Europese aanbestedingen en het EU-herstelfonds

Laatst gecontroleerd op:
25 maart 2024
Gepubliceerd op:
22 november 2021

De Europese Unie lanceerde in 2021 het NextGenerationEU-pakket voor de jaren na de coronacrisis. Dit EU-brede herstelplan van € 807 miljard moet zorgen voor een groener, digitaler en veerkrachtiger Europa. Wij helpen u graag met uitleg over wat dit pakket inhoudt en hoe u de kansen ervan kunt verzilveren via openbare aanbestedingen.

Wat is NextGenerationEU?

NextGenerationEU is een (tijdelijk) Europees fonds om de negatieve sociale, maatschappelijke en economische gevolgen van de coronacrisis te compenseren. Het fonds gaat naar:

  • Subsidies
  • Leningen 
  • Andere Europese steunprogramma's

Lidstaten van de Europese Unie kunnen bij de Europese Commissie een aanvraag indienen voor ondersteuning uit NextGenerationEU. Deze aanvragen moeten voldoen aan bepaalde voorwaarden: 

De Europese Commissie beoordeelt de aanvragen. Voldoet een aanvraag aan de voorwaarden? Dan kan een lidstaat geld krijgen uit NextGenerationEU. De leningen moeten worden terugbetaald maar de subsidies zijn giften. De bedragen worden bepaald op basis van de inwonersaantallen en de mate waarin een economie geraakt is door de coronapandemie.

Hoe krijg ik steun uit het NextGenerationEU-pakket?

Om in aanmerking te komen voor ondersteuning uit het NextGenerationEU-pakket, moesten de EU-lidstaten een nationaal herstelplan indienen.

In deze herstelplannen geven de landen aan op welke sectoren ze hun projecten gaan richten. Een deel van de projecten gaat via openbare aanbestedingen (tenders).

NextGenerationEU-tender

Ondernemers uit de hele Europese Unie kunnen zich inschrijven op een NextGenerationEU-tender. Zo kunt u zich als Nederlandse ondernemer ook inschrijven op een openbare aanbesteding in bijvoorbeeld Duitsland, België, Finland of Slowakije.

Hoe kan ik reageren op een tender uit het NextGenerationEU-pakket?

U kunt reageren op NextGenerationEU-tenders in alle EU-landen. Informatie over deze aanbestedingen vindt u op de tenderpagina's van de individuele EU-lidstaten. Op de website van de Europese Commissie vindt u een overzicht van de aanbestedingsorganisaties van alle EU-landen. Bij die organisaties vindt u naast tenders ook informatie over de aanbestedingsprocedures in dat land. Soms is de informatie over een tender niet beschikbaar in het Nederlands of Engels. 

Denk wel goed na als u wilt inschrijven op een aanbesteding: openbare aanbestedingen kosten vaak tijd en zijn soms ingewikkeld. Het inschrijven op een aanbesteding is niet voor iedere onderneming even interessant. Tegelijk gaat het bij (Europese) tenders wel vaak om projecten die uw bedrijf veel omzet kunnen opleveren.

Twijfelt u of u mee moet doen aan een aanbesteding? Onze adviseurs sparren hierover graag met u. Neem contact op voor gratis advies.

Kan RVO mij helpen bij het reageren op deze tenders?

Bij de inschrijving op een tender kan RVO u helaas niet helpen. We kunnen wel met u sparren over uw kansen bij een bepaalde tender. We kunnen aangeven waar u aan moet denken als u besluit om te reageren op een tender. Ook kunnen we verwijzen naar organisaties die hier meer over weten.

Waar vind ik meer informatie over een bepaalde NextGenerationEU-tender waar ik interesse in heb?

Heeft u specifieke interesse in een project maar weet u niet zeker of u aan de voorwaarden voldoet? Informeer dan bij de diplomatieke post van de betreffende lidstaat. Wat de ambassade voor u als ondernemer kan betekenen, vindt u via ons landenoverzicht. Klik op een land en vervolgens op 'Hulp van de ambassade'.

Lees meer op onze pagina over Europese wetgeving. Naast informatie over het starten of uitbreiden van een bedrijf, vindt u daar ook meer uitleg over Europese aanbestedingsregels. 

Veelgestelde vragen over Europese aanbestedingen

Vragen over Europese tenders?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

Bent u tevreden over deze pagina?