Do's and don'ts in Portugal

Gepubliceerd op:
25 februari 2021

Wilt u weten hoe de zakencultuur is in Portugal? Deze praktische do's-and-don'ts wijzen u de weg in de zakelijke etiquette van Portugal. De Nederlandse ambassade in Athene draagt bij aan deze pagina.

Onze informatie is met zorg samengesteld, maar houdt nog geen rekening met de volledige impact van de coronacrisis. Wanneer we meer informatie hebben, passen wij de tekst aan. Heeft u vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op.

Tips voor zakelijke omgangsvormen in Portugal

Tips voor zakelijke omgangsvormen in Portugal

Spreek Engels

De officiële taal in Portugal is Portugees. Steeds meer Portugezen spreken ook goed Engels. Gebruik in het Portugees niet Senhor of Senhora bij mensen met een academische titel.

Maak gebruik van lunch

De lunch is een belangrijk moment in Portugal. Een zakenrelatie zal een uitnodiging voor een lunch graag accepteren. Dit kan een goed moment zijn voor de presentatie van een product.

Geef gerust een geschenk

Geef gerust een relatiegeschenk, al zijn relatiegeschenken niet echt belangrijk in Portugal. Een zakelijk cadeau wordt onmiddellijk geopend om de gever meteen te bedanken.

Ga niet voorbij aan hiërarchie

Senioriteit is belangrijk in het Portugese zakenleven. Zoek goed uit wat de positie is van de Portugese zakenpartner en of hij beslissingsbevoegdheid heeft. Een gezaghebbende heeft grote invloed op de besluitvorming.

Ga niet te snel van start

Zaken worden gedaan op basis van vertrouwen. Neem de tijd om elkaar te leren kennen. Het opstarten van een project gaat langzaam. Hou rekening met bureaucratie, paperassen en lange betalingstermijnen. Ook het justitiële systeem is traag.

Wees niet te informeel

In het algemeen kleden Portugezen zich tijdens het zakendoen conservatiever dan Nederlanders. Gebruik pas voornamen na een uitnodiging om dit te doen. Het is gebruikelijk om mensen de hand te schudden, zeker wanneer de banden nog niet nauw zijn.

Vragen over ondernemen in Portugal?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?