Exportregels en producteisen in Turkije
U heeft uw kansen onderzocht en nu wilt u uw product naar Turkije exporteren. Wat moet u allemaal regelen? Hoe zit het met transport, invoerrechten en exportdocumenten voor Turkije? Deze pagina helpt uw product op weg naar de Turkse markt.
Hieronder vindt u de belangrijkste zaken waar u als ondernemer mee te maken krijgt bij export naar Turkije. Heeft u vragen? Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek met een van onze adviseurs. Samen met het Nederlands netwerk van ambassades en consulaten helpen we u om van uw export naar Turkije een succes te maken.
Check of er invoerrechten in Turkije gelden
De EU en Turkije zijn sinds 1995 verbonden via een douane-unie. Hierdoor hoeft een Turkse importeur voor de meeste producten uit de EU geen invoerrechten te betalen. Wilt u weten of er in Turkije invoerrechten gelden voor uw product? Vul dan 'Turkije' en de HS-code van uw product in bij de Access2Markets portal.
Hoeft u geen invoerrechten te betalen voor uw producten? Dan moet u dit wel bewijzen bij de Turkse douane. Onder Exportdocumenten in Nederland leest u welke exportdocumenten u hiervoor nodig heeft.
Handelsrelatie EU – Turkije
Zoekt u meer informatie over de handelsrelatie tussen de EU en Turkije? Op de website van de Europese Commissie leest u meer over de douane-unie en de bijbehorende handel. Ook onze informatie over handelsakkoorden en handelsbelemmeringen kan handig zijn.
Access2Markets: dé bron over exportregels en producteisen
De Access2Markets portal van de Europese Commissie is dé bron voor informatie als u wilt exporteren naar landen buiten de EU. Denk daarbij aan:
- producteisen;
- registratie van de exportproducten;
- benodigde exportdocumenten;
- vergunningen;
- invoerrechten.
Heeft u niet eerder met de Access2Markets portal gewerkt? Gebruik dan ons stappenplan op de pagina Exporteren buiten de EU: de Access2Markets portal.
Voldoen aan product- en verpakkingseisen
Zorg dat uw product aan alle regels voldoet, voordat u het naar Turkije laat vervoeren. Denk aan eisen voor uw product, de verpakking en het etiket. Zolang uw product niet aan de regels voldoet, mag u het daar niet op de markt brengen.
Waar moet uw product aan voldoen?
Producten die u naar Turkije exporteert, moeten aan verschillende producteisen voldoen. Daarbij is er een onderscheid tussen normen en certificaten. Normen zijn specifieke, vaak technische producteisen, bijvoorbeeld voor de drukbelasting van bouten en moeren. Certificaten omvatten vaak een bredere producteis, zoals de veilige werking van een boormachine.
Voldoen aan standaarden en normen
Nationale normen (ook wel standaarden) zijn opgesteld om ervoor te zorgen dat (geïmporteerde) producten in een land voldoen aan bijvoorbeeld eisen voor veiligheid.
Het Turkse instituut Türk Standardlari Enstitüsü (TSE) stelt de normen voor de producten in Turkije op. Sommige normen zijn verplicht. Een producent moet zijn product dan laten certificeren door het TSE.
Kijk ook in de Access2Markets portal. Hier vindt u meer informatie over standaarden. Vul eerst uw HS-code en land in. Links onder het kopje 'Procedures en formaliteiten' klikt u op 'Overzicht'. Klik daarna op 'Standards and Conformity'.
Regelen van de juiste certificaten
Conformiteitscertificaat
In Turkije is voor veel producten een conformiteitscertificaat vereist. In de Access2Markets portal vindt u welke certificaten u nodig heeft. Selecteer Turkije en vul de HS-code van uw product in. U ziet dan onder het kopje 'Specifiek' het onderwerp 'Declaration of Conformity' staan. Hier vindt u meer informatie over conformiteitscertificaten.
Met het certificaat bewijst u dat uw product aan de juiste eisen voldoet. Dat betekent dat de producten getest moeten worden. U kunt dit laten doen door zogenaamde Notified Bodies. Op de website van de Europese Commissie vindt u een lijst met Nederlandse en Turkse organisaties en bedrijven die hieronder vallen.
Halalcertificaat
Bij veel producten is in Turkije een halalcertificaat vereist. Het productieproces en alle materialen die tijdens transport en opslag in aanraking komen met deze producten moeten voldoen aan de islamitische wet.
Normen voor halalproducten kunnen per land verschillen. Zoek daarom uit welke specifieke producteisen er gelden in Turkije. Bekijk meer informatie over halalcertificering. Ook op Access2Markets vind u meer informatie over halalcertificaten. Vul eerst het land en HS-code in.
Exportcertificaten
In Nederland geeft een aantal organisaties export- en keuringscertificaten af. U kunt bij deze instanties navragen of en welke certificaten u nodig heeft.
Met de zoekhulp van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) kunt u heel gericht vinden aan welke eisen uw producten moeten voldoen als u ze naar Turkije wilt exporteren. Denk aan de export van bloembollen, aardappelen en sierteelt.
Soms kunnen er sanitaire en fytosanitaire maatregelen gelden. Dat zijn maatregelen die vaak gelden voor de export van voedingswaren. Kijk op Access2Markets op de pagina van handelsbarrières. Vul het land in. Hier vindt u alle handelsbelemmeringen, en ook eventuele sanitaire en fytosanitaire maatregelen.
Voldoen aan verpakkings- en etiketteringseisen
Bij het exporteren van uw product krijgt u te maken met verpakkingseisen en etiketteringseisen. Deze eisen zijn vaak specifiek en verschillen per land. Denk aan informatie over de taal op het etiket, informatie over het land van oorsprong of de uiterste houdbaarheidsdatum.
Als u houten verpakkingsmateriaal naar Turkije exporteert, moet het voldoen aan de eisen van de International Plant Protection Convention (IPPC). Dit soort verpakkingsmateriaal moet:
- een warmtebehandeling zijn ondergaan;
- de code bevatten van het bedrijf dat het hout behandeld heeft;
- de 2-cijferige ISO-code bevatten van het land waarin het materiaal is behandeld;
- voorzien zijn van het IPPC-logo.
Verder is de behandeling van houten verpakkingsmateriaal met de chemische stof methylbromide verboden in Turkije.
Over het algemeen gelden er specifieke etiketteringseisen voor commerciële en industriële goederen. Etiketten van producten moeten bepaalde minimuminformatie bevatten. Denk aan naam en type van het product, naam en adres van de importeur en nog diverse andere eisen.
Lees alle eisen na in de online portal Access2Markets bij de kopjes 'Packaging and Marking Requirements' en 'Labelling Requirements' onder Procedures en Formaliteiten (overzicht). Vul eerst het land en de HS-code in.
De Access2Markets portal heeft specifieke informatie over de etiketteringseisen voor bijvoorbeeld:
- planten
- voedsel
- alcohol
- voer
- schoeisel
- chemische producten
- medische producten
Komt u er niet uit met deze informatie? Neem contact op met ons. Wij denken graag met u mee.
Uw producten exporteren naar Turkije
De uitvoeraangifte
Gaat u producten exporteren naar een land buiten de Europese Unie (EU)? Dan moet u aangifte doen bij de Nederlandse douane. Dit heet de 'uitvoeraangifte' of exportaangifte (EX-A). Deze aangifte geldt voor alle goederen die:
- in de EU zijn gemaakt;
- hier op de markt zijn gebracht;
- de EU verlaten.
Kijk verder op de website van de Douane hoe u de uitvoeraangifte doet.
Levering en Incoterms: het logistieke proces
Om de goederen bij uw klant te krijgen, moet u ook de logistiek regelen. Hierbij kunt u de internationaal bekende Incoterms gebruiken. Dat zijn afspraken over het transport, de verzekering en de plaats van aflevering van de goederen. Bekijk de informatie over Incoterms op de site van de KVK en lees over het eventueel uitbesteden van logistiek (evofenedex).
Welk oorsprongsdocument heeft u nodig
Om van de douane-unie tussen de EU en Turkije te profiteren, moet u aan de Turkse douane bewijzen dat uw producten uit de EU komen. Welk document u hiervoor nodig heeft, hangt af van uw product.
ATR-document: producten die onder de douane-unie vallen
De meeste producten vallen onder de douane-unie van Turkije en de EU. Voor deze producten kunt u een ATR-certificaat gebruiken. U kunt dit document aanvragen bij de meeste expediteurs. Als u bij de Belastingdienst een Vergunning toegelaten exporteur aanvraagt, kunt u het ATR-certificaat zelf afgeven. Lees meer over dit ATR-document bij de KVK.
Certificaat van oorsprong: voor de zekerheid aanvragen
Soms vraagt de Turkse douane toch om een certificaat van oorsprong (CvO), ook al heeft u een ATR-document. U kunt dit certificaat aanvragen bij de KVK. Voor een aantal producten mag u niet de EU als land van oorsprong opgeven. Helaas is er op dit moment geen lijst van de producten waar dit voor geldt. Zorg er daarom altijd voor dat u toch een CvO heeft en vermeld de EU-lidstaat om problemen aan de grens te voorkomen. Lees meer hierover op de website van de KVK.
Overige documenten: landbouw-, steenkool- en staalproducten
Sommige producten vallen niet onder de douane-unie, waaronder landbouwproducten en steenkool- en staalproducten. Op de website van de Douane vindt u een overzicht met producten die niet onder de douane-unie vallen. Voor deze producten heeft u andere documenten nodig. U vraagt deze documenten aan bij:
- de KVK (EUR.1- of EUR-MED-certificaat);
- een toegelaten exporteur (factuurverklaring of factuurverklaring EUR-MED);
- een exporteur (factuurverklaring, als uw producten in totaal minder dan € 6.000 waard zijn).
Exportdocumenten in Nederland
U moet ook uw exportdocumenten voor Turkije goed regelen. Dit doet u vaak al in Nederland. Veel exportdocumenten zijn niet verplicht, maar wel sterk aan te raden. Het kan ook zijn dat uw klant erom vraagt. Welke documenten u nodig heeft, ligt aan uw situatie en het soort producten dat u levert.
Türkiye
Sinds juni 2022 is de officiële Engelse landsnaam voor Turkije 'Türkiye' in plaats van Turkey. Türkiye is ook de Turkse naam voor het land. Deze naamsverandering was een verzoek van Turkije en is door de Verenigde Naties goedgekeurd. Op officiële documenten zoals exportdocumenten is het daarom belangrijk om de naam 'Türkiye' te gebruiken.
ATA-carnet bij tijdelijke invoer
Importeert u tijdelijk handelsmonsters, beroepsmateriaal of tentoonstellingsmateriaal in Turkije? Bij tijdelijke invoer van goederen kunt u een ATA-carnet gebruiken. Dit document bespaart kosten en maakt de douaneprocedures eenvoudiger. U kunt een ATA-carnet aanvragen bij de KVK.
Andere exportdocumenten
Kijk op de website van ondernemersvereniging evofenedex voor een overzicht van de meest voorkomende exportdocumenten.
Exportdocumenten in Turkije
Documenten voor inklaring
Zijn uw goederen bij de Turkse douane aangekomen? Zorg dat de juiste exportdocumenten alvast klaarstaan. Op het Access2Markets portal staat wat u moet regelen. Houd bij het opzoeken van de informatie deze volgorde aan:
- vul eerst de HS-code en het land in;
- navigeer dan naar 'overzicht' onder 'Procedures en formaliteiten';
- klik op het kopje 'Customs Procedures and Regulations'.
Productspecifieke documenten
Wilt u weten welke exportdocumenten u in Turkije aan de Douane moet aanleveren? Dat hangt af van uw product. Kijk hiervoor ook in het Access2Markets portal.
Tot slot: wat mag u niet invoeren?
Turkije heeft een aantal goederen die u niet mag invoeren. U leest welke dit zijn in de Access2Markets portal onder het kopje 'Import prohibitions'. Vul eerst de HS-code en het land in.
Tweedehands auto's
Ook het invoeren van tweedehands auto's is verboden. Lees hier meer over op onze pagina Auto exporteren naar Turkije: wat zijn de regels?
Meer weten?
- De Turkse douane heeft een handige pagina met FAQ.
- De Europese commissie heeft meer informatie over de douane-unie met Turkije.
- Ministerie van Buitenlandse Zaken