Zakendoen in Nieuw-Zeeland
Nieuw-Zeeland kennen we als populaire vakantiebestemming en als land van de kiwi. Een goed land voor wandelaars en vogelspotters, maar is het ook een goed land voor ondernemers? Hoe doet u er zaken en waar liggen uw kansen? En waar vindt u informatie over IMVO? Deze pagina helpt u op weg bij het zakendoen in Nieuw-Zeeland.
Handelsakkoord tussen EU en Nieuw-Zeeland
Op 1 mei 2024 is het handelsakkoord tussen de Europese Unie (EU) en Nieuw-Zeeland in werking getreden. Naar verwachting groeit hierdoor de handel tussen de EU en Nieuw-Zeeland de komende 10 jaar met 30%. Dat biedt nieuwe zakelijke kansen voor ondernemers.
Lees meer over het handelsakkoord op de website van de EU.
Inwoners en maatschappij van Nieuw-Zeeland
Nieuw-Zeeland bestaat uit 2 grote eilanden (Noorder- en Zuidereiland) en wat kleinere eilandjes. Lange tijd waren de eilanden onbewoond, pas in de 13e eeuw landden Polynesische Maori aan de Nieuw-Zeelandse kust. Later voeren ook Europeanen en Australiërs naar de eilanden. Rond 1840 besloot Engeland om Nieuw-Zeeland te annexeren. Vanaf die tijd, onder verschillende bestuursvormen, werd het land onderdeel werd van het Britse Rijk. Pas in 1947 werd Nieuw-Zeeland echt onafhankelijk, hoewel het in de decennia ervoor ook al redelijk autonoom optrad.
Tegenwoordig is Nieuw-Zeeland een parlementaire democratie. De regering zetelt in hoofdstad Wellington. Het land heeft 5,1 miljoen inwoners (2021), waarvan driekwart op het Noordereiland woont. De grootste stad is Auckland (1,6 miljoen) gevolgd door Wellington met 415.000 inwoners. Engels is de meest gebruikte taal (96%) maar de officiële landstaal is Maori (4%). Bijna 40% van de bevolking is christelijk. De helft van Nieuw-Zeeland is niet religieus. Op de Human Development Index van de Verenigde Naties staat Nieuw-Zeeland op de 16e plaats.
Economie van Nieuw-Zeeland
De Nieuw-Zeelandse economie draaide tientallen jaren om de export van landbouwproducten naar Groot-Brittannië. Tegenwoordig speelt de agrarische sector een veel kleinere rol met nog maar zo'n 6% van het bruto binnenlands product (bbp). De dienstensector is nu veruit de grootste sector (73% van het bbp). De groei van het toerisme speelt daar een belangrijke rol in. De belangrijkste handelspartners zijn tegenwoordig Australië, Japan, de Verenigde Staten en China. Met verschillende landen heeft Nieuw-Zeeland handelsovereenkomsten.
Nieuw-Zeeland haalt zijn energie voor een flink deel uit hydro-elektriciteit. Ook geothermie en aardgas zijn belangrijke energieleveranciers. Nieuw-Zeeland heeft een goede infrastructuur, ondanks de uitdagingen die het veranderlijke landschap biedt. Het land kent een relatief hoge jeugdwerkloosheid.
Recente economische ontwikkelingen
Na de coronacrisis trok het toerisme weer aan, net als de arbeidsmigratie en de werkgelegenheid. De inflatie nam wel toe in 2022 maar daalde weer in 2023 (5,7%).
Lees de analyse op de website van de OESO voor meer informatie over Nieuw-Zeeland. Op de website Stats NZ vindt u de meest actuele cijfers van het bruto binnenlands product.
Handel Nederland – Nieuw-Zeeland
In 2023 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar Nieuw-Zeeland € 1,2 miljard.
Meer weten? De volgende bronnen bieden meer handelscijfers van Nieuw-Zeeland:
- Bekijk het overzicht van de handel tussen Nieuw-Zeeland en Nederland op Trademap van het International Trade Center (ITC). Via criteria kunt u aanpassen of u naar 'import' of 'export' kijkt.
- Bekijk de website van het Centraal Bureau voor Statistiek voor informatie over de handel met Nieuw-Zeeland.
- U vindt het bruto nationaal product, economische groei, demografische gegevens en meer in onze factsheet over Nieuw-Zeeland.
Handelsakkoord EU - Nieuw-Zeeland
In 2017 sloten de EU en Nieuw-Zeeland een overeenkomst. Op 1 mei 2024 trad het nieuwe handelsakkoord in werking.
Nieuw-Zeeland verwijdert alle tarieven voor EU-goederen die geëxporteerd worden naar het land. Daaronder vallen ook relatief hoge tarieven op industriële goederen. Denk aan auto's, auto-onderdelen en machines. Het geldt ook voor de toegang van EU-landbouwproducten tot de Nieuw-Zeelandse markt, zoals kaas.
Met het akkoord krijgen Europese bedrijven ook betere toegang tot overheidsopdrachten én de dienstenmarkt in Nieuw-Zeeland. Het gaat dan bijvoorbeeld om financiële dienstverlening, telecommunicatie en logistieke diensten. Verder is er specifiek aandacht voor de internationalisering van het mkb.
Lees ons nieuwsbericht over het akkoord of kijk voor meer informatie op de website van de Europese Commissie.
Zakelijke kansen in Nieuw-Zeeland
Nieuw-Zeeland biedt volop kansen voor Nederlandse ondernemers. Denk bijvoorbeeld aan deze sectoren:
- watersector
- luchthavenontwikkeling
- technologie
De ambassade in Nieuw-Zeeland heeft sectorspecifieke documenten voor ondernemers. Bent u hierin geïnteresseerd? Stuur dan een mail – het liefst in het Engels – naar WEL-EA@minbuza.nl.
Op de website New Zealand Trade & Enterprise vindt u de sectoren die de Nieuw-Zeelandse overheid zelf kansrijk vindt. Op zoek naar aanbestedingen? Die zijn te vinden op New Zealand Government Procurement.
Vragen? Neem contact met ons op
Heeft u vragen over zakelijke kansen in Nieuw-Zeeland? Of bent u op zoek naar zakenpartners? Neem dan contact op met onze landenadviseurs voor Nieuw-Zeeland. Zij kunnen u meer vertellen over de sectoren en u helpen met het voldoen aan de wet- en regelgeving.
Ondernemen in Nieuw-Zeeland
Ease of Doing Business
Bij de Wereldbank vindt u informatie over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in Nieuw-Zeeland. In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank vindt u informatie over bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingen. Nieuw-Zeeland staat op plaats 1 in de Ease of Doing Business 2020.
Let op: De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten om met de Doing Business-rapporten te stoppen. De Wereldbank werkt momenteel aan de nieuwe methode B-READY om een betrouwbare ranglijst te maken. Deze is nog niet beschikbaar. Kijk voor updates op de website van de Wereldbank.
Bekijk ook de Nieuw-Zeelandse overheidswebsites New Zealand Trade Enterprise en New Zealand Now. Hierop vindt u volop informatie over economie, import en export, wetgeving en zaken als immigratie en visa.
Bij regionale kamers van koophandel kunt u ook vragen stellen over zakendoen in Nieuw-Zeeland. Ook vindt u bij hen agenda's met evenementen.
Hulp bij financiering
Wij helpen u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina Subsidies en financiering voor internationaal ondernemen hoe wij u kunnen helpen. Kijk ook in de subsidiewijzer welke subsidies er voor Nieuw-Zeeland mogelijk zijn.
Exportregels voor Nieuw-Zeeland
Documenten en procedures
De volgende bronnen bieden informatie over exportregels:
- De KVK heeft meer informatie over exportdocumenten.
- De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) geeft informatie over exportprocedures bij dierlijke producten en plantaardige producten.
- Bij de douane van Nieuw-Zeeland vindt u uitgebreide informatie over onder meer Nieuw-Zeelandse exportregels en tarieven.
- De online portal Access2Markets (opvolger van de Market Access Database - MADB) van de Europese Commissie bevat de belangrijkste exportregels en praktische tips voor Nieuw-Zeeland. Heeft u niet eerder met Access2Markets gewerkt? Lees dan eerst ons stappenplan voor Access2Markets.
Tijdelijke invoer
Nieuw-Zeeland is ondertekenaar van de ATA-conventie, dus u kunt bij tijdelijke invoer in de meeste gevallen een ATA-carnet gebruiken. Lees meer over het ATA-carnet op de website van de KVK.
Export strategische goederen
Op Rijksoverheid.nl vindt u informatie over de export van militaire en dual-use goederen (goederen die ook militair gebruikt kunnen worden).
Internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen
Internationaal zakendoen biedt kansen, maar kent ook uitdagingen. Deze vragen om een goede voorbereiding. Let erop dat u op een maatschappelijk verantwoorde manier onderneemt in het buitenland. Zo kunt u helpen de lokale situatie te verbeteren, bouwt u aan een goede reputatie en een toekomstbestendige onderneming.
De Nederlandse overheid verwacht dat u als ondernemer de risico's voor mens en milieu in uw bedrijfsvoering én in de internationale waardeketen in kaart brengt. En dat u de negatieve gevolgen daarvan voorkomt en aanpakt. Ook moet u hierover communiceren. Dit heet due diligence (gepaste zorgvuldigheid). Hierbij volgt u de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen over maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Onderzoek de risico's
Ondernemen is niet zonder risico's. Elk land biedt uitdagingen. De volgende bronnen geven u een eerste indruk van mogelijke MVO-risico's. Het is belangrijk dat u deze zelf goed onderzoekt, voordat u zakendoet in het buitenland. Blijf ook op de hoogte van lokale ontwikkelingen.
- MVO Risico Checker (MVO Nederland)
- Corruption Perceptions Index (Transparency International)
- Human Development Index (Verenigde Naties) - Kies het land bovenaan in het uitklapveld.
- Status van conflicten (Crisis Group)
- ThinkHazard (Wereldbank)
- Reisadvies (Ministerie van Buitenlandse Zaken) - Vul het land in.
Meer weten of hulp nodig?
- Bekijk onze informatie over internationaal maatschappelijk verantwoord zakendoen.
- Het IMVO-steunpunt helpt u op weg met advies en informatie om maatschappelijk verantwoord ondernemen en due diligence toe te passen.
Hulp van de ambassade
De ambassade in Wellington staat klaar om u te helpen bij al uw ondernemersvragen. De medewerkers ter plekke kennen de lokale markt, signaleren kansen en geven praktische tips. Bovendien kunnen zij deuren openen die voor anderen gesloten blijven.
Lijkt de plaatselijke overheid niet mee te willen werken of zijn er andere drempels? Vaak kent de ambassade de mensen die deze obstakels weg kunnen nemen. Bij zakelijke conflicten kunnen de ambassademedewerkers u in contact brengen met juristen en fiscalisten.
Bekijk de contactinformatie van de ambassade op de website Nederland Wereldwijd. Op die site vindt u ook het reisadvies voor Nieuw-Zeeland.
Meer weten?
- Kijk bij World Integrated Trade Solution (een initiatief van de Wereldbank en UNCTAD) voor statistieken over Nieuw-Zeeland.
- Ook op de website van het Nieuw-Zeelandse Stats NZ vindt u statistieken.
- Kijk wat handelsakkoorden voor uw handel kunnen betekenen, en wat u kunt doen tegen handelsbelemmeringen.
- Lees onze Do's-and-don'ts voor tips over de zakencultuur in Nieuw-Zeeland.
Vragen over zakendoen in Nieuw-Zeeland?
Onze adviseurs helpen u graag verder.
- Ministerie van Buitenlandse Zaken