Veilig en weerbaar ondernemen

Laatst gecontroleerd op:
8 augustus 2024
Gepubliceerd op:
10 juni 2024

Bent u als mkb'er, start-up of scale-up werkzaam in een high-tech vakgebied of ontwikkelt u hoogwaardige innovatieve technologieën? Dan is economische veiligheid belangrijk voor u. Door veilig en weerbaar te ondernemen, voorkomt u dat uw onderneming én uw klanten de dupe worden van partijen met kwade bedoelingen. Denk hierbij aan spionage, diefstal van gevoelige gegevens of ongewenste inmenging. 

Het Ondernemersloket Economische Veiligheid (OLEV) helpt u bij een inschatting van de risico's en zonodig het nemen van de juiste voorzorgsmaatregelen. Dit om internationale kansen te benutten waarbij u ook rekening houdt met mogelijke risico's. Zo kunt u veilig en weerbaar internationaal ondernemen.

Risico's herkennen en beheersen

Om beter te kunnen omgaan met mogelijke veiligheidheidsrisico's bij een fusie, overname of investering, geldt sinds 1 juni 2023 de Wet Veiligheidstoets investeringen, fusies en overnames (Wet Vifo). 

vrond-export

Produceert uw bedrijf strategische goederen? Dan kunnen die goederen worden ingezet voor ongewenste doelen. Ook sanctiegoederen, die u niet naar een specifiek land mag in- of uitvoeren, vormen een risico.

Als ondernemer kunt u te maken krijgen met spionage.  Spionage is een ernstige bedreiging voor uw onderneming, en breder: voor de Nederlandse economische veiligheid en welvaart.

Doet u internationaal zaken of bent u dit van plan? Om uw intellectueel eigendom en bedrijfsgeheimen te beschermen, kunt u een aantal maatregelen nemen.

Vrouw toetst iets in op rekenmachine

Aan inkopen en aanbestedingen van buitenlandse producten zitten mogelijk veiligheidsrisico's. Dit hangt onder andere af van het type product dat wordt geleverd en het bedrijf dat de opdracht wordt gegund.

Dienstreis in de trein

Als u op reis gaat naar het buitenland of voor langere tijd in het buitenland verblijft, kunt u een doelwit zijn voor buitenlandse inlichtingendiensten die interesse hebben in uw kennis of technologie.

Een vestiging in het buitenland kan u veel inzicht geven in de lokale markt, maar kan ook veiligheidsrisico's met zich meebrengen.

Nieuwe werknemers zouden bedrijfsinformatie kunnen stelen en doorspelen aan andere landen. Daarom is het raadzaam om bij het aannemen van nieuw personeel een veiligheidscheck of integriteitscheck te doen.

In een steeds meer digitale wereld komt cyberdreiging vaker voor. Uzelf 100% beschermen tegen cyberdreiging kan niet, maar u kunt wel maatregelen nemen om het risico erop zoveel mogelijk te verkleinen.

Buitenlandse subsidies kunnen het concurentievermogen binnen de EU verstoren doordat zij een ongelijk en oneerlijk speelveld kunnen creëren.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
  • Ministerie van Economische Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?