Wat doet u bij een rVDM-storing?

Laatst gecontroleerd op:
4 juni 2024
Gepubliceerd op:
16 maart 2023

Werkt het rVDM-systeem niet of heeft u geen internetbereik? Dan kunt u op andere manieren de meldingen voor het vervoer doen. Lees wat u moet doen als u niet kunt melden in het rVDM. En wat u doet bij een storing aan uw apparaten.

rVDM Offline app

Vanaf 1 januari 2024 gebruikt u bij storingen de rVDM Offline app om vervoer aan te melden. U kunt ook uw bedrijfsmanagementsysteem (BMS) gebruiken. Is er storing bij e-CertNL én in de Offline app? Alleen dan mag u het papieren VDM nog gebruiken.

De rVDM Offline app gebruiken

Wilt u weten hoe u de rVDM Offline app installeert en gebruikt? U ziet het in deze video. 

Inlogproblemen bij e-CertNL

Is er een storing op de website van e-CertNL waardoor u niet kunt inloggen? En staat op e-cert.nl dat u de noodprocedure mag gebruiken? Dan kunt u hiermee toch inloggen. U leest in de handleiding Inloggen via de noodprocedure hoe u deze gebruikt. 

Hieronder leest u wat u moet doen als u geen meldingen kunt doen in het rVDM-systeem.

U heeft een vooraanmelding gedaan

Heeft u de vooraanmelding al gedaan en een rVDM-nummer gekregen? Dan hoeft u geen nieuwe vooraanmelding te doen. Als u weer toegang heeft tot het rVDM-systeem, dan doet u de andere meldingen zo snel mogelijk.

Kunt u door de storing het rVDM-nummer niet meer openen? En heeft u het nummer nodig om te gaan rijden? Maak dan een nieuw transport aan met de rVDM Offline app. U krijgt dan een nieuw rVDM-nummer. Daarmee doet u alle meldingen. Na de storing trekt u de oude vooraanmelding in.

U heeft nog geen vooraanmelding gedaan

Lukt de vooraanmelding niet door een storing? Dan gebruikt u de rVDM Offline app. In de app vult u de gegevens van het vervoer in, net als bij een vooraanmelding. De Offline app stuurt de gegevens later automatisch door naar het rVDM-systeem.

Activeer de rVDM Offline app voordat u hem nodig heeft. U kunt de app namelijk alleen activeren als er verbinding is met e-CertNL. Heeft u de app niet geactiveerd? Dan kunt u bij storing niet rijden. Hoe u de rVDM Offline app installeert en activeert leest u in de handleiding op e-cert.nl.

Heeft u een BMS dat meldingen kan versturen tijdens een storing? Dan mag u het BMS blijven gebruiken. Het BMS stuurt de gegevens door zodra het rVDM-systeem weer bereikbaar is.

Namelden

Heeft u vervoer aangemeld met de rVDM Offline app? Dan controleert u binnen 7 dagen na het vervoer alle gegevens in e-CertNL. Waar nodig vult u de gegevens aan. 

Daarna doet u alle meldingen die u bij een normaal transport ook zou doen. Dat noemen we een namelding. De leverancier en afnemer ondertekenen dan het rVDM binnen 7 dagen na de namelding. Hoe u namelding doet leest u in de handleiding op e-cert.nl.

Offline app niet bij import/export

Importeert of exporteert u dierlijke mest? Dan kunt u de rVDM Offline app niet gebruiken. De Offline app kan namelijk geen import- of exportdocumenten voor u maken. 

Storing aan apparaten

Is uw bemonsterings-, verpakkings- of GR-apparatuur stuk of heeft het een storing tijdens het vervoer? Dan meldt u dit als defect in het rVDM-systeem of met uw BMS. Dit doet u alleen voor deze drie soorten apparatuur. Voor alle andere apparatuur hoeft u een defect niet te melden.

Daarnaast neemt u contact op met de leverancier van de apparatuur. Zij weten dan ook dat er een storing is en kunnen deze oplossen.

Ook legt u de storing vast in uw administratie. Als u bewijsstukken heeft, bewaart u die ook. Zo kunt u bij een controle de informatie laten zien. 

Rit afmaken

U mag uw mestvervoer wel afmaken. De meldingen die uw GR-apparatuur normaal gesproken verstuurt, doet u dan zelf tijdens het vervoer in e-CertNL.

Repareren voor volgende rit 

Zorg dat de apparatuur weer goed werkt voordat u begint aan uw volgende transport. En geef dit ook door in e-CertNL. Zo voorkomt u dat u een boete krijgt. U mag kapotte apparatuur namelijk niet gebruiken voor een volgend transport. 

In opdracht van:
  • Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Bent u tevreden over deze pagina?