeeland

In 2018 openden de EU en Nieuw-Zeeland onderhandelingen voor een vrijhandelsakkoord. Al in 2017 sloten de EU en Nieuw-Zeeland een partnerovereenkomst. 

Kijk voor meer informatie over het toekomstige handelsakkoord met Nieuw-Zeeland op de website van de Europese Commissie.

Zakelijke kansen in Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland biedt volop kansen voor Nederlandse ondernemers. Denk bijvoorbeeld aan deze sectoren:

  • watersector
  • luchthavenontwikkeling 
  • technologie

Bekijk de rapporten over kansrijke sectoren onderaan deze paragraaf.

Naast de rapporten die hier beschikbaar zijn, heeft de ambassade nog meer sectorspecifieke documenten tot haar beschikking. Bent u hierin geïnteresseerd? Stuur dan een mail - het liefst in het Engels - naar WEL-EA@minbuza.nl.

Op de website New Zealand Trade & Enterprise vindt u de sectoren die de Nieuw-Zeelandse overheid zelf kansrijk vindt. Op zoek naar aanbestedingen? Die zijn te vinden op New Zealand Government Procurement.

Vragen? Neem contact met ons op

Heeft u vragen over zakelijke kansen in Nieuw-Zeeland? Of bent u op zoek naar zakenpartners? Neem dan contact op met onze landenadviseurs voor Nieuw-Zeeland. Zij kunnen u meer vertellen over de sectoren en u helpen met het voldoen aan de wet- en regelgeving.

Ondernemen in Nieuw-Zeeland

Ease of Doing Business

Bij de Wereldbank vindt u informatie over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in Nieuw-Zeeland. In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank vindt u informatie over bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingen. Nieuw-Zeeland staat op plaats 1 in de Ease of Doing Business 2020.

Let op: De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten om met de Doing Business-rapporten te stoppen. De Wereldbank werkt momenteel aan de nieuwe methode B-READY om een betrouwbare ranglijst te maken. Deze is nog niet beschikbaar. Kijk voor updates op de website van de Wereldbank.

Bekijk ook de Nieuw-Zeelandse overheidswebsites New Zealand Trade Enterprise en New Zealand Now. Hierop vindt u volop informatie over economie, import en export, wetgeving en zaken als immigratie en visa.

Nieuw-Zeeland heeft vele regionale kamers van koophandel. Bij die regionale kamers van koophandel kunt u ook vragen stellen over zakendoen in Nieuw-Zeeland. Ook vindt u bij hen agenda's met evenementen.

Hulp bij financiering

Wij helpen u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina Subsidies en financiering voor internationaal ondernemen hoe wij u kunnen helpen. Kijk ook in de subsidiewijzer welke subsidies er voor Nieuw-Zeeland mogelijk zijn.

Exportregels voor Nieuw-Zeeland

Documenten en procedures

De volgende bronnen bieden informatie over exportregels:

Tijdelijke invoer

Nieuw-Zeeland is ondertekenaar van de ATA-conventie, dus u kunt bij tijdelijke invoer in de meeste gevallen een ATA-carnet gebruiken. Lees meer over het ATA-carnet op de website van de KVK.

Export strategische goederen

Op Rijksoverheid.nl vindt u informatie over de export van militaire en dual-use goederen (goederen die ook militair gebruikt kunnen worden).

Internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen

Internationaal zakendoen biedt kansen, maar kent ook uitdagingen. Deze vragen om een goede voorbereiding. Let erop dat u op een maatschappelijk verantwoorde manier onderneemt in het buitenland. Zo kunt u helpen de lokale situatie te verbeteren, bouwt u aan een goede reputatie en een toekomstbestendige onderneming.

De Nederlandse overheid verwacht dat u als ondernemer de risico's voor mens en milieu in uw bedrijfsvoering én in de internationale waardeketen in kaart brengt. En dat u de negatieve gevolgen daarvan voorkomt en aanpakt. Ook moet u hierover communiceren. Dit heet due diligence (gepaste zorgvuldigheid). Hierbij volgt u de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen over maatschappelijk verantwoord ondernemen.  

Onderzoek de risico's

Ondernemen is niet zonder risico's. Elk land biedt uitdagingen. De volgende bronnen geven u een eerste indruk van mogelijke IMVO-risico's. Het is belangrijk dat u deze zelf goed onderzoekt, voordat u zakendoet in het buitenland. Blijf ook op de hoogte van lokale ontwikkelingen.

Meer weten of hulp nodig?

Hulp van de ambassade

De ambassade in Wellington staat klaar om u te helpen bij al uw ondernemersvragen. De medewerkers ter plekke kennen de lokale markt, signaleren kansen en geven praktische tips. Bovendien kunnen zij deuren openen die voor anderen gesloten blijven.

Lijkt de plaatselijke overheid niet mee te willen werken of zijn er andere drempels? Vaak kent de ambassade de mensen die deze obstakels weg kunnen nemen. Bij zakelijke conflicten kunnen de ambassademedewerkers u in contact brengen met juristen en fiscalisten. 

Bekijk de contactinformatie van de ambassade op de website Nederland Wereldwijd. Op die site vindt u ook het reisadvies voor Nieuw-Zeeland.

Meer weten?

Vragen over zakendoen in Nieuw-Zeeland?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

Bent u tevreden over deze pagina?