(Internationale) groepsverslagen

Gepubliceerd op:
1 juni 2022

Organisaties in de onderzoeksgroep die onderdeel uitmaken van een multinationale onderneming en waarvan geen verantwoordingsinformatie beschikbaar is op het niveau van de Nederlandse bedrijfsactiviteiten worden afzonderlijk beoordeeld. Dit is de internationale groepsverslagenregeling. Dit separate overzicht geeft inzicht in de transparantie over de Nederlandse besluiten naar aanleiding van de EU richtlijn niet-financiële informatie.

Om in aanmerking te komen voor deze aparte lijst, dient het groepsverslag aan een aantal minimumcriteria te voldoen. In tegenstelling tot voorgaande Transparantiebenchmarks krijgen de organisaties met een internationaal groepsverslag een score op basis van de criteria in de EU richtlijn niet-financiële informatie. Per criterium dient de organisatie aan te geven of er aan het criterium wordt voldaan en dient er een verwijzing te worden gemaakt naar de bewijslast.

Self-assessment (internationale) groepsverslagen

De self-assesment tool, die in de oneven jaren wordt gehanteerd, heeft een nieuwe functionaliteit voor groepsrapportages. We verzoeken in dit jaar alle bedrijven om in te loggen op de online tool voor de self-assesment. Als we van tevoren weten dat een bedrijf deel uitmaakt van een multinationale onderneming, waarvan geen verantwoordingsinformatie beschikbaar is op het niveau van de Nederlandse bedrijfsactiviteiten, leidt de tool u automatisch naar de self-assessment voor (internationale) groepsverslagen.

Als we de informatie niet van tevoren hebben, wordt er een vraag ter verificatie gesteld voordat bedrijven kunnen doorgaan met de self-assessment voor groepsverslagen. Ons onderzoeksteam controleert binnen 1 werkdag de informatie die wordt gedeeld naar aanleiding van de controlevraag. Mocht de informatie onverhoopt niet voldoen aan de criteria voor internationale groepsrapportages, dan krijgt de organisatie de kans om het self-assessment alsnog in te vullen op basis van de verantwoordingsinformatie die wel beschikbaar is voor de Nederlandse bedrijfsactiviteiten.

Bent u tevreden over deze pagina?