Open voor aanvragen

Support International Business (SIB)

Gepubliceerd op:
1 april 2022
Laatst gecontroleerd op:
25 juli 2022

Bent u een ondernemer met de ambitie en capaciteit om de internationale markt op te gaan? En weet u al welke buitenlandse afzetmarkt de beste kansen biedt voor uw product of dienst? Dan is de Support International Business (SIB) regeling iets voor u. Met deze subsidie kunt u verschillende activiteiten (deels) financieren om de stap te zetten naar internationaal zakendoen.

Support International Business

Budget en looptijd

Startdatum:
vrijdag 1 april 2022
01:00 PM (CET)
Einddatum:
zaterdag 31 december 2022
10:59 PM (CET)
Totaal budget:
€ 1.985.000

Wat is SIB?

Support International Business (SIB) is een subsidie waarmee u uw activiteiten financiert om uw zakelijke kansen te vergroten in een specifiek buitenland, uw doelland.

  Voor welke activiteiten kunt u subsidie krijgen?

  SIB Collectieve activiteit - samen naar handelsmissies en beurzen

  U doet samen met andere bedrijven mee aan een missie of beurs in een specifiek land. Uw doel is om uw product of dienst te promoten bij mogelijke klanten in uw doelland. U komt op deze manier ook in contact met samenwerkingspartners en investeerders.

  SIB Individuele beursdeelname

  U doet met uw eigen bedrijf individueel mee aan een beurs in een specifiek land. Uw doel is om uw product of dienst te promoten bij mogelijke klanten in uw doelland. U komt op deze manier ook in contact met samenwerkingspartners en investeerders.

  SIB Marktentree

  U start in uw doelland, met hulp van een lokale expert, met het opzetten van nieuwe activiteiten. Deze zijn gericht op het positioneren van uw product of dienst. De expert introduceert u in het doelland onder andere bij relevante lokale partijen.

  SIB Coaching

  U leert, met hulp van een coach,hoe u uw uitvoer naar het doelland het beste organiseert. Met deze coach kunt u sparren over uw vragen. Na de coaching bezit u voldoende kennis om bijvoorbeeld zelf een exportplan te schrijven.

  SIB Kennis en vaardigheden

  U doet, samen met een expert, kennis op over de juridische en fiscale situatie in uw doelland. U kunt ook een marktonderzoek laten uitvoeren over de sector in het doelland. 

  SIB Alternatieve markten

  Bent u getroffen door de oorlog in Oekraïne of de sancties tegen Rusland en de daaruit volgende handelsbeperkingen? Deze subsidie kunt u onder andere gebruiken als u op zoekt wilt gaan naar een vervangende markt.

  Voor wie?

  Deze regeling is voor mkb-ondernemingen in Nederland en Caribisch Nederland. U weet al waar u uw product of dienst op de markt wilt brengen. Daarnaast laat u via een kort intake-gesprek zien dat u de geschikt bent en ambitie heeft om echt de stap naar het buitenland te kunnen zetten.

  Budget

  In totaal is er € 1.985.000 beschikbaar, als volgt verdeeld over SIB Coaching en de overige SIB's.

  Budget SIB Coaching

  Voor SIB Coaching is in totaal € 600.000 beschikbaar, verdeeld over 3 kwartalen:

  • 1 april 2022 t/m 30 juni 2022: € 200.000
  • 1 juli 2022 t/m 30 september 2022: € 200.000
  • 1 oktober 2022 t/m 31 december 2022: € 200.000

  Budget overige SIB's

  Er is in totaal € 1.385.000 beschikbaar voor de overige subsidies:

  • SIB Collectieve activiteit
  • SIB Individuele beursdeelname
  • SIB Marktentree
  • SIB Kennis en vaardigheden
  • SIB Alternatieve markten

  Subsidiebedrag

  De subsidie bedraagt 50% van de kosten, tot een maximum van € 2.500. Er zijn 2 uitzonderingen: voor SIB Collectieve activiteit met handelsmissie is het maximum € 1.500. Voor SIB Coaching is het maximum € 1.000.

  Hoe werkt het?

  Om een SIB-aanvraag in te dienen, bekijkt u eerst welk onderdeel het beste bij uw behoefte past. Daarna gaat u op zoek naar een externe adviseur die u hiermee kan helpen. Vindt u een geschikte adviseur? Stuur dan uw subsidieaanvraag in, samen met een offerte en een cv van de adviseur.

  Binnen 13 weken na uw inzending weet u of in aanmerking komt voor de subsidie.

  Wijziging in SIB regeling

  Op 1 april 2022 veranderde SIB van een vouchersysteem naar een subsidie. Als ondernemer krijgt u bij aanvragen na 1 april 2022 dus een subsidie toegekend, mits u aan de voorwaarden voldoet. Maakte u vóór 1 april 2022 gebruik van SIB en heeft u een SIB-voucher? Dan kunt u de voucher nog binnen de geldende termijn overdragen en verzilveren.

  Wet- en regelgeving

  Meer weten?

  Heeft u nog vragen over de Support International Business regeling? Neem contact op met onze klantadviseurs. Zij helpen u graag verder.

  In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
  Bent u tevreden over deze pagina?