OLEV: Buitenlandse dienstreizen
Reist u of één van uw collega’s voor zaken naar het buitenland? Dit soort reizen brengen soms veiligheidsrisico’s met zich mee. Denk aan diefstal van apparaten of gegevens. Hetzelfde geldt voor een verblijf voor langere tijd in het buitenland. Buitenlandse inlichtingendiensten hebben misschien interesse in uw bedrijf en in de technologie of uw kennis. U loopt ook een risico als buitenlandse bezoekers uw organisatie bezoeken. Zij kunnen dan mogelijk toegang krijgen tot (delen van) de kennis en technologie van uw bedrijf.
Schade van diefstal of spionage tijdens buitenlandse dienstreizen
Nederland is een van de meest ontwikkelde landen in de wereld op het gebied van economie, wetenschap en techniek. Dat maakt ons een doelwit voor landen die technologie en kennis willen stelen.
Lees meer hierover op onze pagina over Spionage.
Veiligheidschecklist bij buitenlandse dienstreizen
Om risico's tijdens een dienstreis naar landen met een verhoogd risicoprofiel te verkleinen, adviseren wij u om een protocol uit te werken. Belangrijke aandachtspunten zijn:
Vóór de reis
- Zorg dat de hoeveelheid (vertrouwelijke) gegevens die u bij u heeft minimaal is. Vraag uzelf af: heb ik dit echt nodig en wat kan er gebeuren als deze informatie in verkeerde handen valt?
- Stel een lijst op met alle documenten, gegevensdragers en apparaten die u bij u heeft. Neem deze lijst niet mee, maar bewaar hem in Nederland.
- Vervoer uw vertrouwelijke documenten en gegevensdragers altijd in uw handbagage.
- Wis de belgeschiedenis van uw telefoon en verwijder ontvangen en verzonden sms-berichten. Zet alleen die contactgegevens in uw contactenlijst die u echt nodig heeft. Overweeg een wegwerptelefoon, simkaart en tijdelijk e-mailadres.
- Gaat u regelmatig naar het buitenland? Overweeg om apparaten te kopen die u alleen daar gebruikt.
- Verander uw wachtwoorden voor en na de reis. Gebruik verschillende wachtwoorden voor al uw apparaten die niet hetzelfde zijn als de inloggegevens op uw werkplek.
- Wees voorzichtig met het meenemen van privéapparaten.
Tijdens de reis
- Zet de bluetoothfunctie van uw telefoon en laptop altijd uit. Download of installeer geen nieuwe applicaties.
- Zet apparaten uit als u een vertrouwelijk gesprek voert. U bent extra kwetsbaar als uw apparaten aan staan.
- Voer geen vertrouwelijke gesprekken aan boord van een vliegtuig of trein of in openbare ruimten.
- Bescherm vertrouwelijke informatie. Laat geen vertrouwelijke gegevens achter op een plaats waar anderen er toegang toe hebben. Dit geldt ook voor uw hotelkamer of hotelkluis.
- Geef uw laptop of telefoon nooit af en zorg ervoor dat u altijd kunt controleren of iemand uw informatie heeft ingekeken. Moet u uw apparaat toch afgeven, gebruik dan een sealbag of geef uw apparaat aan een collega die niet meegaat.
- Geef informatie selectief; vertel uw gesprekspartner niet meer dan noodzakelijk is.
- Gebruik bij voorkeur een goedgekeurde vpn-verbinding. Maak gebruik van beveiligde en goedgekeurde usb-sticks.
- Gebruik voor zakelijke doelen geen openbare wifi of apparaten van derden.
Wilt u meer weten over de veiligheidsrisico’s bij reizen naar het buitenland? Lees dan de brochure over buitenlandse reizen van de AIVD. Wilt u meer weten over digitale veiligheidsrisico’s en maatregelen om uw werkapparaten of andere gegevensdragers beter te beschermen? Ga dan naar de website van het Digital Trust Center.
Hulp nodig?
- Bent u op zakenreis geweest en heeft u vermoedens van spionage of ongewenste beïnvloeding? Neem dan direct contact op met de AIVD.
- Bedrijven met een ABDO-autorisatie kunnen ook contact opnemen met het Bureau Industrieveiligheid van de MIVD.
Vragen over economische veiligheid?
- Ministerie van Economische Zaken