Weerbaar ondernemen: extra kwetsbaarheid bij vestiging in een ander land

Laatst gecontroleerd op:
4 juli 2024
Gepubliceerd op:
30 mei 2024

Het is een droom die uitkomt voor veel ondernemers met internationale ambities: de zaken gaan zo goed, dat u overweegt om een bedrijf te starten in het land waarmee u zakendoet. Maar een vestiging in het buitenland brengt ook uitdagingen en risico's met zich mee. Zorg dat u die kent en erop bent voorbereid, zodat u uw ambities blijft waarmaken. Wij bieden u tips om uzelf weerbaar te maken.

Kantoorruimte

Als u uitbreidt naar een ander land en daar een vestiging opent, komt er veel op u af. U moet een hoop praktische zaken regelen. Waarschijnlijk denkt u dan niet zo snel aan wat er nog meer bij kan komen kijken. Inclusief mogelijke risico's.

U las het misschien al in ons vorige artikel: kan uw bedrijf iets bijdragen aan het verbeteren van diensten, producten of goederen in een land? Dan bent u misschien ook interessant voor partijen met verkeerde intenties. Hetzelfde geldt ook als u een vestiging opent in een ander land.

Ook als u als mkb'er of zzp'er een vestiging opent in het buitenland, kunt u interessant zijn. Mogelijk zoekt men via u of uw data een ingang naar gevoeligere informatie. Bijvoorbeeld van uw zakenpartners, klanten of andere innovatieve bedrijven.

Zorg dus dat u zich hier goed op voorbereidt als u een vestiging wilt openen in een ander land! Lees onderstaande 4 tips door. Heeft u daarna nog vragen? Neem dan contact met ons op, wij denken graag met u mee.

Tip 1: Houd rekening met andere ondernemingsvormen

Verdiep u goed in de lokale wetten en regels rond de ondernemingsvorm die u kiest. Elke ondernemingsvorm of samenwerkingsvorm kent voor- en nadelen en heeft op bepaalde vlakken meer of minder risico’s. Een vorm met veel risico's is bijvoorbeeld de joint venture. Daarbij gaat u een samenwerking aan met een lokale partij. Deze ondernemingsvorm kan een andere naam hebben in het land waarmee u zaken doet.

Samenwerking met een lokale partij heeft bepaalde voordelen. Het bedrijf kent de wetten en regels van het land. Daarnaast hebben ze kennis van, en een netwerk in de lokale markt. 

Maar in sommige landen werken de wetten en regels in het voordeel van de lokale partij, en niet in die van u. Zo zijn er landen waarbij de lokale partij altijd een groter aandeel heeft in de joint venture. Dus dan heeft die het altijd voor het zeggen. 

Intellectueel eigendom

Ook kan het zijn dat uw intellectueel eigendom in de joint venture gedeeld wordt met de andere partij. Alle techniek en producten die u ontwikkelt, worden dan ook eigendom van de lokale partij. En mogelijk ook van de staat, als de wetgeving dat bepaalt. 

Zorg dus dat u weet welke risico's komen kijken bij de verschillende ondernemingsvormen in een bepaald land. En weeg de voor- en nadelen tegen elkaar af, zodat u geen onnodige risico's loopt. De landenadviseurs van RVO kunnen u hiermee helpen: neem contact met ons op.
 

"Let goed op als jouw intellectueel eigendom in een joint venture gedeeld wordt met de andere partij. De lokale partij kan dan de markt controleren en restricties opleggen als het intellectueel eigendom in het land moet blijven."

Ada Cheang
Adviseur RVO
Ada Cheang - Adviseur RVO

Tip 2: Voorkom dat u ongewenst data of kennis deelt

Realiseer u dat landen buiten de EU andere wetten en regels kunnen hebben op het gebied van dataveiligheid. 

De lokale autoriteiten eisen die gegevens dan vaak op in het kader van de veiligheid van het land. Bijvoorbeeld vanwege een terreurdreiging. U moet ze daar dan volledig op vertrouwen. Maar in het slechtste geval wordt uw data voor andere doelen gebruikt en kunnen andere (staats)bedrijven u daarmee beconcurreren. Ook is het mogelijk dat men via uw data, kennis of gegevens probeert te achterhalen van andere bedrijven of overheidsorganisaties. 

Werkt u met data of software die op servers in het buitenland staan? Verdiep u dan goed in de wetten en regels van het land. Heeft u twijfels over de dataveiligheid? Bekijk dan wat u kunt doen om uzelf te beschermen en weerbaar te maken. Zo kunt u bijvoorbeeld een vestiging of fabriek openen in een land, maar uw servers in een ander land plaatsen (waar duidelijkere regels gelden voor dataveiligheid).
 

Tip 3: Houd rekening met mogelijke cyberspionage van lokale partijen

Als u zich vestigt in een ander land, zorgt dan dat uw fabriek of kantoor zo snel mogelijk 'up-and-running' is. Elektriciteit en internet zijn dan 2 van de eerste dingen om te regelen. 

Cyberspionage via het internet is niet afhankelijk van de locatie. Maar het is voor lokale partijen in hetzelfde land makkelijker om in te breken op lokale data- of wifinetwerken. 

Als u voorzorgsmaatregelen neemt, maakt u het lastiger voor hackers om via de lokale verbinding in te breken op uw netwerken. Denk bijvoorbeeld aan een VPN-verbinding of aan beveiligde USB-sticks. Bescherm uzelf dus goed en lees meer in de informatiefolder van de AIVD.

"In sommige landen kan het ook zijn dat de data- of wifinetwerken geaffilieerd zijn aan de overheid. Wees u daarvan bewust en houd er rekening mee."
 

Ada Cheang
Adviseur RVO
Ada Cheang - Adviseur RVO

Tip 4: Beveilig uw gebouw goed en houd rekening met de werving van uw personeel

Goede beveiliging is natuurlijk niet alleen belangrijk op cyber-gebied. Er is ook een risico dat er fysiek ingebroken wordt in uw pand. Zorg daarom voor goede beveiliging. 

Houd ook goed bij wie er toegang heeft, zodat u niet per ongeluk een kwaadwillende over de vloer krijgt. Heeft u gevoelige gegevens of prototypes? Beveilig die dan voor de zekerheid in een kluis. Zo voorkomt u dat anderen er letterlijk vandoor kunnen gaan met uw data of intellectueel eigendom

Werft u personeel, zorg dan ook voor een goede screening. Daar kunt u, afhankelijk van de markt en uw sector, misschien een professioneel bedrijf voor inhuren. 

Sowieso is het raadzaam om oplettend te zijn. Check bij sollicitanten bijvoorbeeld goed hun connecties op Linkedin. En of er online genoeg over degene te vinden is. Gaat u samenwerken met een lokale partij, doe dan due diligence. RVO kan u daarover advies geven.

Meer weten? 

Vragen over economische veiligheid?

Neem contact met ons op

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?