Open voor aanvragen

Support International Business (SIB)

Gepubliceerd op:
1 april 2022
Laatst gecontroleerd op:
30 januari 2023

Bent u een ondernemer met de ambitie en capaciteit om met uw eigen product of dienst de internationale markt op te gaan? En weet u al welke buitenlandse afzetmarkt de beste kansen biedt? Dan is de Support International Business (SIB) regeling iets voor u. Met deze subsidie kunt u verschillende activiteiten (deels) financieren om de stap te zetten naar internationaal zakendoen.

Support International Business

Budget en looptijd

Startdatum:
zondag 1 januari 2023
14:00 (CET)
Einddatum:
zondag 31 december 2023
22:59 (CET)
Totaal budget:
€ 3.000.000

Wat is SIB?

Support International Business (SIB) is een subsidie waarmee u uw activiteiten financiert om uw zakelijke kansen te vergroten in een specifiek buitenland, uw doelland.

  Voor wie?

  Deze regeling is voor mkb-ondernemingen in Nederland en het Caribisch deel van het Koninkrijk. U weet al waar u uw eigen product of dienst op de markt wilt brengen. Daarnaast heeft u de ambitie en capaciteit om echt de stap naar het buitenland te zetten.

  Wilt u controleren of uw organisatie een mkb-onderneming is? Gebruik dan de Engelstalige mkb-toets van de Europese Commissie.

  Voor welke activiteiten kunt u subsidie krijgen?

  SIB Collectieve activiteit - samen naar handelsmissies en beurzen

  U doet samen met andere bedrijven mee aan een missie of beurs in een specifiek land. Uw doel is om uw product of dienst te promoten bij mogelijke klanten in uw doelland. U komt op deze manier ook in contact met samenwerkingspartners en investeerders.

  SIB Individuele beursdeelname

  U doet met uw eigen bedrijf individueel mee aan een beurs in een specifiek land. Uw doel is om uw product of dienst te promoten bij mogelijke klanten in uw doelland. U komt op deze manier ook in contact met samenwerkingspartners en investeerders.

  SIB Marktentree

  U start in uw doelland, met hulp van een externe deskundige, met het opzetten van nieuwe activiteiten. Deze zijn gericht op het positioneren van uw product of dienst. De expert introduceert u in het doelland onder andere bij relevante lokale partijen.

  SIB Coaching

  U leert, met hulp van een coach, hoe u uw uitvoer naar het doelland het beste organiseert. Met deze coach kunt u sparren over uw vragen. Na de coaching bezit u voldoende kennis om bijvoorbeeld zelf een exportplan te schrijven.

  SIB Kennis en vaardigheden

  U doet, samen met een expert, kennis op over de juridische en fiscale situatie in uw doelland. U kunt ook een marktonderzoek laten uitvoeren over de sector in het doelland of exportkennis krijgen via trainingen.

  SIB Alternatieve markten

  Bent u getroffen door de oorlog in Oekraïne of de sancties tegen Rusland en de daaruit volgende handelsbeperkingen? Deze subsidie kunt u onder andere gebruiken als u op zoek wilt gaan naar een vervangende markt.

  Extra subsidie 'groene' SIB activiteiten

  Neemt u deel aan een 'groene' beurs of missie? Vraag dan vanaf 2023 extra SIB-subsidie hiervoor aan. Voldoet uw activiteit aan de voorwaarden? Dan kan de subsidie oplopen tot maximaal 80% van de subsidiabele kosten, met een maximum van € 2.500.

  Wij stellen als voorwaarde dat het hoofdthema van de beurs of missie gaat over het aanpakken van één van de categorieën van de vergroeningsdoelen uit het 'Toetsingskader groene missies of beurzen'. In het document hieronder staan voorbeelden van de vergroeningsdoelen.

  Budget

  In totaal is er € 3.000.000 beschikbaar.

  Subsidiebedragen

  • SIB Collectieve activiteit: 50% van de kosten tot een maximum van € 1.500 bij een handelsmissie en € 2.500 bij beursdeelname.
  • SIB Individuele beursdeelname: 50% van de kosten tot een maximum van € 2.500.
  • SIB Marktentree: 50% van de kosten tot een maximum van € 2.500.
  • SIB Kennis en vaardigheden: 50% van de kosten tot een maximum van € 2.500.
  • SIB Coaching: 50% van de kosten tot een maximum van € 1.000.
  • SIB Alternatieve markten: 80% van de kosten tot een maximum van € 2.500.

  Een aanvrager kan niet binnen 2 jaar 2 keer in aanmerking komen voor subsidie voor dezelfde subsidiabele activiteit in hetzelfde doelland. Hierop geldt een uitzondering voor deelname aan beurzen en handelsmissies. Meer informatie vindt u onder 'Voorwaarden' op de pagina's SIB Collectieve activiteit en SIB Individuele beursdeelname.

  Er geldt een maximum van € 6.500 subsidie per mkb-onderneming per kalenderjaar.

  Hoe werkt het?

  Om een SIB-aanvraag in te dienen:

  1. Bekijkt u eerst welk onderdeel het beste bij uw behoefte past.
  2. Dan gaat u op zoek naar een externe adviseur die u met uw behoefte kan helpen. Twijfelt u nog over een geschikte adviseur? Laat u dan inspireren door de informatie op Internationaalondernemen.nl.
  3. Vindt u een geschikte adviseur? Stuur dan uw subsidieaanvraag in, samen met een offerte en een cv van de adviseur.
  4. Binnen 13 weken na uw inzending weet u of in aanmerking komt voor de subsidie.

  Let op: u mag geen verplichtingen zijn aangegaan vóórdat u een subsidieaanvraag indient. U kunt niet met terugwerkende kracht subsidie aanvragen. Vraag dus eerst de subsidie aan.

  Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)

  Voor de uitvoering van internationale programma's gebruikt RVO het Uitvoeringsbeleid MVO.

  Wilt u als bedrijf financiering of andere steun bij RVO aanvragen om internationaal te ondernemen? Dan moet u laten zien dat u de OESO-richtlijnen accepteert.

  De maatschappelijke risico's zijn niet altijd even duidelijk wanneer u over de grens onderneemt. Met de risicochecker van MVO Nederland ziet u welke MVO-risico's u loopt met uw handelsactiviteiten en wat u kunt doen om die risico’s te beperken. Het invullen van deze risicochecker maakt deel uit van de SIB subsidieaanvraag.

  Atelier Robotiq ging u voor

  Met hulp van de SIB-subsidie lukte het Atelier Robotiq om hun innovatieve lampen naar de designbeurs Salon del Mobile in Milaan te brengen. Oprichter en ontwerper Søren Blomaard: "Dankzij de SIB-subsidie was het voor ons makkelijker en laagdrempeliger om voor het eerst naar de Salone del Mobile toe te gaan. De SIB-subsidie heeft ons zeker geholpen bij de keuze om dat te gaan doen." Lees hoe het bedrijf de subsidie verder gebruikte.

  Wijziging in SIB regeling

  Op 1 april 2022 veranderde SIB van een vouchersysteem naar een subsidie. Als ondernemer krijgt u bij aanvragen na 1 april 2022 dus een subsidie toegekend, mits u aan de voorwaarden voldoet. Maakte u vóór 1 april 2022 gebruik van SIB en heeft u een SIB-voucher? Dan kunt u de voucher nog binnen de geldende termijn overdragen en verzilveren.

  Formulieren overdragen voucher

  Draagt u als intermediair voor een ondernemer een voucher over aan een adviseur, coach of organisator? Vraag dan aan de ondernemer om een Verklaring van Overdracht in te vullen en te ondertekenen. Vervolgens uploadt u deze verklaring.

  Wet- en regelgeving

  Meer weten?

  Heeft u nog vragen over de Support International Business regeling?  Neem dan contact op met onze adviseurs. Zij helpen u graag verder met uw exportambities.

  In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
  Bent u tevreden over deze pagina?