Exportregels Turkije

Laatst gecontroleerd op:
8 juni 2023
Gepubliceerd op:
16 mei 2013

U heeft uw kansen onderzocht en nu wilt u uw product naar Turkije exporteren. Wat moet u allemaal regelen? Hoe zit het met transport, invoerrechten en exportdocumenten voor Turkije? Deze pagina helpt uw product op weg naar de Turkse markt.

Hieronder vindt u de belangrijkste zaken waar u als ondernemer mee te maken krijgt bij export naar Turkije. Heeft u vragen? Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek met een van onze adviseurs. Samen met het Nederlands netwerk van ambassades en consulaten helpen we u om van uw export naar Turkije een succes te maken.

Access2Markets: dé bron over exportregels

De Access2Markets portal van de Europese Commissie is dé bron voor informatie als u wilt exporteren naar landen buiten de EU. Denk daarbij aan:

 • producteisen;
 • registratie van de exportproducten;
 • benodigde exportdocumenten;
 • vergunningen;
 • invoerrechten.

Heeft u niet eerder met de Access2Markets portal gewerkt? Gebruik dan ons stappenplan op de pagina Exporteren buiten de EU: de Access2Markets portal.

Check of er invoerrechten in Turkije gelden

De EU en Turkije zijn sinds 1995 verbonden via een douane-unie. Hierdoor hoeft een Turkse importeur voor de meeste producten uit de EU geen invoerrechten te betalen. Wilt u weten of er in Turkije invoerrechten gelden voor uw product? Vul dan 'Turkije' en de HS-code van uw product in bij de Access2Markets portal.

Hoeft u geen invoerrechten te betalen voor uw producten? Dan moet u dit wel bewijzen bij de Turkse douane. Onder Exportdocumenten in Nederland leest u welke exportdocumenten u hiervoor nodig heeft.

Handelsrelatie EU – Turkije

Zoekt u meer informatie over de handelsrelatie tussen de EU en Turkije? Op de website van de Europese Commissie leest u meer over de douane-unie en de bijbehorende handel. Ook onze informatie over handelsakkoorden en handelsbelemmeringen kan handig zijn.

Voldoen aan product- en verpakkingseisen

Zorg dat uw product aan alle regels voldoet, voordat u het naar Turkije laat vervoeren. Denk aan eisen voor uw product, de verpakking en het etiket. Zolang uw product niet aan de regels voldoet, mag u het daar niet op de markt brengen.

Op de pagina Producteisen in Turkije leest u meer over de belangrijkste eisen voor producten en verpakkingen in Turkije.

Uw producten exporteren naar Turkije

De uitvoeraangifte

Gaat u producten exporteren naar een land buiten de Europese Unie (EU)? Dan moet u aangifte doen bij de Nederlandse douane. Dit heet de 'uitvoeraangifte' of exportaangifte (EX-A). Deze aangifte geldt voor alle goederen die:

 • in de EU zijn gemaakt;
 • hier op de markt zijn gebracht;
 • de EU verlaten.

Kijk verder op de website van de Douane hoe u de uitvoeraangifte doet.

Levering en Incoterms: het logistieke proces

Om de goederen bij uw klant te krijgen, moet u ook de logistiek regelen. Hierbij kunt u de internationaal bekende Incoterms gebruiken. Dat zijn afspraken over het transport, de verzekering en de plaats van aflevering van de goederen. Bekijk hier onze informatie over Incoterms.

Welk oorsprongsdocument heeft u nodig

Om van de douane-unie tussen de EU en Turkije te profiteren, moet u aan de Turkse douane bewijzen dat uw producten uit de EU komen. Welk document u hiervoor nodig heeft, hangt af van uw product.

ATR-document: producten die onder de douane-unie vallen

De meeste producten vallen onder de douane-unie van Turkije en de EU. Voor deze producten kunt u een ATR-certificaat gebruiken. U kunt dit document aanvragen bij de meeste expediteurs. Als u bij de Belastingdienst een Vergunning toegelaten exporteur aanvraagt, kunt u het ATR-certificaat zelf afgeven. Lees meer over dit ATR-document bij de KVK.

Certificaat van oorsprong: voor de zekerheid aanvragen

Soms vraagt de Turkse douane toch om een certificaat van oorsprong (CvO), ook al heeft u een ATR-document. U kunt dit certificaat aanvragen bij de KVK. Voor een aantal producten mag u niet de EU als land van oorsprong opgeven. Helaas is er op dit moment geen lijst van de producten waar dit voor geldt. Zorg er daarom altijd voor dat u toch een CvO heeft en vermeld de EU-lidstaat om problemen aan de grens te voorkomen. Lees meer hierover op de website van de KVK

Overige documenten: landbouw-, steenkool- en staalproducten

Sommige producten vallen niet onder de douane-unie, waaronder landbouwproducten en steenkool- en staalproducten. Welke dit zijn, leest u op de website van de Europese Commissie. Voor deze producten heeft u andere documenten nodig. U vraagt deze documenten aan bij:

 • de KVK (EUR.1- of EUR-MED-certificaat);
 • een toegelaten exporteur (factuurverklaring of factuurverklaring EUR-MED);
 • een exporteur (factuurverklaring, als uw producten in totaal minder dan € 6.000 waard zijn).

Exportdocumenten in Nederland

U moet ook uw exportdocumenten voor Turkije goed regelen. Dit doet u vaak al in Nederland. Veel exportdocumenten zijn niet verplicht, maar wel sterk aan te raden. Het kan ook zijn dat uw klant erom vraagt. Welke documenten u nodig heeft, ligt aan uw situatie en het soort producten dat u levert.

Türkiye

Sinds juni 2022 is de officiële Engelse landsnaam voor Turkije 'Türkiye' in plaats van Turkey. Türkiye is ook de Turkse naam voor het land. Deze naamsverandering was een verzoek van Turkije en is door de Verenigde Naties goedgekeurd. Op officiële documenten zoals exportdocumenten is het daarom belangrijk om de naam 'Türkiye' te gebruiken.

ATA-carnet bij tijdelijke invoer

Importeert u tijdelijk handelsmonsters, beroepsmateriaal of tentoonstellingsmateriaal in Turkije? Bij tijdelijke invoer van goederen kunt u een ATA-carnet gebruiken. Dit document bespaart kosten en maakt de douaneprocedures eenvoudiger. U kunt een ATA-carnet aanvragen bij de KVK.

Andere exportdocumenten

Kijk op de website van ondernemersvereniging evofenedex voor een overzicht van de meest voorkomende exportdocumenten.

Exportdocumenten in Turkije

Documenten voor inklaring

Zijn uw goederen bij de Turkse douane aangekomen? Zorg dat de juiste exportdocumenten alvast klaarstaan. Op het Access2Markets portal staat wat u moet regelen. Houd bij het opzoeken van de informatie deze volgorde aan:

 • vul eerst de HS-code en het land in; 
 • navigeer dan naar 'overzicht' onder 'Procedures en formaliteiten'; 
 • klik op het kopje 'Customs Procedures and Regulations'. 

Productspecifieke documenten

Wilt u weten welke exportdocumenten u in Turkije aan de Douane moet aanleveren? Dat hangt af van uw product. Op de pagina Producteisen in Turkije leest u meer over certificaten, licenties en vergunningen die nodig zijn in Turkije.

Tot slot: wat mag u niet invoeren?

Turkije heeft een aantal goederen die u niet mag invoeren. U leest welke dit zijn in de Access2Markets portal onder het kopje 'Import prohibitions'. Vul eerst de HS-code en het land in.

Tweedehands auto's

Ook het invoeren van tweedehands auto's is verboden. Lees hier meer over op onze pagina Auto exporteren naar Turkije: wat zijn de regels?

Meer weten?

In opdracht van:
 • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?