Exportregels Rusland: invoerverplichtingen

Gepubliceerd op:
25 januari 2019
Laatst gecontroleerd op:
8 maart 2022

Om uw product op de markt te brengen in Rusland moet u een aantal dingen regelen. Waar moet u op letten? En bij welke Russische instanties moet u zijn? Op deze pagina helpen we u een antwoord te vinden op uw vragen.

Onze informatie is met zorg samengesteld, maar houdt nog geen rekening met de impact van de oorlog in Oekraïne. De Russische inval in Oekraïne heeft invloed op het zakendoen in Rusland en Oekraïne. Vind alle informatie op de overzichtspagina Oekraïne/Rusland.

We verwijzen in dit document vaak naar Access2Markets. Bent u hier nog niet mee bekend? Onze pagina over Access2Markets helpt u deze waardevolle databank via een stappenplan goed te gebruiken.

Hieronder vindt u de belangrijkste zaken waar u als ondernemer mee te maken krijgt bij export naar Rusland. Op de pagina Exportregels Rusland: wat regelt u in Nederland? vindt u wat u moet regelen in Nederland of bij Nederlandse instanties.

Invoerverplichtingen online regelen

In Rusland is het mogelijk om verschillende invoerverplichtingen online te regelen. Zo kunt u de invoeraangifte en de invoerwaarde via het internet versturen met het Russische informatiesysteem ED-2. Het portaal Access2Markets legt uit hoe u zich als gebruiker voor dit systeem registreert. Via ED-2 kunt u documenten zoals de factuur en de Bill of Lading via speciale XML-formulieren digitaal toevoegen.

Documenten: welke heeft u nodig in Rusland?

Als u producten importeert in Rusland heeft u verschillende documenten nodig. Sommige regelt u bij Russische instanties. Andere regelt u al van tevoren in Nederland, maar heeft u pas in Rusland nodig. Hieronder een overzicht van enkele belangrijke documenten. Lees voor extra tips en informatie ook Hoe ga je om met de Russische douane? op de website van evofenedex.

Documenten voor aankomst regelen

De vervoerder die uw producten naar Rusland brengt, moet ten minste 2 uur voor aankomst zijn vracht melden bij de Russische douane. Deze melding moet informatie bevatten over onder meer de betrokken partijen (zoals de afzender, geadresseerde, aangever en expediteur), het vervoermiddel en de lading. In Access2Markets leest u meer over deze 'Advanced Notification of Arrival'.

Voor vrachtvervoer per vliegtuig of vaartuig geldt dat de vervoerder bij aankomst een manifest moet inleveren bij het betreffende douanekantoor van binnenkomst. In dit manifest staat onder meer informatie over de lading en het vervoermiddel.

Documenten voor inklaring

Voor het inklaren van uw goederen vraagt de Russische douane bij de invoeraangifte om aanvullende documenten. Deze moeten elektronisch aangeleverd worden. Access2Markets heeft een lijst met mogelijke documenten die u moet bijvoegen. Vul eerst uw HS-code en land in. Kijk dan in het hoofdstuk 'Procedures and formalities' bij 'Overview' onder de kop 'Additional documentation'.

Hier vindt u ook informatie over de uitvoeraangifte. De Russische douane vraagt soms om deze 'Customs Export Declaration' om de waarde van goederen te bepalen. Er is echter geen wettelijke verplichting om dit document in te dienen.

Productspecifieke documenten

Nadat uw goederen de Russische grens over zijn gegaan, moet de importeur het douanekantoor van binnenkomst informeren over de te importeren goederen. De lading zal gecontroleerd worden op verboden goederen.

Afhankelijk van uw product moet u mogelijk bepaalde certificaten, licenties en vergunningen regelen voor deze inspectie. Op de pagina Eisen aan uw product in Rusland leest u welke certificaten u bij welke instantie kunt regelen.

EAEU: 1 douane-unie voor 5 landen

Rusland vormt samen met Armenië, Kirgizië, Kazachstan en Wit-Rusland de Euraziatische Economische Unie (EAEU). Binnen deze douane-unie zijn de meeste invoerrechten en economische beperkingen tussen de landen weggenomen. Net als in de Europese Unie is er in de EAEU vrij verkeer van goederen.

In de praktijk betekent dit bijvoorbeeld dat als uw product aan alle Russische eisen voldoet, het ook aan de eisen in de andere EAEU-landen voldoet. Maar ook regels over welke goederen verboden zijn of beperkt geïmporteerd mogen worden, gelden vaak voor de hele douane-unie. Houdt hier rekening mee bij uw exportplannen.

In de EAEU kunnen goederen alleen worden ingeklaard in het land waar de aangever woont. De invoeraangifte moet worden ingediend door de eigenaar van de goederen (als hij inwoner is van de EAEU) of door de aangewezen douane-expediteur of ander dienstverlenend bedrijf.

Meer informatie

Op zoek naar meer specifieke productinformatie over Rusland? Het portaal Access2Markets is dé bron voor informatie over Russische importregels, invoertarieven en producteisen. Hier vindt u altijd de meest actuele informatie.

Als u nog niet eerder met Access2Markets hebt gewerkt, kan ons stappenplan u op weg helpen.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?