Exportregels Oekraïne

Gepubliceerd op:
16 mei 2013
Laatst gecontroleerd op:
28 maart 2022

U heeft uw kansen onderzocht en wilt uw product naar Oekraïne exporteren. Wat moet u allemaal regelen? Deze pagina helpt uw product op weg naar de Oekraïense markt.

Deze informatie is met zorg samengesteld, maar gaat niet in op de impact van de oorlog in Oekraïne. De Russische inval in Oekraïne heeft invloed op het zakendoen in Rusland en Oekraïne. Via het Sanctieloket vindt u alle informatie.

Om uw product te exporteren, moet u rekening houden met een aantal zaken. Zo moet uw product voldoen aan bepaalde Oekraïense eisen en moet u de juiste formaliteiten regelen in Nederland en in Oekraïne. Deze pagina wijst u de weg naar de juiste informatie over deze onderwerpen.

Let op: hieronder is grofweg opgesomd waaraan u moet denken bij de export van goederen. Regels veranderen vaak. Laat u daarom altijd goed informeren. Heeft u vragen? Neem dan contact op voor een gesprek met een van onze regio-adviseurs. Samen met het Nederlands netwerk van ambassades en consulaten in Oekraïne helpen we u om van uw export naar Oekraïne een succes te maken.

Access2Markets: de bron over exportregels

Het portaal Access2Markets van de Europese Commissie is dé bron voor informatie als u wilt exporteren naar landen buiten de EU. Denk daarbij aan:

  • producteisen;
  • registratie van de exportproducten;
  • benodigde exportdocumenten;
  • vergunningen;
  • invoerrechten.

Heeft u niet eerder met Access2Markets gewerkt? Gebruik dan ons stappenplan op de pagina Exporteren buiten de EU: Access2Markets Portal.

Komt u er toch niet uit of heeft u andere vragen over de export naar Oekraïne? Neem dan contact op voor een afspraak met een van onze regio-adviseurs. Zij helpen u graag verder.

Handelsrelatie EU - Oekraïne

De EU heeft sinds 2016 een handelsakkoord met Oekraïne. In de 'Deep and Comprehensive Free Trade Agreement' (DCFTA) zijn onder andere afspraken gemaakt over overheidsaanbestedingen en afschaffing van invoerrechten. Wil u weten of uw product in aanmerking komt voor lagere invoerrechten? Voer dan in Access2Markets uw HS-goederencode in. Zo vindt u de specifieke regels voor uw product.

Meer weten over DCFTA? Hier vindt u meer uitleg:

Handelsbelemmeringen

Wilt u weten welke belemmeringen u kunt tegenkomen bij het zakendoen in Oekraïne? Bekijk dan het overzicht van gemelde handelsbelemmeringen in Oekraïne van de Europese Commissie.

Verder lezen? Onze pagina Handelsakkoorden en handelsbelemmeringen biedt uitgebreide informatie.

Voldoen aan Oekraïense product- en verpakkingseisen

Voordat u uw producten naar Oekraïne laat vervoeren, moet u ervoor zorgen dat uw producten aan alle verplichtingen voldoen. Dit kunnen zowel eisen aan uw product zelf zijn, als eisen aan de verpakking en etikettering van uw product. Voldoen uw producten niet aan de in Oekraïne geldende eisen? Dan mogen zij daar niet op de markt worden gebracht.

Lees meer over de belangrijkste eisen voor producten en verpakkingen in Oekraïne op onze pagina over Producteisen in Oekraïne.

Uw producten exporteren naar Oekraïne

De uitvoeraangifte

Als u uw producten gaat exporteren buiten de Europese Unie, moet u aangifte doen bij de Nederlandse douane. Deze aangifte geldt voor alle goederen die in Europa zijn gemaakt (of op de gemeenschappelijke Europese markt zijn gebracht) en die de gemeenschappelijke markt verlaten. Dit heet de 'uitvoeraangifte' of exportaangifte (EX-A).

Lees verder op de website van de Douane hoe u de uitvoeraangifte doet.

Levering en Incoterms: het logistieke proces

Om de goederen daadwerkelijk bij uw klant te krijgen, moet u het logistieke proces regelen. Hierbij kunt u de internationaal bekende Incoterms gebruiken. Dat zijn afspraken over het transport, de verzekering en de plaats van aflevering van de goederen.

Bekijk de informatie over Incoterms (KVK.nl) en het eventueel uitbesteden van logistiek (evofenedex.nl).

Exportdocumenten in Nederland

U moet ook uw exportdocumenten goed regelen. Veel exportdocumenten zijn niet verplicht, wel sterk aan te raden. Het kan ook zijn dat uw klant erom vraagt. Welke documenten u nodig heeft, ligt aan uw situatie en het soort producten dat u levert.

Certificaat van oorsprong

Voor sommige exportproducten is het belangrijk waar zij vandaan komen. Bijvoorbeeld omdat het land waarnaar u exporteert de invoer van producten uit bepaalde landen beperkt, blokkeert of juist stimuleert. Met een certificaat van oorsprong kunt u bewijzen uit welk land uw product komt. Wilt u hierover meer weten, of wilt u een certificaat van oorsprong aanvragen? Kijk dan op de pagina van de KVK over het certificaat van oorsprong. Neem contact op met de KVK via telefoon of chat.

ATA-carnet bij tijdelijke invoer

Voert u tijdelijk monsters, tentoonstellingsmateriaal of foto, video- of filmmateriaal in? Bij tijdelijke invoer van goederen kunt u een ATA-carnet gebruiken. Met dit internationale douanedocument heeft u minder kosten en zijn de douaneprocedures eenvoudiger. U kunt een ATA-carnet aanvragen bij de KVK. Waarvoor u het ATA-carnet precies kunt gebruiken, verschilt van land tot land.

Andere exportdocumenten

Kijk op de website van ondernemersvereniging evofenedex voor een overzicht van de meest voorkomende exportdocumenten.

Exportdocumenten in Oekraïne

Documenten voor inklaring

Zijn uw goederen bij de Oekraïense douane aangekomen? Zorg dat de documentatie voor inklaring alvast klaarstaat. Het portaal Access2Markets licht toe wat u moet regelen. Vul uw HS-code en land in en kijk in het hoofdstuk 'Procedures and Regulations'. Denk onder andere aan:

  • Een handelsfactuur.
  • Documenten die de waarde van de goederen bevestigen.
  • Het betreffende vrachtdocument (een Bill of Lading bij scheepvaart en een Air Waybill in het geval van luchtvracht).
  • Bewijs van registratie bij de Oekraïense douane ('Foreign Trade Registration Card').

Foreign Trade Registration Card

Als u voor de eerste keer een douaneaangifte doet in Oekraïne, heeft u de zogenaamde 'Foreign Trade Registration Card' nodig. Dit bewijs laat zien dat u geregistreerd bent bij de Oekraïense douane. U moet het document in het Oekraïens invullen. Dit kan eventueel digitaal via het digitale loket van de Oekraïense Fiscale Staatsdienst.

Meer lezen over hoe u dit bewijs aanvraagt? Lees dan de uitgebreide informatie in Access2Markets. Vul eerst uw HS-code en land in. Kijk dan in het hoofdstuk 'Procedures and formalities' bij 'Overview' onder 'Registration'.

Productspecifieke documenten

Afhankelijk van uw product moet u mogelijk bepaalde certificaten, licenties en vergunningen regelen voor de douane-inspectie. Op de pagina Producteisen in Oekraïne leest u meer over certificaten die nodig zijn in Oekraïne.

Strategische goederen en diensten

Maakt u strategische goederen of levert u strategische diensten? Deze goederen en diensten zijn zowel militair als civiel te gebruiken. Voor export van deze goederen en diensten moet u daarom meestal een vergunning aanvragen of melding doen. Weet u niet zeker of u deze goederen of diensten mag exporteren naar Oekraïne? Neem dan contact op met de Centrale Dienst voor In- en Uitvoer (CDIU) van de Douane. De medewerkers van deze dienst kunnen u verder helpen.

Tot slot: wat mag u niet invoeren?

Oekraïne heeft een aantal goederen die u niet mag invoeren. U vindt een omschrijving van deze goederen in artikel 17 van 'The Law of Ukraine on Foreign Economic Activity' op de website van de World Trade Organisation.

U kunt ook kijken in Access2Markets. Vul eerst uw HS-code en land in. Kijk dan in het hoofdstuk 'Procedures and formalities' bij 'Overview' onder 'Prohibited Imports'. Hier staat welke goederen u niet naar Oekraïne mag exporteren.

Meer informatie

Kijk op de website van de Oekraïense douane voor meer informatie over exportregels in Oekraïne (grotendeels in de Oekraïense taal). U vindt hier ook het douanewetboek (de 'Customs Code').

Komt u er niet uit? Voor vragen over exportregels in Oekraïne kunt u ook contact opnemen voor een afspraak met een van onze regio-adviseurs. Zij denken graag met u mee en helpen u de juiste informatie te vinden.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?