Do's-and-don'ts in Pakistan

Gepubliceerd op:
22 februari 2021
Laatst gecontroleerd op:
17 augustus 2023

Bij het zakendoen in Pakistan moet u rekening houden met de lokale cultuur en gebruiken. Verdiep u in deze do's-and-don'ts, tips en tricks. De ambassade in Islamabad draagt bij aan deze pagina.

Tips voor de zakencultuur in Pakistan

Spreek Engels

Veel Pakistaanse zakenmensen spreken goed Engels. Vermijd direct oogcontact tijdens onderhandelingen en schrik niet als een counterpart zijn emoties toont. Pakistani praten vaak luid, wat niet betekent dat ze boos zijn of hun autoriteit willen doen gelden.

Houd rekening met hiërarchie

Pakistan heeft een hiërarchische maatschappij. De omgangsvormen zijn strikt en formeel. Handen schudden is in de zakelijke omgang gebruikelijk. Mannen geven vrouwen geen hand, tenzij zij daarvoor het initiatief neemt. Spreek iemand aan met zijn titel en achternaam.

Bouw een persoonlijke band op

 

Een persoonlijke band opbouwen met een zakenpartner is belangrijk. Neem de tijd voor de kennismaking. Informeer naar de gezondheid en het persoonlijke leven van de zakenpartner. Vraag nooit naar diens vrouw of dochters.

Kleed u niet informeel

Conservatieve kleding is gepast. Zwarte of donkerblauwe pakken zijn acceptabel, ook voor vrouwen. Het is voor vrouwen ongepast om strakke kleding, korte rokken of mouwloze jurken en blouses te dragen.

Geef geen alcohol cadeau

Maak afspraken schriftelijk, 3 of 4 weken van tevoren. Plan die afspraken rond het middaguur. Bij de eerste ontmoeting worden geen cadeaus gegeven. Wel als u bent uitgenodigd bij de zakenpartner thuis. Neem dan gebak, chocola of bloemen mee. Nooit alcoholische dranken.

Verwacht niet direct een deal

Besluitvorming gaat meestal traag. Probeer niet de onderhandelingen te versnellen, dat werkt averechts. Deadlines zijn flexibel in Pakistan. Houd daar rekening mee door bijvoorbeeld in de onderhandelingen de deadline een paar weken eerder in te plannen.

Vragen over ondernemen in Pakistan?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?