Exportregels Saoedi-Arabië

Laatst gecontroleerd op:
3 juli 2023
Gepubliceerd op:
23 oktober 2017

U heeft uw kansen onderzocht en nu wilt u uw product naar Saoedi-Arabië exporteren. Wat moet u allemaal regelen? Deze pagina helpt uw product op weg naar de Saoedische markt.

Product- en verpakkingseisen in Saoedi-Arabië

Voordat u uw producten naar Saoedi-Arabië vervoert, moet u ervoor zorgen dat uw producten aan alle verplichtingen voldoen. Dit kunnen zowel eisen aan uw product zelf zijn, als eisen aan de verpakking en etikettering van uw product. Voldoen uw producten niet aan de Saoedische eisen? Dan mogen zij daar niet op de markt gebracht worden.

Op deze pagina leest u meer over de belangrijkste eisen voor producten en verpakkingen in Saoedi-Arabië.

Uw producten exporteren naar Soedi-Arabië

De uitvoeraangifte

Gaat u producten exporteren buiten de Europese Unie? Dan moet u aangifte doen bij de Nederlandse douane. Deze aangifte geldt voor alle goederen die in Europa zijn gemaakt (of op de gemeenschappelijke Europese markt zijn gebracht) en die de gemeenschappelijke markt verlaten. Dit heet de 'uitvoeraangifte' of exportaangifte (EX-A).

Kijk verder op de website van de Douane hoe u de uitvoeraangifte doet.

Levering en Incoterms: het logistieke proces

Om de goederen daadwerkelijk bij uw klant te krijgen, moet u het logistieke proces regelen. Hierbij kunt u de internationaal bekende Incoterms gebruiken. Dat zijn afspraken over het transport, de verzekering en de plaats van aflevering van de goederen.

Bekijk de informatie over Incoterms (KVK) en het eventueel uitbesteden van logistiek (evofenedex).

Gebruik Access2Markets: de bron over exportregels

De online portal Access2Markets van de Europese Commissie is dé bron voor informatie als u wilt exporteren naar landen buiten de EU. Denk daarbij aan:

 • Producteisen
 • Registratie van de exportproducten
 • Benodigde exportdocumenten
 • Vergunningen
 • Invoerrechten

Heeft u niet eerder met Access2Markets gewerkt? Gebruik dan ons stappenplan Exporteren buiten de EU: Access2Markets.

Wilt u graag weten of er invoerrechten gelden voor uw product? Kijk dan op de speciale sectie over tarieven op Access2Markets. Vul dan ook eerst uw HS-code en het land in.

Exportdocumenten in Nederland

Naast de eisen aan uw product, de uitvoeraangifte en het logistieke proces, moet u ook de exportdocumenten goed regelen. Veel exportdocumenten zijn niet verplicht, wel sterk aan te raden. Het kan ook zijn dat uw klant erom vraagt. De documenten die u nodig heeft, hangen vaak af van uw situatie en het soort producten dat u levert.

Certificaat van oorsprong

Voor sommige exportproducten maakt het uit waar zij vandaan komen. Bijvoorbeeld omdat het land waarnaar u exporteert de invoer van producten uit bepaalde landen beperkt, blokkeert of juist stimuleert. Met een certificaat van oorsprong kunt u aantonen uit welk land uw product komt. Meer weten over certificaat van oorsprong of wilt u er één aanvragen? Kijk dan op de pagina van de KVK over het certificaat van oorsprong. Neem contact op met de Kamer van Koophandel via telefoon of chat.

Geen ATA-carnet bij tijdelijke invoer

Wilt u producten tijdelijk invoeren in Saoedi-Arabië, zoals monsters, tentoonstellingsmateriaal of foto, video- of filmmateriaal? Dan moet u aan een aantal regels voldoen. Saoedi-Arabië is (nog) niet aangesloten bij de ATA-conventie.

De Access2Markets portal heeft meer informatie over tijdelijke import (onder het kopje ‘Customs procedures and regulations’). Vul eerst de HS-code in.

Ook de Amerikaanse overheid heeft op haar website meer informatie over tijdelijke invoer van goederen in Saudi-Arabië.

Andere exportdocumenten

Kijk op de website van ondernemersvereniging evofenedex voor een overzicht van de meest voorkomende exportdocumenten.

Exportdocumenten in Saoedi-Arabië

Documenten voor inklaring

Zijn uw goederen bij de Saoedische douane aangekomen? Zorg dat de documentatie voor inklaring alvast klaarstaat. De Access2Markets portal licht toe wat u moet regelen in het hoofdstuk 'Customs Procedures and Regulations' (vul eerst de HS-code en het land in). Denk onder andere aan:

 • een handelsfactuur;
 • een paklijst;
 • een vrachtdocument (een Bill of Lading bij scheepvaart en een Air Waybill in het geval van luchtvracht);
 • een leveringsbon;
 • een verzekeringscertificaat.

Productspecifieke documenten

Afhankelijk van uw product moet u mogelijk bepaalde certificaten, licenties en vergunningen regelen voor de douane-inspectie. Op de pagina Producteisen in Saoedi-Arabië leest u meer over certificaten die nodig zijn in Saoedi-Arabië.

Handelsrelatie EU - Soedi-Arabië

Ook al heeft u uw handel goed georganiseerd, economische ontwikkelingen kunnen hier invloed op hebben. Zo kunnen nieuwe handelsverdragen voordelig zijn voor u. Aan de andere kant kunt u ook handelsbarrières of andere maatregelen tegenkomen tijdens het exporteren.

Tot slot: wat mag u niet invoeren?

Diverse producten zijn verboden om in te voeren in Saoedi-Arabië, van sommige zaden tot onderdelen van gebruikte auto's. Ook is het verboden om goederen uit Israël te importeren. 

Een overzicht vindt u in de Access2Markets portal. Onder het hoofdstuk 'Import Prohibitions' vindt u toegelicht welke goederen u niet naar Saoedi-Arabië mag exporteren. Vul eerst de HS-code en het land in.

De Amerikaanse overheid heeft ook een overzicht. Hierin staat ook welke goederen verboden zijn of aan strenge regels moeten voldoen in Saudi-Arabië.

Meer informatie

Vragen over exportregels in Saoedi-Arabië?

Onze adviseurs denken graag met u mee.

In opdracht van:
 • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?