Open voor aanvragen

Support International Business (SIB)

Laatst gecontroleerd op:
31 december 2023
Gepubliceerd op:
1 april 2022

Bent u een ondernemer met de ambitie en capaciteit om met uw eigen product of dienst de internationale markt op te gaan? En weet u al welke buitenlandse afzetmarkt de beste kansen biedt? Dan is de regeling Support International Business (SIB) iets voor u. Met deze subsidie kunt u activiteiten (deels) financieren om de stap te zetten naar internationaal zakendoen. 

Support International Business

Budget

Startdatum:
zondag 31 december 2023
00:00
Einddatum:
dinsdag 31 december 2024
15:00
Totaal budget:
€ 3.000.000

Online Q&A sessies

Heeft u vragen over de Support International Business (SIB-)subsidie? Wij organiseren dit jaar weer online Q&A sessies. Tijdens deze sessies hoort u alles over de mogelijkheden, de voorwaarden en het aanvraagproces. De volgende sessie is op 25 juni. Bekijk voor meer informatie 'Q&A sessie over SIB, de subsidie die u de internationale markt op helpt'.

Wat is SIB?

Support International Business (SIB) is een subsidie waarmee u uw activiteiten financiert om uw zakelijke kansen te vergroten in een specifiek buitenland, uw doelland.

Voor wie?

Deze regeling is voor mkb-ondernemingen in Nederland en het Caribisch deel van het Koninkrijk. U weet al waar u uw eigen product of dienst op de markt wilt brengen. Daarnaast heeft u de ambitie en capaciteit om echt de stap naar het buitenland te zetten. Wilt u controleren of uw organisatie een mkb-onderneming is? Gebruik dan de Engelstalige mkb-toets van de Europese Commissie.

SIB-subsidie kan worden aangevraagd door bedrijven uit alle sectoren, die ingeschreven staan bij de KVK. Bedrijven zonder rechtspersoonlijkheid, zoals een eenmanszaak, Vennootschap onder firma (vof), Commanditaire vennootschap (cv), en maatschap, komen niet voor SIB in aanmerking. U komt ook niet voor SIB-subsidie in aanmerking wanneer uw onderneming activiteiten uitvoert die op de FMO-uitsluitingslijst staan.

Voor welke activiteiten kunt u subsidie krijgen?

SIB Collectieve activiteit - samen naar handelsmissies en beurzen

U doet samen met andere bedrijven mee aan een missie of beurs in een specifiek land. Uw doel is om uw product of dienst te promoten bij mogelijke klanten in uw doelland. U komt op deze manier ook in contact met samenwerkingspartners en investeerders.

SIB Individuele beursdeelname

U doet met uw eigen bedrijf individueel mee aan een beurs in een specifiek land. Uw doel is om uw product of dienst te promoten bij mogelijke klanten in uw doelland. U komt op deze manier ook in contact met samenwerkingspartners en investeerders.

SIB Marktentree

U start in uw doelland, met hulp van een externe deskundige, met het opzetten van nieuwe activiteiten. Deze zijn gericht op het positioneren van uw product of dienst. De expert introduceert u in het doelland onder andere bij relevante lokale partijen.

SIB Coaching

U leert, met hulp van een coach, hoe u uw uitvoer naar het doelland het beste organiseert. Met deze coach kunt u sparren over uw vragen. Na de coaching bezit u voldoende kennis om bijvoorbeeld zelf een exportplan te schrijven.

SIB Kennis en vaardigheden

U doet, samen met een expert, kennis op over de juridische en fiscale situatie in uw doelland. U kunt ook een marktonderzoek laten uitvoeren over de sector in het doelland of exportkennis krijgen via trainingen.

SIB Alternatieve markten

Bent u getroffen door de oorlog in Oekraïne of de sancties tegen Rusland en de daaruit volgende handelsbeperkingen? Deze subsidie kunt u onder andere gebruiken als u op zoek wilt gaan naar een vervangende markt.

Extra subsidie 'groene' SIB-activiteiten

Neemt u deel aan een 'groene' beurs of missie? Vraag dan hiervoor extra SIB-subsidie aan. Als uw activiteit aan de voorwaarden voldoet, kan de subsidie oplopen tot maximaal 80% van de subsidiabele kosten. Hierbij geldt een maximum van € 2.500.

Wij stellen als voorwaarde dat het hoofdthema van de beurs of missie gaat over het aanpakken van één van de categorieën van de vergroeningsdoelen uit het 'Toetsingskader groene missies of beurzen'. In het document hieronder staan voorbeelden van de vergroeningsdoelen.

Budget

In totaal is er € 3.000.000 beschikbaar.

Subsidiebedragen

 • SIB Collectieve activiteit: 50% van de kosten tot een maximum van € 1.500 bij een handelsmissie en € 2.500 bij beursdeelname.
 • SIB Individuele beursdeelname: 50% van de kosten tot een maximum van € 2.500.
 • SIB Marktentree: 50% van de kosten tot een maximum van € 2.500.
 • SIB Kennis en vaardigheden: 50% van de kosten tot een maximum van € 2.500.
 • SIB Coaching: 50% van de kosten tot een maximum van € 1.000.
 • SIB Alternatieve markten: 80% van de kosten tot een maximum van € 2.500.

Een aanvrager kan niet binnen 2 jaar 2 keer in aanmerking komen voor subsidie voor dezelfde subsidiabele activiteit in hetzelfde doelland. Hierop geldt een uitzondering voor deelname aan beurzen en handelsmissies. Meer informatie vindt u onder 'Voorwaarden' op de pagina's SIB Collectieve activiteit en SIB Individuele beursdeelname.

Er geldt een maximum van € 6.500 subsidie per mkb-onderneming per kalenderjaar.

Hoe werkt het?

Om een SIB-aanvraag in te dienen:

 1. Bekijkt u eerst welk onderdeel het beste bij uw behoefte past.
 2. Dan gaat u op zoek naar een externe adviseur die u met uw behoefte kan helpen. 
 3. Als u een geschikte adviseur heeft gevonden, stuurt u uw subsidieaanvraag in. Dit doet u samen met een offerte en een cv van de adviseur.
 4. Binnen 13 weken na uw inzending weet u of in aanmerking komt voor de subsidie.

Let op

 • U mag geen verplichtingen zijn aangegaan vóórdat u een subsidieaanvraag indient.
 • Lees de wet- en regelgeving goed door voor de (aanvullende) voorwaarden.
 • U kunt niet met terugwerkende kracht subsidie aanvragen. Vraag dus eerst de subsidie aan.

Internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen (IMVO)

Internationaal MVO

Uw project volgt de richtlijnen voor internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen. Wij laten internationaal MVO meewegen bij de beoordeling van uw financieringsaanvraag. Wij vragen u om:

 • te handelen volgens de OESO-richtlijnen;
 • aan te tonen hoe u uw activiteiten uitvoert volgens deze OESO-richtlijnen;
 • een goede risicoanalyse van sociale- en milieurisico's te maken; en
 • door te geven welke maatregelen u neemt om deze risico's te voorkomen en/of te verkleinen.

De maatschappelijke risico's zijn niet altijd even duidelijk wanneer u over de grens onderneemt. Met de risicochecker van MVO Nederland ziet u welke MVO-risico's u loopt met uw handelsactiviteiten en wat u kunt doen om die risico’s te beperken. Het invullen van deze risicochecker maakt deel uit van de SIB-subsidieaanvraag.

Veranderingen rondom internationaal MVO

Maak uw bedrijf toekomstbestendig door internationaal maatschappelijk verantwoord te ondernemen.

Internationaal MVO wordt minder vrijblijvend door verwachte wetgeving en EU-richtlijnen. Dit brengt mogelijk ook veranderingen met zich mee voor úw bedrijf. Bereid uw bedrijf alvast voor. Wij helpen u met praktische informatie en denken met u mee. Hoe? Lees het op de pagina IMVO-steunpunt voor bedrijven.

Ook SIB aanvragen? Willicroft ging u voor

Met hulp van de SIB-subsidie kon Willicroft meedoen aan een beurs in Duitsland en lukte het om hun vegan kaas in de Duitse schappen krijgen. Co-founder Margot Vandervoort:: "Support International Business maakt het meedoen aan internationale beurzen financieel behapbaar voor kleine bedrijven." Lees waar het bedrijf de subsidie nog meer voor gebruikte.

Meer weten?

Heeft u nog vragen over de Support International Business regeling?  Neem dan contact op met onze adviseurs. Zij helpen u graag verder met uw exportambities.

In opdracht van:
 • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?