Open voor aanvragen

Subsidie SIB Alternatieve markten

Laatst gecontroleerd op:
27 april 2023
Gepubliceerd op:
1 april 2022

Bent u financieel getroffen door de oorlog in  Oekraïne of de sancties tegen Rusland en de daaruit volgende handelsbeperkingen? De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) biedt de subsidie SIB Alternatieve markten aan. Deze subsidie kunt u onder andere gebruiken als u op zoek wilt gaan naar een vervangende markt.

U kunt deze subsidie inzetten om advies te krijgen van een expert voor de optimalisatie van uw logistieke processen of internationale productie. Ook kunt u hulp krijgen met het organiseren van uw financiën of procesbeheer op afstand. Tenslotte kan een deskundige u ook helpen bij het zoeken naar alternatieve afzetmarkten.

SIB Alternatieve markten is onderdeel van de regeling Support International Business (SIB). Met deze regeling kunt u verschillende activiteiten bij het internationaal zakendoen (deels) financieren.

Voor wie

Mkb-ondernemingen in Nederland met een eigen product of dienst, die financieel zijn getroffen door de oorlog in Oekraïne of de sancties tegen Rusland, kunnen gebruikmaken van deze subsidie.

SIB-subsidie kan worden aangevraagd door bedrijven uit alle sectoren, die ingeschreven staan bij de KVK. Bedrijven zonder rechtspersoonlijkheid, zoals een eenmanszaak, Vennootschap onder firma (vof), Commanditaire vennootschap (cv), en maatschap, komen niet voor SIB in aanmerking. U komt ook niet voor SIB-subsidie in aanmerking wanneer uw onderneming activiteiten uitvoert die op de FMO-uitsluitingslijst staan.

Subsidiebedrag

De subsidie bedraagt 80% van de kosten, tot een maximum van € 2.500.

Voorwaarden

 • U kunt aannemelijk maken dat u financieel bent getroffen door de oorlog in Oekraïne of de sancties tegen Rusland sinds 24 februari 2022.
 • Advies of begeleiding van een expert richt zich op:
  • optimalisatie van de internationale productie, leveranciersketens of logistieke processen;
  • schrijven van een nieuw internationaal marketingplan;
  • organiseren van geldzaken en procesbeheer op afstand;
  • zoeken naar en betreden van alternatieve afzetmarkten.
 • De expert voldoet aan de volgende eisen:
  • heeft minimaal HBO werk- en denkniveau;
  • werkt voor een organisatie met als belangrijkste taak exportadvies;
  • heeft aantoonbaar minimaal 3 jaar ervaring met het uitvoeren van exportactiviteiten;
  • is niet de indiener van de aanvraag;
  • is niet werkzaam bij, werkzaam voor, of op een andere manier verbonden met de indiener van de aanvraag.

Aanvragen

Voor het aanvragen van deze subsidie, doorloopt u de volgende 3 stappen:

 1. Zoek een adviseur die bij uw vraag past. Twijfelt u nog over een geschikte adviseur? Laat u dan inspireren door de informatie op Internationaalondernemen.nl.
 2. Vraag de adviseur om een offerte en een CV. In de offerte staat welke diensten deze persoon gaat leveren en wat die dienstverlening per onderdeel kost.
 3. Offerte ontvangen? Vraag dan binnen 1 maand de subsidie aan.

U moet zelf de SIB-subsidieaanvraag doen, of deze laten doen door een zelfgekozen intermediair. Deze intermediair is op geen enkele manier verbonden met de uitvoerder of organisator van de activiteit. Een SIB-subsidie mag niet worden aangevraagd door dezelfde partij die ook met deze subsidie wordt betaald.

Bijlage meesturen

Bij de aanvraag stuurt u de volgende bijlagen mee:

 • De offerte van de externe adviseur, met een overzicht van de diensten die geleverd worden en de kosten daarvan.
 • CV van de adviseur.

Subsidie aanvragen vanuit Nederland met eHerkenning 2+

Vraagt u de subsidie aan vanuit Nederland? Dan heeft u eHerkenning niveau 2+ nodig. Heeft u deze nog niet? Vraag dan eerst eHerkenning aan. Houd rekening met een paar dagen verwerkingstijd.

Heeft u nog hulp nodig bij het inloggen? Wij helpen u graag verder.

Na uw aanvraag

Wij behandelen de aanvragen in volgorde van binnenkomst. Als datum van ontvangst, geldt de datum waarop u de aanvraag instuurt. U ontvangt binnen 13 weken een beslissing op uw aanvraag.

Is de beslissing positief? Dan betalen wij de subsidie binnen 2 weken aan u uit. De subsidie wordt 21 weken na de toekenningsdatum vastgesteld.

Steekproef

Wij controleren de aanvragen steekproefsgewijs. Valt uw aanvraag in de steekproef, dan vragen wij u om extra informatie aan te leveren. Reageert u niet op tijd op onze vraag, dan kan dit gevolgen hebben voor de vaststelling van uw subsidie. U loopt dan het risico dat u de subsidie plus een boete, moet terugbetalen.

Wijzigingen op tijd doorgeven

Verandert er iets in uw aanvraag nádat subsidie is toegekend? Geef dit dan aan ons door voordat de opgegeven einddatum van uw training of traject verstrijkt. Dit doet u zo:

Bij subsidieaanvraag vanuit Nederland

 1. Ga naar mijn.rvo.nl/sib-alternatieve-markten.
 2. Klik op de knop Beheren en log in.
 3. Ga naar uw zaak en kies de gewenste wijzigingsoptie.

Vergeet niet om uw wijzigingen door te geven. Dit kan anders gevolgen hebben voor de vaststelling van uw subsidie. U loopt dan het risico dat u de subsidie en een boete, moet terugbetalen.

Wet- en regelgeving

Meer weten?

Heeft u nog vragen over de Support International Business regeling?  Neem dan contact op met onze adviseurs, zij helpen u graag verder met uw exportambities.

In opdracht van:
 • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?