Exportregels Oekraïne

Gepubliceerd op:
16 mei 2013
Laatst gecontroleerd op:
23 mei 2023

U heeft uw mogelijkheden onderzocht en wilt uw product naar Oekraïne exporteren. Wat moet u allemaal regelen? Deze informatie helpt uw product op weg naar de Oekraïense markt.

Hieronder vindt u de belangrijkste zaken waar u als ondernemer mee te maken krijgt bij export naar Oekraïne. Uw product moet voldoen aan bepaalde Oekraïense eisen en u moet de juiste formaliteiten regelen in Nederland en in Oekraïne. Dit kunt u zelf doen, of het laten doen door een externe partij. Deze pagina wijst u de weg.

Invloed oorlog op uw douanezaken

Door de oorlog is er veel aangepast op het gebied van valuta, belastingen en douaneregels in Oekraïne. Ook nu verandert er nog veel. Dit kan invloed hebben op uw douanezaken. Zo zijn bepaalde goederen vrijgesteld van invoerrechten. Sommige procedures om goederen aan te geven zijn versimpeld. Controleer daarom altijd de meest recente regels. Voor hulp hierbij neemt u contact op met onze adviseurs.

De Oekraïense douane legt meer uit over douanezaken onder de staat van beleg (Oekraïens) op haar website.

Oekraïense product- en verpakkingseisen

Voordat u uw producten naar Oekraïne laat vervoeren, moet u ervoor zorgen dat ze aan alle verplichtingen voldoen. Dit kunnen zowel eisen aan uw product zelf zijn, als eisen aan de verpakking en etikettering van uw product. Voldoen uw producten niet aan de in Oekraïne geldende eisen? Dan mogen zij daar niet op de markt worden gebracht.

Daarnaast hebben producten te maken met de nationale normen (ook wel standaarden) die gelden in Oekraïne. Deze productnormen zijn vaak online te raadplegen.

 • Gebruik de Trade Assistant van Access2Markets: vul eerst uw HS-code en landen in. Kijk dan in het hoofdstuk 'Procedures en formaliteiten' bij 'Overzicht' onder het kopje 'Packaging, Marking and Labelling Requirements'.
 • Via de keuzehulp van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit ontdekt u welke certificaten vereist zijn in Oekraïne bij import van planten, groenten, fruit en plantaardige producten.
 • Exporteert u dieren, dierlijke producten of diervoeder? Bekijk dan de exportassistent van NVWA.
 • Bekijk in het overzicht van Nederlandse instanties wie bepaalde export- en keuringscertificaten afgeeft.
 • Vind informatie over productnormen en -standaarden in Oekraïne in Access2Markets: vul eerst uw HS-code en landen in. Kijk dan in het hoofdstuk 'Procedures en formaliteiten' bij 'Overzicht' onder het kopje 'Standardisation'.

Uw producten exporteren naar Oekraïne

Uitvoeraangifte

Als u uw producten gaat exporteren buiten de Europese Unie, moet u aangifte doen bij de Nederlandse douane. Deze aangifte geldt voor alle goederen die in Europa zijn gemaakt (of op de gemeenschappelijke Europese markt zijn gebracht) en die de gemeenschappelijke markt verlaten. Dit heet de 'uitvoeraangifte' of exportaangifte (EX-A).

Kijk op de website van de Douane hoe u de uitvoeraangifte doet.

Levering en Incoterms: het logistieke proces

Om de goederen daadwerkelijk bij uw klant te krijgen, moet u het logistieke proces regelen. Hierbij kunt u de internationaal bekende Incoterms gebruiken. Dat zijn afspraken over het transport, de verzekering en de plaats van aflevering van de goederen. Bekijk informatie over Incoterms en het eventueel uitbesteden van logistiek (evofenedex).

Gebruik Access2Markets: dé bron over exportregels

De online portal Access2Markets van de Europese Commissie is dé bron voor informatie als u wilt exporteren naar landen buiten de EU. Denk daarbij aan:

 • invoerrechten
 • producteisen
 • exportproducten registreren
 • exportdocumenten
 • vergunningen

Heeft u niet eerder met Access2Markets gewerkt? Gebruik dan ons stappenplan Exporteren buiten de EU: Access2Markets.

Exportdocumenten in Nederland

U moet ook uw exportdocumenten goed regelen. Veel exportdocumenten zijn niet verplicht, wel sterk aan te raden. Het kan ook zijn dat uw klant erom vraagt. Welke documenten u nodig heeft, ligt aan uw situatie en het soort producten dat u levert.

Certificaat van oorsprong

Voor sommige exportproducten is het belangrijk waar zij vandaan komen. Bijvoorbeeld omdat het land waarnaar u exporteert de invoer van producten uit bepaalde landen beperkt, blokkeert of juist stimuleert. Met een certificaat van oorsprong bewijst u uit welk land uw product komt.

Meer weten over het certificaat van oorsprong, of wilt u er een aanvragen? Bekijk de informatie van de KVK.

ATA-carnet bij tijdelijke invoer

Voert u tijdelijk monsters, tentoonstellingsmateriaal of foto, video- of filmmateriaal in? Bij tijdelijke invoer van goederen kunt u een ATA-carnet gebruiken. Met dit internationale douanedocument heeft u minder kosten en zijn de douaneprocedures eenvoudiger. Waarvoor u het ATA-carnet precies kunt gebruiken, verschilt van land tot land.

Lees hoe u een ATA-carnet aanvraagt bij de KVK.

Andere exportdocumenten

Bekijk het overzicht van de meest voorkomende exportdocumenten op de website van ondernemersvereniging evofenedex.

Exportdocumenten in Oekraïne

Documenten voor inklaring

Zijn uw goederen bij de Oekraïense douane aangekomen? Zorg dat de documentatie voor inklaring alvast klaarstaat. Het portaal Access2Markets licht toe wat u moet regelen. Vul uw HS-code en land in en kijk in het hoofdstuk 'Procedures and formalities'. Denk onder andere aan:

 • Een handelsfactuur.
 • Documenten die de waarde van de goederen bevestigen.
 • Het betreffende vrachtdocument (bijvoorbeeld een Bill of Lading bij scheepvaart of een Air Waybill bij luchtvracht).
 • Bewijs van registratie bij de Oekraïense douane ('Foreign Trade Registration Card').

Foreign Trade Registration Card

Als u voor de eerste keer een douaneaangifte doet in Oekraïne, heeft u de zogenaamde 'Foreign Trade Registration Card' nodig. Dit bewijs laat zien dat u geregistreerd bent bij de Oekraïense douane. U moet het document in het Oekraïens invullen. Dit kan eventueel digitaal via het digitale loket van de Oekraïense belastingdienst.

Meer lezen over hoe u dit bewijs aanvraagt? Lees de uitgebreide informatie in Access2Markets. Vul eerst uw HS-code en land in. Kijk dan in het hoofdstuk 'Procedures and formalities' bij 'Overview' onder 'Registration'.

Productspecifieke documenten

Afhankelijk van uw product moet u mogelijk bepaalde certificaten, licenties en vergunningen regelen voor de douane-inspectie. Op de pagina Producteisen in Oekraïne leest u meer over certificaten die nodig zijn in Oekraïne.

DCFTA: handelsakkoord Oekraïne en EU

De EU heeft sinds 2016 een handelsakkoord met Oekraïne. In de 'Deep and Comprehensive Free Trade Agreement' (DCFTA) zijn onder andere afspraken gemaakt over overheidsaanbestedingen en afschaffing van invoerrechten. Wilt u weten of uw product in aanmerking komt voor lagere invoerrechten? Voer dan in Access2Markets uw HS-goederencode in. Zo vindt u de specifieke regels voor uw product.

Meer weten?

Tip: In 5 stappen DCFTA toepassen op uw handel? Bekijk onze informatie over handelsakkoorden en handelsbelemmeringen.

Tot slot: wat mag u niet exporteren?

Een aantal goederen mag u niet naar Oekraïne exporteren, omdat er een Oekraïens importverbod geldt. Om welke goederen het gaat, leest u in Access2Markets. Vul eerst uw HS-code en landen in. Kijk dan in:

 • het hoofdstuk 'Handelsbelemmeringen': hier ziet u of er importverboden of andere handelsbarrières voor uw specifieke product gelden;
 • het hoofdstuk 'Procedures and formalities', bij 'Overview' onder 'Prohibited Imports': hier leest u welk soort goederen u niet naar Oekraïne mag exporteren.

De officiële tekst die beschrijft welke goederen u niet mag exporteren, is artikel 17 van de 'Law of Ukraine on Foreign Economic Activity (pdf)' (wto.org).

Meer weten?

Kijk op de website van de Oekraïense douane voor meer informatie over exportregels in Oekraïne (grotendeels in de Oekraïense taal). U vindt hier ook het douanewetboek (de 'Customs Code') en informatie over douaneafhandeling onder de huidige staat van beleg.

Vragen over exportregels in Oekraïne?

Onze adviseurs denken graag met u mee.

In opdracht van:
 • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?