Do's-and-don'ts in Vietnam

Laatst gecontroleerd op:
12 september 2023
Gepubliceerd op:
16 september 2020

In ieder land zijn er gedragsregels waarmee u rekening moet houden tijdens het zakendoen. De Vietnamese zakencultuur wordt onder meer gekenmerkt door het opbouwen en onderhouden van relaties, een vaak indirecte manier van communiceren (lichaamstaal en imago zijn belangrijk) en sterke hiërarchische verhoudingen. Hieronder vindt u enkele gedragsregels bij het zakendoen in Vietnam.

Zakelijke omgangsvormen in Vietnam

Leer Vietnamese woorden

Niemand verwacht dat een buitenlandse zakenpartner Vietnamees spreekt tijdens een zakelijke bijeenkomst, maar het is wel zo beleefd om een paar woorden te kennen. Veel mensen spreken Engels, maar beheersen dat niet op professioneel niveau. Zoek dus een betrouwbare tolk.

Draag nette kleding

Draag nette en bedekte kleding naar een zakelijke afspraak. Vrouwen dragen bijvoorbeeld een blouse of een jurk met mouwen. Mannen kunnen een overhemd met een nette broek dragen.

Bouw een band op

Bouw een persoonlijke band op met zakenpartners. Dit is in Vietnam erg belangrijk. Een Vietnamees waardeert humor, maar niet tijdens de eerste ontmoeting. Praat niet over politiek of de Vietnamoorlog, dat ligt gevoelig. Een betrouwbare lokale partner kan de voorbereiding aanzienlijk versnellen.

Wees geduldig

In Vietnam nemen mensen weloverwogen een besluit. Wees daarom geduldig. En neem de tijd om veel papierwerk te bekijken. Als u denkt dat u ergens overeenstemming over heeft, probeer dan zekerheid te verkrijgen door achteraf een aanvullende e-mail te sturen. De 'ja' die u meende te horen kan in Vietnam 'ja, ik begrijp wat u bedoelt' betekenen.

Groet met buigend hoofd

Het schudden van handen is ingeburgerd, maar een traditionele groet kan ook. De traditionele Vietnamese groet bestaat uit het tegen elkaar plaatsen van de handpalmen en het buigen van het hoofd. Raak nooit het hoofd van andere mensen aan. Visitekaartjes worden veel gebruikt in Vietnam. U scoort met tweetalige kaartjes in het Engels én het Vietnamees.

Respecteer de hiërarchie

Leer de hiërarchie kennen bij zakenpartners. Vietnamezen zijn gewend aan hiërarchie. Ook al hebben ze zelf een beter idee, ze doen wat de baas vraagt. Voor beslissingen is het belangrijk om bij de juiste persoon in de hiërarchie aan te kloppen. Spreek een Vietnamees contact aan met de voornaam, voorafgegaan door de Engelstalige aanspreektitel Mr of Mrs. Het laatste deel van een Vietnamese naam is de voornaam. Mr Nguyen Van Hai noemt u dus 'Mr Hai'.

Sla opgediend eten niet af

Het is onbeleefd niet te eten wat er is opgediend. In de Vietnamese keuken zijn rijst, noedels en soep de basis. Pho is het meest gegeten gerecht. Dit is noedelsoep met kip of vis en groenten. Bij vrijwel elk gerecht komt gestoomde rijst op tafel. Bij een Vietnamees feest hoort vaak luide muziek, karaoke en sterke drank.

Geef niet direct geschenken

In Vietnam geven zakenpartners elkaar geen relatiegeschenken tijdens de eerste ontmoeting. Bij latere ontmoetingen kan dat wel. Vietnamezen waarderen simpele relatiegeschenken. Iets kleins uit eigen land is ideaal. Kies voor rood of goud verpakkingspapier. Vermijd blauw en zwart. Uit beleefdheid worden cadeaus niet geopend in het bijzijn van de schenker.

Maak niet te snel beloftes

Mondelinge afspraken zijn bindend voor Vietnamezen. Probeer daarom geen beloftes te doen die u misschien niet kunt waarmaken.

Voorkom gezichtsverlies

Vermijd conflicten en voorkom gezichtsverlies door geduldig te zijn. In Azië verlopen zaken soms niet zo snel als in het Westen.

Wees niet verrast door (glim)lachen

Uw Vietnamese gesprekspartners kunnen ook glimlachen en/of lachen als u vindt dat de omstandigheden daar geen aanleiding toe geven.

Kom niet te laat

Maak afspraken minstens een paar weken voor de geplande datum. In Vietnam ligt een afgesproken tijdstip ook echt vast. Dit geldt voor het avondeten, maar ook voor een werkbespreking. In het bijzonder bij afspraken met de overheid en bij een eerste zakelijke meeting moet u op tijd zijn.

Hulp nodig bij uw zaken in Vietnam?

Samen met de Nederlandse ambassade in Hanoi helpen we u verder.

Bent u tevreden over deze pagina?