Exportregels Saoedi-Arabië

Gepubliceerd op:
23 oktober 2017
Laatst gecontroleerd op:
22 juli 2020

U heeft uw kansen onderzocht en nu wilt u uw product naar Saoedi-Arabië exporteren. Wat moet u allemaal regelen? Deze pagina helpt uw product op weg naar de Saoedische markt.

Let op: hieronder is slechts grofweg opgesomd waaraan men moet denken bij de export van goederen. Bovendien veranderen regels vaak. Laat u daarom altijd goed informeren. Heeft u vragen? Neem dan contact op voor een gesprek met een van onze regio-experts. Samen met het Nederlands netwerk van ambassades en consulaten in Saoedi-Arabië helpen we u om van uw export naar Saoedi-Arabië een succes te maken.

Access2Markets: de bron over exportregels

Exporteren naar landen buiten de EU

De Access2Markets portal van de Europese Commissie is dé bron voor informatie als u wilt exporteren naar landen buiten de EU. Denk daarbij aan:

 • producteisen;
 • registratie van de exportproducten;
 • benodigde exportdocumenten;
 • vergunningen;
 • invoerrechten.

Heeft u niet eerder met de Access2Markets portal gewerkt? Gebruik dan ons stappenplan op de pagina Exporteren buiten de EU: de Access2Markets portal.

Invoerrechten voor uw product?

Wilt u graag weten of er invoerrechten gelden voor uw product? Bekijk dan de informatie over tarieven op de Access2Markets portal. Vul eerst de HS-code en het land in.

Komt u er toch niet uit of heeft u andere vragen over de export naar Saoedi-Arabië? Neem dan contact op voor een afspraak met een van onze regio-experts. Zij helpen u graag verder.

Handelsrelatie EU - Soedi-Arabië

Ook al heeft u uw handel goed georganiseerd, economische ontwikkelingen kunnen hier invloed op hebben. Zo kunnen nieuwe handelsverdragen voordelig zijn voor u. Aan de andere kant kunt u ook handelsbarrières of andere maatregelen tegenkomen tijdens het exporteren.

Kijk op de website van de Europese Commissie voor meer informatie over de handel met de Golfregio. Lees meer over handelsakkoorden en handelsbelemmeringen.

Saoedische product- en verpakkingseisen: voldoe aan de verplichtingen

Voordat u uw producten naar Saoedi-Arabische laat vervoeren, moet u ervoor zorgen dat uw producten aan alle verplichtingen voldoen. Dit kunnen zowel eisen aan uw product zelf zijn, als eisen aan de verpakking en etikettering van uw product.

Voldoen uw producten niet aan de in Saoedische geldende eisen? Dan mogen zij daar niet op de markt gebracht worden.

Op de pagina Producteisen in Saoedi-Arabië leest u meer over de belangrijkste eisen voor producten en verpakkingen in de Saoedi-Arabië.

Uw producten exporteren naar Soedi-Arabië

De uitvoeraangifte

Gaat u producten exporteren buiten de Europese Unie? Dan moet u aangifte doen bij de Nederlandse douane. Deze aangifte geldt voor alle goederen die in Europa zijn gemaakt (of op de gemeenschappelijke Europese markt zijn gebracht) en die de gemeenschappelijke markt verlaten. Dit heet de 'uitvoeraangifte' of exportaangifte (EX-A).

Kijk verder op de website van de Douane hoe u de uitvoeraangifte doet.

Levering en Incoterms: het logistieke proces

Om de goederen daadwerkelijk bij uw klant te krijgen, moet u het logistieke proces regelen. Hierbij kunt u de internationaal bekende Incoterms gebruiken. Dat zijn afspraken over het transport, de verzekering en de plaats van aflevering van de goederen.

Bekijk de informatie over Incoterms en het eventueel uitbesteden van logistiek.

Exportdocumenten in Nederland

Naast de eisen aan uw product, de uitvoeraangifte en het logistieke proces, moet u ook de exportdocumenten goed regelen. Veel exportdocumenten zijn niet verplicht, wel sterk aan te raden. Het kan ook zijn dat uw klant erom vraagt. De documenten die u nodig heeft, hangen vaak af van uw situatie en het soort producten dat u levert.

Certificaat van oorsprong

Voor sommige exportproducten maakt het uit waar zij vandaan komen. Bijvoorbeeld omdat het land waarnaar u exporteert de invoer van producten uit bepaalde landen beperkt, blokkeert of juist stimuleert. Met een certificaat van oorsprong kunt u aantonen uit welk land uw product komt. Meer weten over certificaat van oorsprong of wilt u er één aanvragen? Kijk dan op de pagina van de KVK over het certificaat van oorsprong. Neem contact op met de Kamer van Koophandel via telefoon of chat.

Geen ATA-carnet bij tijdelijke invoer

Wilt u producten tijdelijk invoeren in Saoedi-Arabië, zoals monsters, tentoonstellingsmateriaal of foto, video- of filmmateriaal? Dan moet u aan een aantal regels voldoen. Saoedi-Arabië is (nog) niet aangesloten bij de ATA-conventie.

De Access2Markets portal heeft meer informatie over tijdelijke import (onder het kopje ‘Customs procedures and regulations’). Vul eerst de HS-code in.

Andere exportdocumenten

Kijk op de website van ondernemersvereniging evofenedex voor een overzicht van de meest voorkomende exportdocumenten.

Exportdocumenten in Saoedi-Arabië

Documenten voor inklaring

Zijn uw goederen bij de Saoedische douane aangekomen? Zorg dat de documentatie voor inklaring alvast klaarstaat. De Access2Markets portal licht toe wat u moet regelen in het hoofdstuk 'Customs Procedures and Regulations' (vul eerst de HS-code en het land in). Denk onder andere aan:

 • een handelsfactuur;
 • een paklijst;
 • een vrachtdocument (een Bill of Lading bij scheepvaart en een Air Waybill in het geval van luchtvracht);
 • een leveringsbon;
 • een verzekeringscertificaat.

Productspecifieke documenten

Afhankelijk van uw product moet u mogelijk bepaalde certificaten, licenties en vergunningen regelen voor de douane-inspectie. Op de pagina Producteisen in Saoedi-Arabië leest u meer over certificaten die nodig zijn in Saoedi-Arabië.

Tot slot: wat mag u niet invoeren?

Diverse producten zijn verboden om in te voeren in Saoedi-Arabië, van kerstbomen tot onderdelen van gebruikte auto's. Ook is het verboden om goederen uit Israël te importeren. De douane van Saudi-Arabië heeft regelgeving over invoerverboden.

Ook kunt u kijken in de Access2Markets portal. Onder het hoofdstuk 'Import Prohibitions' vindt u toegelicht welke goederen u niet naar Saoedi-Arabië mag exporteren. Vul eerst de HS-code en het land in.

Meer informatie

In opdracht van:
 • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?