Subsidies en financiering voor internationaal ondernemen

Gepubliceerd op:
15 februari 2024
Laatst gecontroleerd op:
14 februari 2024

Als u zaken gaat doen in het buitenland, heeft u misschien financiering nodig. U kunt gebruikmaken van verschillende subsidies, programma's en regelingen die wij uitvoeren. Komt u er niet uit? Neem dan contact op met onze klantadviseurs. Zij kunnen u ook adviseren over subsidies en regelingen van andere financieringsorganisaties, zoals de Europese Unie en de Wereldbank.

Financieringsmogelijkheden bij RVO: subsidies, regelingen en programma's

Support International Business (SIB) is een subsidie waarmee u verschillende activiteiten kunt financieren als u zaken gaat doen in het buitenland. Van een exportsubsidie voor bijvoorbeeld het inhuren van een coach die u helpt met een exportplan of het vinden van een nieuwe afzetmarkt tot het financieren van uw internationale beursdeelname.

Zoekt u financiering voor een demonstratieproject, haalbaarheidsstudie of investeringsvoorbereidingsproject in het buitenland? Dan kunt u mogelijk gebruikmaken van de DHI-subsidieregeling.

Partners for International Business (PIB) is een programma waarmee Nederlandse bedrijven in een publiek-private samenwerking hun internationale ambities kunnen realiseren. 

Het Oranje Handelsmissiefonds (OHMF) helpt succesvolle Nederlandse ondernemers met het waarmaken van hun exportdroom. Elk jaar krijgen 10 winnaars 1 jaar lang professionele begeleiding bij hun entree op een nieuwe buitenlandse markt. 

Subsidie- en financieringswijzer

Zijn bovenstaande subsidies niets voor u? Vind meer subsidies in onze Subsidie- en financieringswijzer. 

Team Internationale Organisaties

Aanbestedingen en opdrachten van internationale organisaties en multilaterale banken kunnen heel interessant zijn. Team Internationale Organisaties (TIO) van RVO heeft een uitgebreid netwerk binnen en buiten de overheid. Wij helpen om uw bedrijf te positioneren voor tenders en opdrachten. Zo vergroot u uw kansen op een bijzonder interessante markt!

Bekijk voor een korte introductie van TIO de video hiernaast.

Internationale aanbestedingen

Internationale organisaties zoals de Wereldbank, Verenigde Naties, European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) en de Europese Commissie geven jaarlijks miljarden euro's uit aan projecten. Voor deze projecten kunnen zij opdrachten verstrekken aan bedrijven via een aanbesteding. Geïnteresseerde bedrijven krijgen zo een gelijke kans om een overheidsopdracht uit te voeren. Als u met uw product of dienst meedoet met zo'n aanbesteding kan dit zakelijke kansen opleveren. Bekijk internationale aanbestedingen via de volgende bronnen:

Financieringsmogelijkheden bij de Europese Unie

De Europese Unie (EU) biedt mogelijkheden voor financiering. Denk aan subsidies uit de EU-begroting, leningen, investeringen en aanbestedingen (overheidsopdrachten). U leest meer informatie over financieringsprogramma's en financiering aanvragen op de website van de Europese Commissie.

Meer informatie over aanbestedingen in Europa

Aanbestedingen via het EU-herstelfonds NextGenerationEU

Europese lidstaten kunnen opdrachten laten uitvoeren met financiële steun van het EU-herstelfonds NextGenerationEU. Dit fonds is opgericht voor het Europese herstel na de COVID-19-pandemie. U vindt aanbestedingen die gefinancierd worden via dit fonds op het aanbestedingsportaal Tenders Electronic Daily (TED). Bekijk ook informatie over subsidies, leningen en aanbestedingen op de website van de Europese Commissie.

Financiering nodig voor uw internationale zaken?

Neem voor hulp of advies contact op met onze klantadviseurs. Zij kijken graag met u naar de mogelijkheden, ook voor financiering buiten RVO.

Bent u tevreden over deze pagina?