Auto exporteren naar Turkije: wat zijn de regels?

Laatst gecontroleerd op:
29 januari 2024
Gepubliceerd op:
26 oktober 2020

Wilt u een auto exporteren naar Turkije? Dat kan alleen als u zich aan bepaalde regels houdt. Vooral voor het uitvoeren van tweedehands voertuigen naar Turkije gelden er strenge regels. Op deze pagina leest u waar u op moet letten.

Wat zijn de regels?

Als u een auto wilt exporteren naar Turkije, zijn er een aantal standaardregels. U vindt ze op onze pagina Exportregels Turkije.

Invoerrechten

Voor de meeste voertuigen hoeft een Turkse importeur geen invoerrechten te betalen. Wilt u weten of er voor uw exportproduct invoerrechten gelden in Turkije? Controleer dit dan met de HS-code in de tool Access2Markets van de EU. 

Producteisen voor reserveonderdelen

Wilt u reserveonderdelen voor specifieke motorvoertuigen of auto's exporteren naar Turkije? Deze moeten voldoen aan de veiligheids- en kwaliteitsnormen die zijn vastgelegd in het Turkse communiqué 2021/25 over productveiligheid en inspectie.

Vereiste documenten

Naast de gebruikelijke exportdocumenten heeft u voor het exporteren van auto's, aanhangwagens en andere motorvoertuigen naar Turkije, een 'Letter of Compliance for the Importation of Motor Vehicles' nodig. Deze vraagt u aan bij het Turkse ministerie van Industrie en Technologie.

Verder heeft u een garantiecertificaat nodig voor toegang tot de Turkse markt. Dit certificaat bevestigt dat de importeur of fabrikant van de voertuigen (of onderdelen hiervan) een aftersalesservicegarantie biedt voor de geleverde goederen.

Verplichte invoerpunten voor motorvoertuigen

U mag motorvoertuigen alleen invoeren in Turkije via gespecialiseerde douanekantoren. Welke kantoren dit zijn, verandert soms. Daarom kunt u het beste contact opnemen met het Turkse ministerie van Handel. Dit ministerie heeft de meest actuele informatie.

Tijdelijk auto exporteren naar Turkije

Wilt u meer weten over de regels bij het tijdelijk exporteren van een auto naar Turkije? Kijk in de douanegids van het Turkse ministerie van Handel.

Tweedehands voertuigen exporteren naar Turkije

Tweedehands auto's exporteren

Turkije verbiedt de import van tweedehands voertuigen. Het gaat hierbij om zowel personenauto's als voertuigen voor commercieel transport. U mag deze auto's niet vanuit Nederland naar Turkije uitvoeren.

Voertuigen voor bouw en landbouw

In principe is het invoeren van tweedehands voertuigen verboden in Turkije. Maar er zijn uitzonderingen. Zware voertuigen die worden gecategoriseerd en gebruikt als kapitaalgoed in de sectoren bouw en landbouw, mag u onder voorwaarden importeren. Wanneer een voertuig in deze categorie valt, is niet altijd even duidelijk. Vraag eventueel bij uw importeur naar meer informatie.

Auto exporteren naar Turkije voor privégebruik

U mag als buitenlander, onder bepaalde voorwaarden, uw eigen auto meenemen naar Turkije. Hier gelden echter strenge regels voor. Zo mag u de auto niet doorverkopen aan een inwoner van Turkije. U leest hier meer over in de douanegids van het Turkse ministerie van Handel.

Antwoord niet gevonden?

  • Bent u op zoek naar de regels en tarieven voor een specifiek voertuig, zoals een personenauto of een landbouwvoertuig? U vindt deze in de tool Access2Markets van de EU (vul eerst de HS-code en het land in). 
  • Bekijk ook de douanegids van het Turkse ministerie van Handel met procedures voor het exporteren van auto's. 
  • Onze pagina Exportregels Turkije kan u ook de juiste kant op wijzen.

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen over het uitvoeren van auto's naar Turkije? Neem dan contact op met onze adviseurs.

 

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?